Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Na brehu Pacifiku

Friday, 07. 01. 2011 - 17:17, Michal Kostka   

Dakar 2011: Na brehu Pacifiku

5. etapa, Calama - Iquique
spojovací úsek: 36 km, meraný úsek: 423 km

Prvej púštnej etape tridsiateho ročníka dakarskej rally nechýbalo napätie a prekvapujúce zvraty. Z prvého dakarského víťazstva v kariére sa dodatočne tešil Paulo Gonçalves, pre značku BMW získal etapový vavrín po dlhých desiatich rokoch. Modrý val Volkswagenov prelomil Stéphane Peterhansel, prvé miesto v etape ho priblížilo k vedúcemu Sainzovi. V kategórii kamiónov sa problémom nevyhol Vladimír Čagin, plnohodnotne ho nahradil kolega Firdaus Kabirov.

DPPI/ASO;

Čílsky športový hrdina Chaleco Lopez vstúpil na rodnú pôdu víťazne. Po bezchybnom výkone v 423 kilometrov dlhej špeciálke mu v cieli namerali čas o jednu sekundu lepší, než aký dosiahol Frans Verhoeven. Holanďana mohol mrzieť pád len dva kilometre pred cieľom, nebyť ho, mohol sa radovať on. Nakoniec bolo všetko inak. Rozhodnutím komisárov bol Paulovi Gonçalvesovi odrátaný čas, ktorý strávil pri zranenom Olivierovi Painovi a Portugalčan sa razom vyšvihol na čelo hodnotenia s dvojminútovým náskokom na Lopeza a Verhoevena.

DPPI/ASO;

Približne v polovici etapy sa dovtedy najrýchlejšie jazdiaci Olivier Pain nevyhol pádu. Na jeho nešťastie si pri ňom zlomil zápästie, súťaž pre mladého Francúza skončila. Bez následkov sa z pádu dostal Marc Coma, kvôli drobnému poškodeniu motocykla ale musel pár krát zastaviť. Takisto on sa pristavil pri Painovi, jeho čas bol v cieli upravený. Cyril Despres nedokázal využiť Comove problémy a v etape skončil hneď za ním, na piatom mieste.

DPPI/ASO;

Ivan Jakeš zúročil skúsenosti z predchádzajúcich dvoch štartov v Južnej Amerike, v piatej etape dosiahol na vynikajúce dvanáste miesto. Celkovo patrí slovenskému reprezentantovi sedemnásta priečka, čím sa pomaly približuje k svojej pozícii spred roka, keď po páde odstúpil z deviateho miesta. O dve minúty pomalší bol na trinástke Štefan Svitko. Ku koncu etapy ho potrápila navigácia, pri hľadaní prejazdových bodov sa pár minút zdržal. Druhý jazdec tímu Hant Logomotion Radek Matoška naďalej postupuje nahor poradím, v etape obsadil štyridsiate siedme miesto, celkovo sa zo 163. miesta po úvodnej etape posunul už na 74. priečku.

Z dvojice českých jazdcov je na tom po piatich súťažných dňoch lepšie David Pabiška, patrí mu priečka číslo tridsať sedem. Jen Veselý, jediný zostávajúci zástupca Czech Dakar Teamu, je o jednu priečku nižšie než Matoška.

DPPI/ASO;

O tom, že zmena prikazujúca nahradiť doterajšie motocykle novými, s menším objemom, nie je na škodu, svedčí vyrovnané a pestré štartové pole. V prvej päťke priebežného poradia figurujú značky štyroch výrobcov; KTM, Aprilia, BMW a Yamaha. Na pätnástke je potom najlepšia Honda v rukách amerického debutanta Quinna Codyho. Obrovským sklamaním je vystúpenie francúzskej značky Sherco. Jeden z predštartových favoritov David Casteu, je po sérii navigačných a technických zlyhaní so stratou päť a pol hodiny až na 58. a jeho kolega Laurent Lazard na 72. mieste.

DPPI/ASO;

Cesta za šiestym víťazstvom Josefa Macháčka nabrala veľmi zlý smer. Domáci mladíci na čele s Alejandrom Patronellim mu v piatej etape naložili polhodinu a aby toho nebolo málo, ďalšie štyri mu pridal organizátor. Dôvodom penalizácie bolo minutie prejazdového bodu. Celkovo sa Macháček prepadol o dve priečky, strata piatych hodín na čelo nie je síce neprekonateľná ale zmazávať sa bude ťažko. Martin Plechatý zostáva zatiaľ štvrtý, od tretieho Halperna ho delí 19 minút. Priebežným lídrom je brat vlaňajšieho víťaza Alejandro Patronelli.

DPPI/ASO;

S prvými dunami sa k slovu dostal Stéphane Peterhansel a čo mu nevyšlo deň predtým, sana druhý pokus podarilo. Dakarský rekordér v počte celkových víťazstiev prelomil obranný val modrých a zobral Volkswagenu etapové víťazstvo. Druhý Nasser Al-Attiyah bol o minútu a pol pomalší, celkovo klesol na tretiu priečku. Od druhého Peterhansela ho delí len sedem sekúnd. Priebežným lídrom zostáva v etape tretí Carlos Sianz, k dobru má dve a pol minúty. Od štvrtého do siedmeho miesta sa zoradili dva Volkswageny Giniela de Villiersa a Marka Millera a dve BMW Krzytsztofa Holowczyca a Orlanda Terranovu. Nové Mini All4 Racing testujúci Guerlain Chicherit sa nevyhol jazdeckej chybe, z diery kam spadol ho vytiahol kolega Ricardo Leal dos Santos. Rady bavorákov prišli o zraneného Leonida Novického.

DPPI/ASO;

Ôsmy Guilherme Spinelli dokazuje, že Mitsubishi Racing Lancer je dobrým vozidlom a že fiasko na Dakare 2009, keď zo štyroch vozov do cieľa dorazil len jeden, bolo dôsledkom detských chorôb nového dieselu. Ako v etape, tak aj celkovo je Brazílčan ôsmy, za ním je s Nissanom jazdiaci Nani Roma. Na štrnástke je prvá z bugín, za jej volantom sedí Matthias Kahle. Triedu produkčných vozidiel vedie Jun Mitsuhashi, celkovo osemnásty. Z početnej čínskej výpravy sa hneď tri vozidlá držia v prvej štyridsiatke. Obe české posádky Vinland Dakar Teamu strávili noc v púšti. Podobne ako oni na tom boli desiatky ďalších účastníkov, organizátor im umožnil pokračovať v súťaži pokiaľ sa dostanú na štart nasledujúcej etapy v povolenom limite.

DPPI/ASO;

Vladimír Čagin zrejme prehnal oslavu narodenín, na trati strávil o dvadsať dva minút dlhšie než Kabirov, víťaz etapy. Druhý bol so stratou dvadsiatich minút Eduard Nikolajev, osemdesiat sekúnd za ním prešiel cieľom Aleš Loprais. Mohlo to byť lepšie, nebyť defektu. Priebežne piaty je Franz Echter, šiesty André de Azevedo. Trinásty je Teruhito Sugawara, chvíle malého a obratného Hina by mali prísť práve teraz, v dunách Atacamy. Pavel Faško vo výsledkoch piatej etapy chýba.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri