Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2011: Ako zachrániť záchrancov...

Saturday, 08. 01. 2011 - 00:39, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2011: Ako zachrániť záchrancov...

Po piatich víťazstvách Jean-Louis Schlessera, sa k slovu dostal Stéphane Henrard. Každým dňom lepšie a lepšie idúci Belgičan previedol svoju VW TDi buggy dunami medzi Guel Agantour a Tenadi v najlepšom čase. Víťazstvo si dvoma modrými buginami tentoraz nenechal vziať.

Henrard do etapy štartoval z tretej pozície, cestu pred ním určovali buggy tímu Schlesser Aventures. Jean-Louis Schlesser prenechal iniciatívu svojmu tímovému kolegovi, jeho náskok mu dovoľoval zvoliť bezpečné tempo. Čoskoro Henrard nechal Schlessera za sebou a vrhol sa na stíhanie svojho priameho súpera v súboji o tretiu priečku. François Lethier neodolal náporu belgickej dvojice, v cieli bol, aj kvôli zapadnutiu, o 7 min. 43. sek. pomalší. Druhý bol Schlesser, celkovo ho na vedúcej priečke nikto neohrozoval.

Frederick Florin/AFP/Getty Images;

Štvrtý Jérôme Pélichet stratil na dvojnásobného víťaza ďalších trinásť minút. Namiesto boja o málo pravdepodobný zisk prvého miesta, sa sústredil na udržanie si druhého a to sa mu darilo. Gérard Benielli na piatom mieste sa ocitol nielen v zovretí dvoch Wildcatov, ale rovno medzi dvoma Pélichetovcami. Edmond, ktorý tento rok oslávi 72. Narodeniny, je stále vo forme, celkovo mu patrí ôsma priečka.

Väčšie či menšie ťažkosti postihli viacerých súťažiacich. Kees Tijsterman zostal stáť na trati, slabú chvíľku si vybral motor. Do bivaku sa konečne dostali aj súťažiaci, ktorým nezostalo nič iné, ako sa spoľahnúť na pomoc zberného kamiónu. Na dobrodružstvo s Tatrou iste dlho nezabudnú. Kamión so slovenskou posádkou zostal spolu s púštnymi stroskotancami nehybne stáť uprostred dún. Dôvodom bola prasknutá kĺbová hriadeľ pravého predného kolesa. Na záchrannú misiu sa so sprievodnou Tatrou vydala nesúťažná časť Tomečkovho tímu.

Tomáš Tomeček;

Cestou na miesto stretnutia sa Petr Čapka snažil vyhýbať všetkým potenciálne nebezpečným miestam, jedno sa však šikovne maskovalo a chytilo servisnú Tatru do svojho zovretia. Vyhrabať z piesku sedemnásť ton železa dá človeku poriadne zabrať...

„Rendez-vous" na CP1 sa nekoná presne podľa dohodnutého postupu. Namiesto Tatry „baile" prichádza len osobák a v ňom nesie dve správy mechanik Marian Paulík. Dobrá je, že kĺbová hriadeľ je vymenená. Tá zlá zas, že odišiel štartér. Nedá sa nič robiť, sprievodná Tatra prišla o záložný štartér. Ten následne rozhýbal šesťkolesovú Tatru, s ňou sa pohla aj celá pridružená perepúť.

Frederick Florin/AFP/Getty Images;

Willy Jobard má na čele klasifikácie motocyklov značný náskok, po deviatej etape ho ešte o pár minút zvýšil. Druhý Norbert Dubois vyviazol z pádu v dunách bez následkov. Bruno N'Diaye sa vzdialil štvrtému Thomasovi Bourginovi práve vo chvíli, keď jeho mladý krajan už siahal na bronzovú priečku.

V Mauretánii sa súťaž kamiónov zmenila na spanilú jazdu Tomáša Tomečka. Štvrtou víťaznou etapou v rade posilnil svoje vedenie nad zostávajúcimi troma súpermi. Trochu prekvapujúco sa na druhé miesto v etape dostal Michel Salvatore. V dunách ťažil z nižšej hmotnosti svojho Unimogu, k úspechu mu dopomohli aj problémy Elisabete Jacinto. Portugalčanka, ktorá na afrických súťažiach štartovala aj na motorke a v aute, sa vytrápila pri oprave zvlečenej podhustenej pneumatiky. Jej strata na Tomečka narástla na takmer tri hodiny, od tretieho Nöela Essersa ju delí hodín šesť.

RRClub;

Program ďalšieho dňa:
7. január, 10. etapa, Tenadi - Tenadi
meraný úsek: 232 km, celkom: 232 km

Aj druhá okruhová etapa Africa Eco Race 2011 má prichystaných pár prekvapení. A, samozrejme, duny. Pri ich prejazde sa účastníci dostanú k úchvatnej studni Aguilal Fai, k miestu kde neexistuje čas. Nasleduje 80 kilometrový rýchly zostup do bivaku v Tenadi. Ďalší dobrý súťažný deň na magických miestach...

Tomáš Tomeček;

Priebežné výsledky po 9. etape:
Motocykle:
1. Willy Jobard        KTM 525 EXC         43:01:03
2. Norbert Dubois    KTM 690        + 6:41:10
3. Bruno N'Diaye    BMW 450 E        + 7:53:01
4. Thomas Bourgin    KTM 450 EXC        + 8:46:52

Automobily:
1. Jean-Louis Schlesser / Céline Merle-Beral        Schlesser Original X826     33:19:20
2. Jérôme Pélichet / Eugenie Decre            Bowler Wildcat 200           + 30:48
3. Stéphane Henrard / François Beguin            Buggy VW TDi            + 1:58:32
4. François Lethier / Konstantin Žilcov            Schlesser Original X822    + 2:33:33
5. Abdelhamid Abouyoussef / Mahmoud Nour el Din    Desert Warrior            + 5:31:24
6. Patrick Sireyjol / Patrick Antoniolli            SMG Buggy            + 7:05:13
7. Bruno Oliveira / Manuel Rosa            Bowler Wildcat 200                 + 9:35:00
8. Edmond Pélichet / Bernard Malferiol            Bowler Wildcat 200               + 11:21:01
9. Sergej Savenko / Jevgenij Pavlov            Buhhy Honda Acura               + 12:16:56
10. Maksim Kirpelev / Artem Ševelev            Toyota Land Cruiser               + 14:24:33

Kamióny
1. Tomáš Tomeček / Vojtěch Morávek                Tatra T815        36:58:10
2. Elisabete Jacinto / Marco Cochinho / Jose Marques        MAN TGS 18.480         + 2:56:45
3. Noël Essers / Marc Lauwers / Richard Baeten        MAN TGA                + 9:18:37
4. Michel Salvatore / Raymond Louin                Unimog U400              + 10:19:32

Zdroj: Africa Eco Race, Tomáš Tomeček



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri