Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 9. etape: Svitko je priebežne štrnásty

Tuesday, 12. 01. 2010 - 12:06, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 9. etape: Svitko je priebežne štrnásty

Dnešným dňom sa konvoj Rallye Dakar rozlúčil s nehostinnou púšťou Atacama a nechal, zaiste k radosti všetkých jazdcov, piesočný terén za sebou. Dnešná deviata etapa musela byť kvôli hmle skrátená, takže sa na čas išlo iba v dunách v okolí Copiapa. Na štart pretekov sa postavilo 211 posádok a jazdcov z pôvodných 362.

www.czech-dakar.cz

Z pôvodne plánovaných 338 kilometrov bola rýchlostná skúška skrátená na 170 km kvôli rannej hmle a zlej viditeľnosti, ktorá neumožňovala vrtuľníkom lietať. Štart bol preto posunutý zo 7:15 na 11 hodinu. Aby jazdci nedochádzali do cieľa v La Serene v neskorých večerných hodinách, rozhodli sa usporiadatelia ukončiť rýchlostnú skúšku po prvých sto sedemdesiatich kilometroch. A práve tie mali byť najťažšie.

Špecialitou tejto „erzety" bol hromadný štart motocyklov, kedy prvých desať jazdcov priebežného poradia štartovalo vedľa seba v jednej rade a desať minút za nimi sa na trať vydalo ďalších dvadsať motocyklistov.

997h9720-28.jpg

 Jediný slovenský motocyklista Štefan Svitko, ktorý ešte zostal v súťažnom pelotóne, vyšiel na trať v prvej desaťčlennej skupine najlepších a jeho trojmiestne štartovné číslo 128 jasne svietilo vedľa takých jazdcov ako Marc Coma (št. číslo 1), Cyril Despres (2), Pal Anders Ullevalseter (4), Helder Rodrigues (5), či David Fretigne (12) alebo Alain Duclos (14). Dvadsaťsedemročný debutant na najťažšej motoristickej súťaži sveta sa od prvých kilometrov držal v popredí, no na prvom kontrolnom stanovišti ho klasifikovali na 14. mieste. Dôvodom jeho zaostania bolo testovanie svojich síl vo veľkých pieskových dunách. 

„Štefan dnes štartoval v elitnej desiatke jazdcov a vo chvíli, keď si skupina okolo Marca Comu urobila dostatočný náskok pred druhou skupinou jazdcov, Štefan chcel vyskúšať, ako je to jazdiť na čele pelotónu. Žiaľ, vydržalo mu to iba desať sekúnd, lebo okamžite uviazol v hlbokej pieskovej dune a kým mu ostatní jazdci z druhej vlny neprišli na pomoc, stratil pätnásť minút," vysvetlil manažér Hant Logomotion Slovakia Ivan Figura dôvod Svitkovho časového manka.

100111-ktm-2.jpg

„Jeho zaváhanie na trati nás nemrzelo, lebo pre skrátenie meraného úseku sme zistili, že v 9. etape sa dalo veľa stratiť, ale málo získať. Dôkazom toho sú aj minimálne odstupy medzi najlepšími. Štefan sa po pondelku posunul na 14. miesto, ale do utorkovej 10. etapy už nepôjde medzi najlepšími, ale z 20. pozície, na ktorej dnes skončil. Nevidíme v tom problém, lebo aj tohoročný Dakar začal až uprostred štartového poľa a postupne sa spoľahlivými výkonmi vypracoval medzi elitnú desiatku. Ak mu bude zdravie, technika a športové šťastie naďalej naklonené, mal by opäť patriť k najrýchlejším jazdcom tohoročného Dakaru," dodal Ivan Figura. V priebežnom poradí si náš pretekár napriek tomu polepšil - z pätnástej na štrnástu priečku (+4:47:09).

Hromadný štart naopak zrejme vyhovoval českému pretekárovi Romanovi Krejčímu z Czech Dakar Teamu, pretože dnešnú etapu dokončil na skvelom 15. mieste s mankom šestnástich minút na víťaza. Za ním boli motocyklisti stajne KM Racing v poradí 34. David Pabiška a 42. Dušan Randýsek. Jan Veselý skončil až na 68. pozícii.

11-01-2010-jindra-016-preview-box.jpg

V priebežnom poradí je z českých borcov aj naďalej najlepší David Pabiška (30. miesto), Roman Krejčí si o priečku polepšil a momentálne figuruje na 43. priečke. Dušan Randýsek tiež poskočil o jedno miesto dopredu (47. pozícia), rovnako ako Jan Veselý (66. miesto). 

Deviatu etapu vyhral Španiel Marc Coma o štyri sekundy pred Francúzom Cyrilom Despresom (obaja KTM). Tretí bol domáci jazdec Francisco Lopez Contardo (Aprilia) so stratou sedemdesiatich štyroch sekúnd.

Na prvých troch miestach priebežnej klasifikácie sa poradie nemení. Prvý ostáva aj naďalej Despres pred druhým Nórom Palom Andersom Ullevalseterom tiež na KTM (+1:21:54) a tretím Lopezom Contardom (+1:25:35).

100111-vwtag-2-01.jpg

Po dlhšej dobe uchmatol prvenstvo v triede štvorkoliek niekto iný než bratia Patronelliovci z Argentíny. Bol ním Francúz Christophe Declerck, ktorý zvíťazil štýlom štart - cieľ. Avšak argentínske duo sa nenechalo príliš zahanbiť a obsadilo druhé a tretie miesto v poradí druhý Alejandro a tretí Marcos.

Na skvelom piatom mieste došiel český jazdec Oldřich Bražina (Polaris) so stratou 24 minút na víťaza a priebežne je stále deviaty (+13:37:50). Čelo kategórie sa po deviatich odjazdených etapách nemení - 1. M. Patronelli, 2. A. Patronelli (+2:23:07) a 3. Gonzales Corominas (+4:20:03).

10012010-janecek-3-preview-box.jpg

Včerajší víťaz etapy automobilovej kategórie Francúz Stéphane Peterhansel s BMW mal dnes opäť našliapnuté na možné prvenstvo. Do 95 kilometra sa držal tesne za Katarčanom Al Attiyahom s volkswagenom, potom však zapadol v piesku a trvalo mu „dlhých" desať minút než sa vrátil späť do pretekov. Aj jeho stajňový kolega a krajan Guerlain Chicherit išiel do tej chvíle na treťom mieste, avšak po 135 meraných kilometroch boli na prvých priečkach už tri volkswageny v poradí prvý Al Attiyah, druhý De Villiers a tretí Sainz.

V posledných zhruba štyridsiatich kilometroch skrátenej rýchlostnej skúšky si Al Attiyah vedenie udržal. Druhý bol nakoniec Sainz a tretí minuloročný víťaz De Villiers. Štvrté došlo prvé BMW s dvojicou Chicherit/Thörnerová, piaty bol Volkswagen Marka Millera a šiesty Peterhanselov „bavorák".

11-01-2010-jindra-010-preview-box.jpg

Čelo priebežného poradia sa už päť etáp nezmenilo. Prvý je stále Carlos Sainz a druhý Nasser Al Attiyah - ten však dnešným výsledkom stiahol šesť minút zo Sainzovho náskoku a stráca už iba osem a pol minúty. Tretí je Američan Mark Miller so stratou viac než dvadsaťsedem minút.

Česká posádka Jiří Janeček/Viktor Chytka prešla cieľom rýchlostného testu na 43. pozícii s trojhodinovým oneskorením. Celkovo im patrí 47. miesto (+39:45:38).

67cf17fb1f2edc838d95842a147cc0fe.jpg

Liazka českej trojice Martin Macík/Josef Kalina/Jan Bervic s veľkými problémami prekonávala dunové hory a v jednom z prudkých dunových výjazdov vletela do veľkej jamy. Kamión „ranu" našťastie vydržal. Potom posádka zablúdila, pri hľadaní optimálnej trasy najazdila asi osemdesiat kilometrov navyše. „Erzetu" tak dokončila až na siedmom mieste s mankom jednej hodiny a 41 minút. Na ich priebežné štvrté miesto to síce vplyv nemalo, avšak priebežne tretí Holanďan Marcel Van Vliet s ginafom (ktorý dnes došiel na piatej priečke) sa im o ďalšiu polhodinu vzdialil. Momentálne je medzi tretím ginafom a štvrtou liazkou rozdiel hodiny a 46 minút.

Martin Kolomý, ktorý riadi asistenčný kamión Tatra Czech Dakar Teamu, etapu dokončil na peknom štrnástom mieste s mankom necelých troch hodín. Priebežne je dvadsiaty prvý (+44:09:39) z tridsaťjeden kamiónov, ktoré ešte pokračujú v súťaži.

1v-1.jpg

V hre o dobytie brán hlavného mesta Argentíny ostáva aj Slovák Pavel Faško s truckom MAN. Túto etapu dokončil na poslednom klasifikovanom mieste a to mu patrí aj v priebežnom hodnotení (+133:08:44).

Dnešnú „erzetu" mal dobre rozjazdenú Vladimír Čagin s kamazom. Vyzeralo to, že si dôjde pre jeho 55. etapové víťazstvo na tomto podujatí a zosadí tak z pomysleného trónu najúspešnejšieho jazdca Stéphana Peterhansela. Medzi 71. a 117. kilometrom ho však v piesočných dunách neminuli patálie, pretože v nich stratil asi šesť minút a do vedenia sa dostal jeho tímový kolega Fidarus Kabirov. Ten etapu napokon vyhral a až druhý došiel Čagin. Tretie miesto obsadil ďalší Rus na kamaze - Ilgizar Mardeev.

11-01-2010-jindra-011-preview-box.jpg

Stále majú teda Čagin aj Peterhansel na dakarskej rallye zhodne po 54 etapových prvenstvách.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri