Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2013: 8. etapa Salta – Tucuman, 12. január

Monday, 14. 01. 2013 - 19:13, Andrej Haverda   

Dakar 2013: 8. etapa Salta – Tucuman, 12. január

Cez oceán prišla do bivaku tragická správa o smrti bývalého šéfa francúzskeho tímu Yamaha Motor France Jeana-Claudea Oliviera. Možno na jeho počesť celý pretekársky deň plakalo nebo - pršalo ako z kanvy. Natoľko, že boli úplne zrušené preteky kamiónov. Aj automobily mali v niektorých fázach rallye dosť problémov s tým, aby boli vôbec schopné v prívalovom daždi jazdiť. Niet sa potom čo čudovať, že skrátená trať ôsmej etapy priniesla rad prekvapujúcich výsledkov.

Prívalové dažde a následné záplavy pozmenili priebeh ôsmej etapy;

Pôvodne mala čakať všetkých pretekárov okrem kamiónov skoro päťstokilometrová trať. Zatiaľ čo však usporiadatelia mienili, počasie menilo. Dažde spôsobili takú záplavu, že trasa bola iba veľmi ťažko zjazdná a pretekársky úsek tam musel byť skrátený.

Pripomeňme si, že jazdcov čakala cesta po západnom úbočí Ánd, kde nie je núdza o veľké prevýšenia. Aj bez dažďa by neustále ostré stúpania a svižné klesania spôsobili jazdcom rad problémov, s ktorými by sa museli vyrovnať. Takto to však bol doslova horor.

Francúz David Casteu (Yamaha) sa stal novým vedúcim jazdcom kategórie motocyklov;

Pokiaľ sa jazdí po mäkkom povrchu, ktorý je totálne rozmočený, alebo rovno je to jedna veľká vodná plocha, do ostrého kopca posiateho mokrým kamením, kolesá budú prekĺzať. Počasie prialo prekvapivým víťazom. Ale popravde povedané, urobilo hlavne pekné zmätky vôbec v tom, kto kedy a ako skončil. Rozhodovali navigačné schopnosti nad vodičskými.

MOTOCYKLE: Skrátenú trasu zo Salta do San Miguel de Tucuman zvládli odjazdiť motocyklisti, z ktorých bol najrýchlejší Španiel Joan Barreda Bort na Husqvarne. Druhý čas zaznamenal Američan Johnny Campbell na Honde, vynikajúcu tretiu priečku vybojoval Ivan Jakeš. 39-ročný pretekár z Brezovej pod Bradlom dosiahol týmto pódiovým umiestnením svoj najlepší výsledok v tomto ročníku, vďaka čomu sa prebojoval zo 14. na 6. priečku celkového poradia (-26:22 min)!

Ivan Jakeš (KTM) zajazdil fantasticky: v etape skončil tretí a v celkovom poradí postúpil zo 14. na 6. priečku;

Štefan Svitko do 118. kilometra figuroval medzi najrýchlejšími pretekármi na trati, na 56. km bol dokonca druhý. Lenže, spoločne s viacerými jazdcami, ktorí odštartovali na prvých pozíciách, po prejdení stanovišťa 4. medzičasu zle odbočil a musel sa vrátiť na správnu cestu. Toto nedorozumenie spôsobilo viacerým jazdcom veľké časové manko, čo sa prejavilo aj v poradí celkovej klasifikácie. Jazdec Slovnaft-Oraving Teamu v etape figuroval až na 55. priečke s bezmála polhodinovou stratou a priebežne klesol o dve miesta na deviate (-33:50 min).

Problémy s navigáciou mal napríklad aj doterajší suverén motocyklových pretekov Olivier Pain (Yamaha), kvôli ktorej ho v cieli odmávli až na 77. mieste s 38 minútovou stratou. V celkovom poradí tak spadol z vedúcej na „zemiakovú" pozíciu. Na prvé miesto sa vyšvihol jeho krajan David Casteu (tiež Yamaha) a najväčší favorit podujatia, štvornásobný víťaz Rallye Dakar Cyril Despres, sa vrátil na 2. miesto. Celkovo tretí bol Ruben Faria (podobne ako Despres s KTM).

Horor. Tak sa dala charakterizovať posledná etapa pred dňom voľna;

ŠTVORKOLKY: V tejto triede tentoraz kraľoval Sarel van Biljon na stroji E-ATV. Juhoafričan triumfoval pred lídrom Marcosom Patronellim z Argentíny (Yamaha). Skúsený domáci pretekár stále zväčšuje náskok v celkovom poradí, pred Ignaciom Casalem z Chile má Patronelli náskok 01:23:55 h. Van Biljon sa víťazstvom v „erzete" posunul na priebežnú 3. pozíciu (-02:00:29).

AUTOMOBILY: Kvôli rozvodneniu riečneho koryta celý súťažný úsek skončil na svojom druhom kontrolnom bode (tzv. checkpointe), teda po 88 kilometroch jazdy. Po celú dobu bol najrýchlejším jazdcom Katarčan Nasser Al Attiyah (Qatar Red Bull Buggy), ktorý viedol pred Stéphanom Peterhanselom (Mini) dokonca o tri minúty.

Brazílsky jazdec Guilherme Spinelli s autom Mitsubishi Racing stajne Petrobras na trase "erzety";

Potom sa však krátko pred cieľom katarský jazdec zasekol spoločne s ďalšími 55 automobilmi na trati a skončil napokon za víťazom „erzety" Francúzom Guerlainom Chicheritom (Buggy SMG) s dvanásťminútovým oneskorením. Na priebežnom poradí automobilových pretekárov Rallye Dakar sa tak v priebehu ôsmej etapy prakticky nič nezmenilo.

KAMIÓNY: Nič sa nezmenilo ani v poradí vodičov kamiónov. Pre tých bola totiž celá táto etapa zrušená. Už vzhľadom k tomu, akým problémom museli vzdorovať pretekári v automobiloch, bolo určite vhodné a dobré, že to dopadlo práve takto.

Argentínsko-chilská dvojica Victor Mastromatteo/Americo Aliaga s Buggy 4x2 v "bahennom kúpeli";

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2013 PO 8. ETAPE:

MOTOCYKLE:
6. Ivan Jakeš (SK/KTM)
9. Štefan Svitko (SK/KTM)
45. David Pabiška (CZ/Yamaha)
Dušan Čipka (SK/Husqvarna) - odstúpil v priebehu druhej etapy
Ján Zaťko (SK/BMW) - odstúpil v priebehu tretej etapy

Jan Veselý (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu piatej etapy

AUTOMOBILY:
Štefan Svitko st./Jozef Kutlák (SK/Arctic Cat Wildcat Buggy) - odstúpili v druhej etape

KAMIÓNY:
4. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZE/Tatra)
6. Aleš Loprais/Radim Pustějovský/Serge Bruynkens (CZE/BEL/Tatra)
16. Vlastimil Vildman/Martin Macík ml./Jan Bervic (CZE/LIAZ)
18. Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (CZE/LIAZ)
21. Tomáš Vrátný/Jaroslav Miškolci/Milan Holáň (CZE/SVK/Tatra)
Jaroslav Valtr/Jakub First/Josef Kalina (CZE/LIAZ) - odstúpili v priebehu piatej etapy



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri