Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2013: 1. etapa Lima – Pisco, 5. január

Sunday, 06. 01. 2013 - 18:56, Andrej Haverda   

Dakar 2013: 1. etapa Lima – Pisco, 5. január

Slávny púštny maratón a jeho už 35. pokračovanie je tu. Usporiadatelia pripravili pre tohtoročné „vydanie" Rallye Dakar podobnú porciu kilometrov ako pre to minuloročné, teda okolo 8,5 tisíc. V prvej „erzete" z nich pretekári odkrojili iba nepatrné sústo, 263 kilometrov. Bola to taká zahrievacia etapa.

Úvodná etapa bola zahrievacou;

Na štart 35. ročníka Rallye Total Dakar Lima - Santiago 2013 bolo oficiálne pripustených 449 vozidiel - 183 motocyklov, 38 štvorkoliek, 153 automobilov a 75 kamiónov, čo je o šesť strojov viac než v roku 2012. To dokazuje, že Rallye Dakar je stále prestížnym podnikom, ktorého úspešné absolvovanie je pre mnohých životným snom a výzvou.

Štartovalo sa v hlavnom meste Peru, v Lime. Tam, kde sa konal záverečný slávnostný ceremoniál minulého ročníka, sa pretekári tentoraz vydali pozdĺž pobrežia na juh. Smer Pisco. Prvých dvestopäťdesiat kilometrov predstavovalo spojovací úsek k úseku meranému, takže pretekárom i ich strojom bolo umožnené doladiť sa do toho správneho pretekárskeho tempa. Proti času, teda v samotnej špeciálke, sa išlo iba zostávajúcich trinásť kilometrov.

Obhajca prvenstva Cyril Despres z Francúzska je zatiaľ na 5. mieste;

MOTOCYKLE: Ako prvé vyrazili na trať tradične motocykle v poradí od najvyššieho štartového čísla k najnižšiemu. To vezie na svojom stroji značky KTM obhajca minuloročného prvenstva Francúz Cyril Despres. Jeho tímový kolega a zároveň najväčší rival Marc Coma zo Španielska do tohto ročníka bohužiaľ nenastúpil, pretože sa po zranení ešte necíti byť fit.

Stále tu však je dosť favoritov, ktorí budú Despresovi zatápať. Jedným z nich je bezpochyby chilský jazdec Francisco Lopez, ktorý štartuje tiež na KTM. Práve on sa stal víťazom prvej etapy. Mimochodom, aj vlani sa jeho korisťou vo forme víťazstva stala hneď úvodná „erzeta". Vzhľadom ku krátkej rýchlostnej skúške boli odstupy v cieli minimálne, takže druhú priečku obsadila Yamaha Holanďana Fransa Verhoevena iba s päťsekundovou stratou.

Piesok, piesok a ešte raz piesok - to bol úvod 35. ročníka;

Tretí skončil s dvadsaťpäťsekundovým mankom Chiľan Pablo Quintanilla na Honde. Tím Honda sa vrátil späť na Dakar a chystá sa urvať si svoj kúsok slávy. Výpočet značiek na prvých štyroch priečkach doplnilo ešte Kawasaki a za ich riadidlami opätovne chilský jazdec - Patricio Cabrera. Zdá sa, že domáci pretekári sú nabudení hneď od začiatku a hnaní davmi prizerajúcich sa fanúšikov vpred k dobrým umiestneniam. Snáď im to vydrží. Piata pozícia ostala na Cyrila Despresa (-1:05 min).

Na poli kategórie motocyklov veje v tomto roku štvorica slovenských vlajok. Prvú pomyslene vedie skúsený reprezentant Slovnaft - Oraving Teamu Štefan Svitko, ktorý dokázal udržať krok s najväčšou svetovou špičkou. A to aj napriek faktu, že štartuje v stajni s neporovnateľne menšími možnosťami technického i materiálneho vybavenia. V cieli 30-ročného Žaškovčana odmávli na 16. priečke s ani nie trojminútovou stratou (-2:50 min) na Lopeza. Ďalší skúsený motocyklista Ivan Jakeš z NAD-RESS Adventure Teamu obsadil - s bezmála osemminútovou stratou - 61. pozíciu (-7:45 min).

Štefan Svitko zo Slovnaft-Oraving Teamu je zatiaľ na 16. priečke;

Dušan Čipka skončil 106. (-13:15 min) a Ján Zaťko (obaja Slovakia Turbo Team) figuruje na 146. mieste (-18:25 min). „Na trati som nemal žiadne problémy, táto etapa ešte nebola o piesku a dunách, takže sme to zvládli," povedal v cieli Ján Zaťko pre svoju oficiálnu webovú stránku.

Český jazdec David Pabiška zo stajne KM Racing dokončil túto etapu s mankom bezmála 10,5 minúty na 83. pozícii. Druhý z Čechov, Jan Veselý z Czech Dakar Teamu (tiež na Yamahe), sa tiež vošiel do prvej stovky. Skončil na 97. mieste s mankom 12:15 min. Keďže je to jeho už štvrtá dakarská účasť, pričom všetky tri predchádzajúce úspešne dokončil, stal sa Veselý akousi „českou istotou v cieli".

Argentínčan Marcos Patronelli bol po 1. etape na 3. priečke;

ŠTVORKOLKY: V tejto kategórii triumfoval Peruánec Ignacio Flores Seminario na Yamahe Raptor 700 v čase 9:22 min. Druhý skončil Sebastian Husseini zo Spojených arabských emirátov (Honda TRX 700), ktorý za domácim pretekárom zaostal o 55 sekúnd. Tretia priečka patrila Argentínčanovi Marcosovi Patronellimu opäť so strojom Yamaha - zaznamenal 75 sekundový odstup od lídra.

AUTOMOBILY: Najprestížnejšia kategória Rallye Dakar bude v tomto ročníku súčasne najsledovanejšou, pretože o titul sa bude biť hneď niekoľko silných tímov. Prvým z nich je „Mini tím", ktorý má v poli hneď šesticu automobilov Mini All 4 Racing. Za volantom jedného z nich sedí obhajca vlaňajšieho prvenstva a najúspešnejší jazdec histórie dakarského podujatia, Francúz Stéphane Peterhansel.

Mini Nemca Stephana Schotta;

Ďalšími tímami, ktorí pomýšľajú na popredné umiestnenie, sú Imperial Toyota s víťazom 31. ročníka (2009) Juhoafričanom Ginielom de Villiersom a Toyota Overdrive s Argentínčanom Luciom Alverezom, ktorý vlani skončil na šiestom mieste. Ich pick-upy Toyota Hilux sa ukazujú byť veľmi konkurencieschopné.

Horúcim favoritom pre celkové prvenstvo je aj stajňa Qatar Red Bull, ktorá posadila do svojich špeciálnych pretekárskych bugín skúseného Carlosa Sainza, víťaza z roku 2010, a Nassera Al Attiyaha, ktorý zvíťazil v roku 2011 (obaja v tíme VW). Stavby ich bugín sa ujal Demon Jefferies, špecialista na Rallye Baja.

Toyota Juhoafričana De Villiersa v pekle piesku;

Do celkového poradia bude chcieť hovoriť aj tím SMG, ktorý do pretekov vyslal tiež pretekársku buginu. Pilotuje ju bývalý jazdec v extrémnom lyžovaní, Francúz Guerlain Chicherit. Nemožno samozrejme zabudnúť na Robbyho Gordona - ktorému na Dakare nikto nepovie inak než „búrlivák" - a jeho krikľavo oranžový Hummer. Ten však mal na trati úvodnej etapy problémy a na niekoľko dlhých minút bol nútený zastaviť. Cieľom prešiel až na 137. mieste s viac ako desať a pol minútovou stratou.

Prvú rýchlostnú skúšku zvládol najrýchlejšie Carlos Sainz s buggy. Päťdesiatročný rodák z Madridu bol vďaka pomoci nemeckého spolujazdca Tima Gottschalka o 8 sekúnd rýchlejší než Alvarez s Toyotou. O ďalšie dve skončil tretí Chicherit s SMG. Do prvej desiatky sa prebojovali aj štyri Mini - 6. Poliak Holowczyc, 7. Rus Novitskij, 8. Francúz Peterhansel, 10. Španiel Roma. Al Attiyahova Qatar Red Bull buggy je štvrtá, Chabotova SMG piata a De Villiersova Toyota figuruje na 9. mieste. Dvadsiaty Carlos Sousa s vozidlom Haval Great Wall stráca minútu, čo iba dokazuje, ako je kategória automobilov zatiaľ vyrovnaná.

Robby Gordon zatiaľ dôvody k spokojnosti nemá;

Na štarte 35. ročníka Rallye Dakar organizátori predstavili aj posádku buginy Štefan Svitko st./Jozef Kutlák. Druhý menovaný pred štartom nahradil zraneného Jána Rumpliho, ktorý sa pre zdravotné problémy zaradil k sprievodnému tímu Štefana Svitka seniora. A ako sa im darilo v prvej etape? Za víťazom Carlosom Sainzom zaostali o viac než tri a pol hodiny (-3:37:20) a figurovali na 151. mieste. Navyše inkasovali hodinovú penalizáciu.

KAMIÓNY: Kategória kamiónov bude slovenského fanúšika zaujímať aj tentoraz. Po minuloročných účastiach Pavla Faška z rokov 2009, 2010 a 2011 (ďalší Slovák Ladislav Csekey sa na podujatí v roku 2009 objavil v asistentskej kolóne) nás tentoraz bude zastupovať, podobne ako už v roku 2010, Jaroslav Miškolci. Ten štartuje v českom tíme Czech Dakar. Spoločne s Tomášom Vrátnym a Milanom Holáňom vybojovali s kamiónom Tatra v úvode 20. miesto, za víťazným truckom Iveco Holanďana Gerarda De Rooya zaostali o 2:07 min.

Tatra Aleša Lopraisa je zatiaľ z českých kamiónov najlepšia;

Najlepšie sa z českých pretekárov darilo Alešovi Lopraisovi, ktorý skončil tretí. Na Holandské duo Hans Stacey - Gerard De Rooy (obaja jazdiaci s kamiónmi Iveco) stratil deväť, respektíve dvadsaťpäť sekúnd. Tretia Tatra v štartovom poli s Martinom Kolomým za volantom stráca na lídra minútu, zatiaľ je ôsma. Liazky figurujú na 11. (Valtr/First/Kalina), 24. (Spáčil/Vodrhánek/Chytka) a 32. (Vildman/Macík/Bervic) priečke.


PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2013 PO 1. ETAPE:
MOTOCYKLE:
16. Štefan Svitko (SK/KTM)
61. Ivan Jakeš (SK/KTM)
83. David Pabiška (CZ/Yamaha)
97. Jan Veselý (CZ/Yamaha)
106. Dušan Čipka (SK/Husqvarna)
146. Ján Zaťko (SK/BMW)

AUTOMOBILY:
151. Štefan Svitko st./Jozef Kutlák (SK/Arctic Cat Wildcat Buggy)

KAMIÓNY:
3. Aleš Loprais/Radim Pustějovský/Serge Bruynkens (CZE/BEL/Tatra)
8. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZE/Tatra)
11. Jaroslav Valtr/Jakub First/Josef Kalina (CZE/LIAZ)
20. Tomáš Vrátný/Jaroslav Miškolci/Milan Holáň (CZE/SVK/Tatra)
24. Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (CZE/LIAZ)
32. Vlastimil Vildman/Martin Macík ml./Jan Bervic (CZE/LIAZ)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri