Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2012: 3. etapa

Wednesday, 04. 01. 2012 - 21:39, Michal Kostka   

Dakar 2012: 3. etapa

Počtom meraných kilometrov zatiaľ 34. ročník Dakaru veľmi neohuruje. Tretia etapa mala dva rôzne trasy. Jednu s dĺžkou 270 km pre motocykle a quady, druhá 208 km dlhá bola pre autá a kamióny. Práve dve varianty cesty výrazne prispeli k zmene poradia medzi motorkami.

Marc Coma a Cyril Despres jazdia natoľko vyrovnane, že výhodu môže jeden z nich získať len chybou alebo technickým problémom toho druhého. A presne to sa stalo v tretej etape. Marc Coma, prvý jazdec na trati, zvolil zlý smer a kým si svoju chybu uvedomil, súperi boli ďaleko pred ním. Etapu dokončil na šiestom mieste, s 13-minútovou stratou na víťazného Despresa. Do prvej päťky sa razantnou jazdou dostali Frans Verhoeven, Paulo Goncalves, Helder Rodrigues a David Casteu. Piati jazdci, štyri rôzne značky.

ASO / DPPI;

Mnoho jazdcov, vrátane niektorých z predných priečok, dostalo 40-minútovú penalizáciu za minutie skrytého prejazdového bodu. Naša štvorica navigovala precízne a polepšila si nielen vďaka chybám súperov. Ivan Jakeš si rýchlu etapu užil, uznal že vyššia maximálka by sa jeho BMW zišla. Etapu dokončil na 14. mieste. Števo Svitko trochu poblúdil keď sa domorodcami nechal zlákať na nesprávnu cestu, skončil hneď za Jakešom. Dušan Čipka aj Ján Zaťko sa umiestnili v druhej tretine výsledkov a aj oni si celkovo polepšili.

ASO / DPPI;

Zo širšieho okruhu favoritov sa zo súťažou museli rozlúčiť Jakub Przygonski (zlyhanie motora) a Quinn Cody (havária). Najlepším nováčikom je dvanásty Alessandro Botturi. Laia Sanz je na 57. mieste, kvôli penalizácii prišla o 19 priečok.

Súťaž quadov sa bez piatich vylúčených, všetko európskych jazdcov, zmenila na argentínsku krasojazdu. Zvíťazil Marcos Patronelli, pred druhým Tomásom Maffeim, tretí bol Alejandro Patronelli.

ASO / DPPI;

Monster Energy X-RaidTeam, najpočetnejší tím v kategórii áut, má v súťaži osem vozidiel. Pri takom počte a s tak kvalitnými jazdcami by bol div, keby sa nepohybovali na čele. Tretiu etapu vyhral Nani Roma pred tímovým kolegom Krzysztofom Holowczycom. Ďalšia štvorica však pochádza z táborov súperov. Tretí Nasser Al-Attiyah a piaty Robby Gordon ohurujú impozantným Hummerom, štvrtý Giniel de Villiers a šiesty Orlando Terranova zas prekvapujú novou Toyotou.

ASO / DPPI;

Lídrom po troch etapách je Holowczyc, druhý je Gordon, de Villiers tretí. Na ôsmom mieste je Argentínčan Lucio Alvarez, kolega Orly Terranovu v tíme Overdrive, deviaty zas Carlos Sousa s čínskym Great Wallom. Do prvej desiatky sa už pretlačilo prvé z holandských Mitsubishi pilotované Erikom Weversom.

Pascal Thomasse zostáva najlepším vozom triedy 2WD, Jun Mitsuhashi sa v triede T2 dostal cez Xaviera Foja. Z hry sú vonku Christian Lavieille aj Tonnie van Deijne, oboch zradil motor.

ASO / DPPI;

Tam kde po generačnej obmene Rusi skončili, pokračujú Holanďania. A to aj s pomocou Talianov. Na talianskom kamióne sa v tretej etape presadil taliansky jazdec, dvojnásobný majster sveta v rally Miki Biasion. Druhý najlepší čas dosiahol Artur Ardavičus, zároveň sa, ako prvý Kazach v histórii Dakaru, posunul do čela priebežnej klasifikácie. Druhý je Gerard de Rooy, tretí Biasion. Darilo sa Tatrám, Aleš Loprais skončil štvrtý, Martin Kolomý ôsmy. André de Azeveda spomalil defekt aj problém s riadením, celkovo je šestnásty.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri