Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2012: Zbohom, Argentína

Saturday, 07. 01. 2012 - 00:58, Michal Kostka   

Dakar 2012: Zbohom, Argentína

Posledné tri etapy na argentínskom území pred prechodom do Čile sú tento rok naozaj poslednými argentínskymi etapami Dakaru 2012. Na rozdiel od predošlých troch ročníkov sa konvoj súťažných a sprievodných vozidiel do Argentíny nevráti, ale bude pokračovať do Peru. Aké teda boli etapy s poradovým číslom štyri, päť a šesť?

Súťaž motocyklov môžeme pokojne rozdeliť na dve samostatné súťaže. Tú o celkové prvenstvo zvádzajú Marc Coma a Cyril Després, víťazi posledných šiestich ročníkov. No a všetci ostatní jazdci bojujú prinajlepšom o tretie miesto. Pričom pre väčšinu bude najväčším úspechom dostať svoj stroj do cieľovej Limy.

ASO / DPPI;

Marc Coma sa po tretej etape dostal do nezávideniahodnej situácie, strata spôsobená blúdením ho zrazila na druhé miesto celkovo. Vo štvrtej etape bol najrýchlejší a získal dve minúty späť. Nebolo mu to však príliš platné, lebo piata etapa sa stala korisťou Desprésa, ktorý Francúz vyhral s náskokom 1 min. 41 sek. Keďže na Dakare štartuje víťaz predošlej etapy do nasledujúcej ako prvý, jeho súperovi stačí sa na neho dotiahnuť a potom sa už len držať. Na druhý deň sa to otočí a tak sa vlastne rozdiel udržuje na stále rovnakej úrovni. Tento rok však do hry zasiahne nový faktor a tým je výmena motora. Kým po uplynulé roky sa jednalo o úkon „beztrestný", teraz sa situácia dramatizuje aplikovaním trestných minút. Za prvú výmenu je to 15 minút, za druhú a každú ďalšiu potom 45 minút. Rozdiel medzi vedúcim Desprésom a druhým Comom je 9 min. 51 sekúnd.

ASO / DPPI;

Skúsený Holanďan Frans Verhoeven je tento rok členom súkromného tímu CrocoAventures Sherco. Jeho traja kolegovia sú dakarskí debutanti, Verhoeven mieri vysoko. V štvrtej etape tvrdo zaútočil a skončil tretí. Nádej na dobrý výsledok však zhasla hneď na druhý deň. Pre problémy so zadným kolesom stratil dve a pol hodiny a zo siedmeho klesol až na tridsiate prvé miesto. Tretí celkovo je Portugalčan Helder Rodrigues, na lídra stráca 48 minút, štvrtý Chaleco Lopez ešte o minútu viac.

ASO / DPPI;

Slovenská výprava bola po piatich etapách, žiaľ, o polovicu chudobnejšia. Ján Zaťko do piatej etapy nenastúpil, dôvodom boli technické problémy jeho motorky. Po troch, nie príliš úspešných rokoch strávených na Yamahe, sa Ivan Jakeš rozhodol pre zmenu. Ani značka BMW mu však úspech nepriniesla. Motorka ho zradila v piatej etape, v čase keď útočil na prvú pätnástku.

ASO / DPPI;

Podstatne spokojnejší môže byť Štefan Svitko. Vo štvrtej etape skončil ôsmy, v piatej do dotiahol až na fantastické štvrté miesto. Celkovo mu so stratou 1 hod. 7 min. patrí deviata priečka. Dušan Čipka na svojom prvom Dakare stále postupuje vpred, po piatich etapách je na 75. mieste.

ASO / DPPI;

Eliminácia európskych súperov otvorila v súťaži quadov cestu k úspechu pre argentínskych jazdcov. Bratia Patronelliovci narazili na tvrdého protivníka ktorým je Tomás Maffei. Práve on je na čele hodnotenia štvorkoliek, hoci len s 35-sekundovým náskokom pred Alejandrom. Tretí Marcos stráca dve minúty, štvrtý Lucas Bonetto už takmer hodinu a pol.

ASO / DPPI;

Hľadáte smoliara Dakaru 2012? Obráťte svoj zrak na obhajcu prvenstva v kategórii automobilov. Nasser Al-Attiyah na poslednú chvíľu našiel voľné sedadlo v tíme Robbyho Gordona. Po problémoch v prvej etape sa vrátil do hry v ďalších dvoch etapách, smola ho však neopúšťa. Katarský olympionik bol na najlepšej ceste vyhrať štvrtú aj piatu etapu, dopadlo to však inak. V stredu stratil 27 minút keď zapadol do blata, vo štvrtok ďalších dvadsať štyri poruchou chladenia. Momentálne je na ôsmom mieste, 50 minút za lídrom.

ASO / DPPI;

Tým je Stéphane Peterhansel, jeden z početnej armády tímu X-Raid. O sile tímu svedčí pohľad do výsledkovej listiny. Prvé tri miesta okupujú tri vozy Mini, za Peterhanselom sa zoradili Krzystzof Holowczyc a Nani Roma. Ďalšie je na šiestom mieste, za volantom Leonid Novickij. Štvrtý Robby Gordon stráca trinásť a pol minúty, piaty Giniel de Villiers v piatej etape zapadol a nabral 19-minútovú stratu. Na sedmičke je Carlos Sousa, Portugalčan v čínskych službách. V triede T2 zostáva na čele hodnotenia Jun Mitsuhashi, celkovo je na 25. mieste.

ASO / DPPI;

Po troch odjazdených etapách bol na čele hodnotenia kamiónov nikým nečakaný Artur Ardavičus. Po ďalších dvoch sa už situácia obracia v prospech papierových favoritov. Štvrtú aj piatu etapu vyhral Gerard de Rooy a ujal sa aj priebežného vedenia. Jeho kolegovia Hans Stacey a Miki Biasion sa mu držia tesne v pätách a tak tri holandské Ivecá obsadili prvé tri priečky. Štvrtý je Aleš Loprais, na päťku klesol Ardavičus.

ASO / DPPI;

Tím Ginaf tento rok stíha jedna pohroma za druhou. V súťaži síce stále majú až osem posádok, osemnáste miesto Josa Sminka však príliš reprezentatívne nie je. O ostatných ani nehovoriac. Lepšie je na tom zelená Tatra Martina Kolomého (13. miesto) a aj tá brazílska v rukách André de Azeveda (15. miesto). Napriek mnohým problémom sú stále v hre aj oba Liazy tímu KM Racing. Z kola von je však jednotka tímu Kamaz Eduard Nikolajev, zo súťaže bol vylúčený kvôli nešportovému správaniu.

ASO / DPPI;

Pokiaľ vám chýba akákoľvek zmienka o šiestej etape, tak je to preto, že šiesta etapa bola zrušená. A to kvôli nepriazni počasia. Na horskom priesmyku vysoko v Andách totiž napadol sneh a z bezpečnostných dôvodov sa etapa zmenila len na spojovaciu. Súťaž bude pokračovať siedmou etapou z Copiapa do Copiapa.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri