Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2013: 10. etapa Cordoba – La Rioja, 15. január

Wednesday, 16. 01. 2013 - 20:19, Andrej Haverda   

Dakar 2013: 10. etapa Cordoba – La Rioja, 15. január

V poradí už tretiu etapu Rallye Dakar teraz hostí Argentína. Trasa viedla medzi mestami Cordoba a La Rioja, kam konvoj zavítal aj v predchádzajúcich dakarských ročníkoch. Rýchlostná skúška merala 353 kilometrov pre motocykle, pre automobily bola o štyri kilometre dlhšia. A každá viedla inokade, takže motocyklisti určite uvítali zníženie denného prídelu prachu.

Etapy na argentínskom území sa podobajú skôr pretekom WRC;

Etapy na argentínskom území sa podobajú skôr pretekom WRC. Trasa vedie po úzkych prašných cestách, ktoré sa vinú krajinou. Nevýhodou je, že tu často nie je úniková zóna a aj malé chyby sú nepríjemne trestané. V desiatej „erzete" sa jazdci presunuli zo zalesneného územia na širšie pláne a vrchoviny, kde opäť jedna zákruta nasledovala druhú. Motocyklisti sa vraj cítili ako na vytrvalostných pretekoch.

MOTOCYKLE: Ambiciózny Španiel Barreda Bort (Husqvarna) opäť vystúpil na najvyššiu priečku a získal už štvrté etapové víťazstvo v tomto roku. Desiatu rýchlostnú skúšku zajazdil v najrýchlejšom čase 04:43:14 a oplatil tak Cyrilovi Despresovi s KTM porážku z predchádzajúceho dňa. Francúz bol však iba o 75 sekúnd pomalší. Na treťom mieste došiel Bortov tímový kolega Paulo Gonçalves z Portugalska.

Chiľan Francisco Lopez (KTM) je zatiaľ na priebežnom treťom mieste;

Aj napriek tomu, že Ruben Faria vstával na začiatku dňa ako priebežný líder, na jeho konci už pomyslenú korunu musel prenechať Cyrilovi Despresovi. Ôsme miesto v etape a deväťminútová strata Fariu stačila Despresovi na to, aby sa opäť vrátil na čelo celkovej klasifikácie. Potešujúce pre obidvoch jazdcov bolo, že sú tímovými kolegami. Priebežne tretí je Chiľan Francisco Lopez (tiež KTM).

„Dnešná argentínska etapa bola veľmi ťažká a technická ako vo vytrvalostných pretekoch. Jazda v horách je úplne niečo iné než na otvorenej púšti. Zajtra v etape do Fiambaly to bude podobne ťažké, hodne piesku a brodov. Keď sa pozriem dopredu, potrebujem dosahovať minimálne rovnaké časy ako dnes. Dva dni v Argentíne boli veľmi náročné, a aj napriek tomu, že miestne trate nie sú akurát mojou špecialitou, viedol som si dobre," uviedol Lopez.

Ivan Jakeš skončil v etape šiesty, v celkovej klasifikácii si ustrážil štvrtú pozíciu;

Ivan Jakeš z NAD-RESS Adventure Teamu opäť zajazdil umiestnenie v prvej desiatke. Tentoraz to bolo veľmi dobré šieste miesto s mankom ôsmich minút. Ďalší slovenský zástupca Štefan Svitko (Slovnaft-Oraving Team) uzatváral TOP 15 s časom -13:10 min. Obaja jazdia na KTM. Jakeš si drží priebežnú štvrtú priečku a Svitko sa posunul na siedmu.

Prvých osem najrýchlejších časov desiatej špeciálky patrilo strojom značiek KTM a Husqvarna, až deviata skončila prvá Honda továrenského tímu s Portugalcom Rodriguesom. Francúz Olivier Pain (Yamaha), ktorý bol medzi štvrtou a siedmou etapou na čele kategórie, sa postupne prepadá v poradí - po tejto etape figuruje až na deviatej pozícii so stratou 47 minút.

"Monsieur off-road" Stéphane Peterhansel (Mini) na ceste za obhajobou prvenstva z Dakaru 2012;

ŠTVORKOLKY: Profil trate 10. etapy najlepšie sadol Poliakovi Lukaszovi Laskawiecovi na stroji Yamaha 700 Raptor. Jeho čas bol 05:19:12. Za ním sa zoradili ďalšie tri Yamahy v poradí Chiľan Casale, Poliak Sonik a Argentínčan Maffei. Piaty skončil ďalší Argentínčan Bonetto, šiesty Husseini z Emirátov (obaja Honda 700 TRX) a v siedmom najrýchlejšom čase prešiel cieľovou páskou líder kategórie Marcos Patronelli (-06:16 min).

Vzhľadom ku skutočnosti, že Patronelli mal na štarte tejto etapy náskok na najbližšieho prenasledovateľa zhruba 1,5 hodiny, zostal prvý. Za ním je Ignacio Casale (-01:27:47) a tretiu priečku drží Rafal Sonik (-02:05:51). Laskawiec sa posunul na štvrté miesto pred ďalšieho Chiľana Sebastiana Palmu.

Na ceste k dosiahnutiu cieľa sa pretekári okrem ton piesku museli vysporiadať aj s množstvom vody;

AUTOMOBILY: Desiata rýchlostná skúška sa stala korisťou tímu X-Raid, ktorý získal hattrick. Okrem vozidiel Mini All 4 Racing štartuje pod jeho krídlami aj BMW X3 CC pilotované Orlandom Terranovom. Ten zajazdil najrýchlejší čas (03:57:58) a dosiahol tak svojho vôbec premiérového etapového víťazstva na dakarskej rallye. Za sebou nechal dve Mini v poradí Joan „Nani" Roma a Stéphane Peterhansel, náskok však nebol väčší než dve minúty a devätnásť sekúnd.

Štvrtú priečku vydobyla Toyota Giniela De Villiersa z tímu Toyota Overdrive, šiesty cieľom preletel Hummer Robbyho Gordona s bezmála sedemminútovým odstupom. Na siedmej a ôsmej pozícii sa umiestnili vozy stajne G-Force Proto, čo sú prezlečené Nissany Pick-up. Guerlain Chicherit s Buggy SMG 4×2 zajazdil 11. najrýchlejší čas (-19:50 min).

Mini "Naniho" Romu si už druhý deň po sebe drží priebežné štvrté miesto;

V celkovej klasifikácii má Peterhansel stále bezpečný náskok pred druhým De Villiersom 52,5 minúty. Tretí je Peterhanselov tímový kolega Leonid Novitskiy a štvrtý ďalší pilot tímu X-Raid „Nani" Roma. Víťaz etapy Orlando Terranova si polepšil o tri priečky a zatiaľ je piaty.

KAMIÓNY: Keby v tejto „erzete" nezastavil Tatru Aleša Lopraisa v rýchlostnej skúške defekt pneumatiky, zrejme by zvíťazila. Po triumfe z 9. etapy štartovala medzi kamiónmi ako prvá a v priebehu celej špeciálky zaznamenávala najrýchlejší čas. Potom však prišiel smolný defekt, kvôli ktorému sa nakoniec prepadla až na siedme miesto (-05:46 min).

Ruská značka Kamaz zavelila do generálneho útoku - štyri etapy pred koncom súťaže jej patrí 1., 3. a 4. priečka;

Aj Martin Kolomý s druhou tatrovkou mal tentoraz problémy, do cieľa si priviezol stratu 19,5 minúty (obsadil 13. pozíciu). Síce to neohrozilo jeho priebežné druhé miesto, tretí Rus Mardejev (Kamaz) sa však k nemu priblížil na zanedbateľných 107 sekúnd. Celkovo prvý je aj naďalej Mardejevov krajan a tímový kolega z továrenského tímu Eduard Nikolajev, pred Kolomým má náskok 32 minút a 23 sekúnd.

Komplikácie sa naopak vyhli ďalšiemu kamiónu „zbornej" - a Andrey Karginov s tretím kamazom z toho vyťažil maximum. Po dvoch tretích a dvoch druhých priečkach tak premiérovo v 35. ročníku Rallye Dakar vystúpil na stupienok najvyšší. Trikrát sa mu to podarilo už v predchádzajúcich dakarských účastiach. Vďaka tomu sa v priebežnej klasifikácii posunul pred aktuálne piateho Gerarda De Rooya (Iveco). Kto by to bol povedal, že De Rooy, ktorý v prvej polovici pretekov neohrozene viedol, bude na chvoste TOP 5! Aleš Loprais zostáva aj naďalej šiesty (-01:32:20).

Český jazdec Martin Kolomý (Tatra) v súboji s Holanďanom Petrom Versluisom (MAN);

Ďalšie dva české kamióny sa úspešne vošli do prvej dvadsiatky. Vlastimil Vildman (LIAZ) skončil na 14. mieste a Marek Spáčil s truckom rovnakej značky bol šestnásty. Zatiaľ čo liazky držia rovnaké pozície aj v celkovom poradí, posledný český zástupca v „ťažkej väzbe" - Tatra Tomáša Vrátneho, ktorému sekunduje Slovák Jaroslav Miškolci - si pohoršil o tri stupienky a je dvadsiaty (-06:05:41).

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2013 PO 10. ETAPE:

MOTOCYKLE:
4. Ivan Jakeš (SK/KTM)
7. Štefan Svitko (SK/KTM)
42. David Pabiška (CZ/Yamaha)
Dušan Čipka (SK/Husqvarna) - odstúpil v priebehu druhej etapy
Ján Zaťko (SK/BMW) - odstúpil v priebehu tretej etapy

Jan Veselý (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu piatej etapy

AUTOMOBILY:
Štefan Svitko st./Jozef Kutlák (SK/Arctic Cat Wildcat Buggy) - odstúpili v druhej etape

KAMIÓNY:
2. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZE/Tatra)
6. Aleš Loprais/Radim Pustějovský/Serge Bruynkens (CZE/BEL/Tatra)
14. Vlastimil Vildman/Martin Macík ml./Jan Bervic (CZE/LIAZ)
16. Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (CZE/LIAZ)
20. Tomáš Vrátný/Jaroslav Miškolci/Milan Holáň (CZE/SVK/Tatra)
Jaroslav Valtr/Jakub First/Josef Kalina (CZE/LIAZ) - odstúpili v priebehu piatej etapy



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri