Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2012: 2. etapa

Tuesday, 03. 01. 2012 - 22:36, Michal Kostka   

Dakar 2012: 2. etapa

Druhá etapa Dakaru 2012 priniesla o poznanie viac meraných kilometrov než úvodná, ale aj otravný takmer päťstokilometrový presun. S rýchlou traťou si medzi motorkami najlepšie poradil obhajca Marc Coma, v autách na nepríjemnosti prvého dňa tým najlepším spôsobom zabudol Nasser Al-Attiyah.

ASO / DPPI;

Za posledných šesť ročníkov sa z celkového triumfu v kategórii motocyklov radovala len dvaja jazdci. Marc Coma a Cyril Despres sú právom považovaní za favoritov každej súťaže, ktorej sa zúčastnia. A o Dakare to platí dvojnásobne. Etapový triumf šiel na konto Marca Coma, Španiel traťou rýchlej etapy preletel s priemernou rýchlosťou takmer 100 km/h. Cyril Despres zaostal o 1 min. 18 sek. a vzhľadom na stále malé časové rozstupy poskočil z trinásteho na tretie miesto.

ASO / DPPI;

Druhá priečka celkovo patrí Čiľanovi „Chaleco" Lopezovi, v etape skončil štvrtý. Na treťom mieste prekvapil Joan Barreda Bort na Husqvarne 450 RR. David Casteu na šestke bol najlepším zástupcom značky Yamaha, na osmičke zas bola Honda Javiera Pizzolita. O vyrovnanosti výkonov rôznych značiek svedčí fakt, že v celkovom poradí je v prvej sedmičke zastúpených hneď päť výrobcov.

Kamaz Master Team;

Zo Slovákov sa najvyššie stále drží Štefan Svitko. Po etape sa sťažoval na menší výkon svojej KTM, na rýchlych rovinách ho súperi ľahko predbiehali. Celkovo Svitkovi patrí osemnásta priečka. O šesť miest nižšie klesol Ivan Jakeš, na vine bola úmorná horúčava. Vo vyše 40-stupňovom teple sa motorka (a nielen jeho) prehrievala a zhasínala. V takom prípade bolo treba pár minút počkať. V etape stratil vyše pol hodinu, celkovo je tridsiaty ôsmy. O dvojici debutantov nie je veľa informácií, so svojím prvým Dakarom podľa výsledkov bojujú statočne. Dušan Čipka stratil na Comu 1 hod. 19 min., celkovo si polepšil o 34 miest a patrí mu osemdesiata ôsma priečka. Takisto Ján Zaťko výrazne poskočil nahor, po druhej etape je stoštyridsiaty.

Lucio Alvarez;

V dámskej súťaži sú tento rok len dve jazdkyne. Vlaňajšie prvenstvo obhajuje skúsená trialistka Laia Sanz na Gas-Gase, po dvoch etapách je na 56. mieste a za sebou má viac než stovku mužov. Rosa Romero Font je na priečke číslo 129. Po vypadnutí Sama Sunderlanda sa postu najlepšieho nováčika ujal Brazílčan Felipe Zanol.

V kategórii quadov si víťazstvo zopakoval Sergio la Fuente, nasledoval Alejandro Patronelli a Tomás Maffei. Do súťaže sa vrátil Christophe Declerck, jeden z favoritov. Pôvodne bol jedným zo siedmych jazdcov vyradených z hodnotenia, organizátori však jeho protest uznali. Celkom opačné rozhodnutie však padlo v prípade štvorkoliek Josefa Macháčka. Päťnásobný víťaz prišiel nielen o šancu vyrovnať sa počtom triumfov krajanovi Karlovi Lopraisovi, ale aj o motiváciu a zo súťaže odstúpil.

Monster Energy X-Raid Team;

Pätica vozov Mini je naozaj tvrdým orieškom pre väčšinu súperov. O to väčšia je ich motivácia favorizovaných jazdcov poraziť. Priebeh etapy ukázal, že Robby Gordon sa presily nebojí. Snaha získať piate etapové prvenstvo bola takmer úspešná, Stéphane Peterhansel však bol predsa len rýchlejší. Z hĺbky štartového poľa po nevydarenom vstupe do rally však zaútočil Nasser Al-Attiyah a tak sa z triumfu predsa len radovali v americkom tíme. Na prvé miesto sa dostal Peterhansel, druhý bol Gordon, tretí Krzysztof Holoczyc. Všetkých päť Mini sa vošlo do prvej desiatky.

Petronas Team de Rooy Iveco;

Vysoko vpredu sa stále drží Giniel de Villiers s novou Toyotou, celkovo je štvrtý. Najlepším vozom značky Mitsubishi je brazílsky Racing Lancer Guilherme Spinelliho. Po odstúpení Matthiasa Kahleho je najlepším vozom 2WD trinásty Pascal Thomasse. Na tridsiatke je Xavier Foj, líder triedy T2, na 72. mieste je Willy Alcaraz na Polarise, prvý v triede T3.

V kamiónoch sa naplno rozhoreli holandsko-ruské súboje, ktorým zdatne sekunduje česká Tatra. Gerard de Rooy svoj návrat po zranení minulý rok unáhlil, teraz sa zdá byť zatiaľ všetko v poriadku. S novým kapotovaným Ivecom zaznamenal najrýchlejší etapový čas, o takmer tri o pol minúty porazil Eduarda Nikolajeva na Kamaze. Tretí bol ďalší člen ekipy de Rooy Hans Stacey a za štvrtým opäť Kamazom Ajrata Mardejeva už vystrkuje nos „nosatá" Tatra Jamal Aleša Lopraisa.

ASO / DPPI;

Víťaz prvej etapy Franz Echter stratil viac než 20 minút a prvé miesto prepustil de Rooyovi. André de Azevedo a Martin Kolomý s Tatrami sa zatiaľ v kľude držia v polovici druhej desiatky. Problémy mali Liazy tímu KM Racing a tiež Tomáš Vrátný s Tatrou. Miroslav Zapletal, netradične súťažiaci v kategórii kamiónov, si znovu plnil asistenčné úlohy pre poľský tím, navyše pomáhal pri oprave aj Vrátnému.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri