Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 8. etape: Svitko v TOP 10, Liaz znižuje stratu

Monday, 11. 01. 2010 - 15:05, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 8. etape: Svitko v TOP 10, Liaz znižuje stratu

Po dni voľna na Rallye Dakar čakala na pretekárov ôsma etapa medzi mestami Antofagasta a Copiapo, ktorá merala 568 kilometrov. A jej rýchlostná skúška opäť patrila medzi najdlhšie v tomto ročníku - 472 kilometrov. Na štart sa za „československé farby" postavili piati motocyklisti, jeden quadista, jedna automobilová posádka a tri kamióny - s naším veľkým potešením tiež všetky došli do cieľa.

www.czech-dakar.cz

Rýchlostná skúška začala veľmi náročnou kamenitou sekciou „pretkanou" tzv. feš-feš pieskom, potom prišiel asi tristokilometrový úsek s rýchlymi traťami, kde jazdci mohli ísť naplno. Čím viac sa však blížili k cieľu v Copiape, tým častejšie sa objavovali piesočné duny. V posledných deväťdesiatich kilometroch potom na pretekárov čakal „absolútny piesok".

Medzi deväťdesiatimi šiestimi motocyklistami, ktorí opäť vyrazili do boja s čílskou pustatinou a vyprahnutou púšťou Atacama, bol aj jediný slovenský motocyklista - Štefan Svitko. Ten vyšiel na trať o siedmej hodine a štyridsiatej šiestej minúte ako deviaty v poradí. Debutant na najťažšej motoristickej súťaži sveta sa od prvých kilometrov držal v prvej desiatke, vďaka čomu sa nemusel predierať takou hradbou prachu ako v úvodných etapách, keď jazdil uprostred štartového poľa. Na prvú časovú kontrolu (48. kilometer) prišiel na 8. mieste, keď o minútu a 34 sekúnd zaostal za najrýchlejším pretekárom Alainom Duclosom na KTM. Na druhom stanovišti (153. kilometer) bol deviaty, keď na lídra pelotónu Marca Comu zo Španielska mal manko dve minúty a dvanásť sekúnd. Na 344. kilometri bol ôsmy a na 396. kilometri šiesty. Vtedy za Čiľanom Lopézom Contardom zaostával už o takmer štvrťhodinu (presne 14:10). Na ďalších meraných postoch sa dvadsaťsedemročný rodák z Oravy tiež držal v popredí a do cieľa prišiel na 10. mieste. Vďaka tomuto výsledku je v priebežnom poradí na 15. priečke.  

www.czech-dakar.cz

„Štefan v nedeľu jazdil veľmi dobre. Od prvých kilometrov sa držal vpredu. Na jeho výkone ma tešilo najmä to, že na Dakare nejazdí systémom stopára, čo je v podstate otrocké zavesenie sa za pretekárov, o ktorých je známe, že sú dobrí v navigácii, ale sám veľmi dobre číta itinerár etapy. Spolieha sa na seba. Dokáže sa včas zorientovať. To ho v poradí posúva stále vyššie," opísal Svitkov manažér Ivan Figura spôsob jeho jazdy. „Aj keď na vedúceho jazdca Despresa z Francúzska má časovú stratu štyroch hodín a dvadsiatich siedmich minút, v týchto etapách už prichádza do cieľa v prvej desiatke. A to je dôkaz toho, že na Dakar prišiel dobre pripravený," pokračoval manažér Ivan Figura.

Ako člen Hant Logomotion Slovakia ďalej povedal, nedeľňajšia etapa sa začínala na tvrdom povrchu, plnom kameňov. Motocyklisti na ňom išli rýchlo, čo bolo dosť nebezpečné, no záverečných osemdesiat kilometrov ôsmej etapy jazdili po piesku. „Boli tam veľké duny, plno piesku, Štefan však nástrahy tejto trate zvládol a prišiel do cieľa desiaty. Keďže organizátori zvyknú po dni voľna pripraviť pre účastníkov veľmi ťažké dve - tri etapy, Štefan musí ísť na istotu. Nesmie riskovať, lebo na technike tiež vidieť, že jej doterajšie kilometre dali poriadne zabrať," pokračoval Ivan Figura, ktorého na 15. mieste Svitka teší najmä to, že majster Európy v enduro poslúcha jeho rady, netlačí sa zbytočne dopredu a dodržiava svoje tempo. „Jazdí to, na čo má. Ide na istotu a po troch etapách sa rozhodneme, ako ďalej. Ak technika bude v dobrom stave, skúsi trochu zrýchliť," dodal Ivan Figura a pokračoval: „Zatiaľ Štefan na Dakare odvádza dobrú robotu. Na jeho jazde vidieť, že aj v takej pustatine, akou je púšť Atacama, sa veľmi rýchlo učí čítať podklady a itinerár."

17974-1279421516117-1547412993-30695872-5190473-n.jpg

Štefan Svitko po dojazde do cieľa zistil, že organizátori Dakaru pondelňajšiu 9. etapu, ktorá povedie z Copiapa do La Sereny skrátili o 267 kilometrov pre pretrvávajúcu hmlu. Nový skrátený úsek aktuálne meria 170 km, vedie cez duny Copiapa, pričom si udržuje stupeň náročnosti. Mimochodom, od začiatku ostrého súťaženia na takmer 9 000 kilometrovej trati v druhom týždni podujatia pokračuje len 59% posádok.

Ďalší Slovák Ivan Jakeš sa už chystá domov a je z predčasného konca veľmi sklamaný: „Veril som si, že tohtoročný Dakar zvládnem. Žiaľ, zradila ma technika. Odrazený kameň mi rozbil reťaz a poškodil spojku. Motorka zostala nepojazdná. Vedel som, že je koniec. Som dosť doráňaný, pri tom sa mi zablokovalo aj zadné koleso. Preletel som cez riadidlá. Udrel som si tvár, mám zlomený nos, nahryznutý jazyk i odretú očnicu."

patronelllis.jpg

Obhajca prvenstva v triede motocyklov Španiel Marc Coma (KTM) pokračuje so šesťhodinovou penalizáciou v súťaži (pritom už jednu penalizáciu dostal - jury ho potrestala pridaním 22 minút za prekročenie rýchlosti v obci, pozn. autora). A to aj napriek tomu, že po udelení trestu uvažoval o odstúpení. Potrestaný bol pre nedovolenú výmenu pneumatiky počas siedmej etapy. Usvedčil ho videozáznam francúzskej televízie i fotografie z Googlu, na ktorých si prezúva gumu za jedným z domov.

On sa však bránil: „Je to klamstvo. Nejestvuje žiadny dôkaz o tom, že by som menil pneumatiku. Uvažujem o tom, že sa voči verdiktu odvolám, alebo odstúpim zo súťaže. Za takýchto okolností asi nemá význam pokračovať." Po sobotňajšom voľne dnes došiel na druhom mieste o štyridsaťdva sekúnd za chilským jazdcom Lopezom Contardom (Aprilia). Na tretej priečke skončil Nór Pal Anders Ullevalseter (KTM) so stratou 82 sekúnd.

46v.jpg

Suverénny líder priebežného poradia Francúz Cyril Despres (KTM) dnes obsadil piate miesto, avšak stratil necelých sedem minút na víťaza, čo jeho vedúce postavenie nijak neohrozilo. Stále má náskok osemdesiatich minút na druhého Nóra Ullevalsetera. Tretí je Chiľan Lopez Contardo s mankom 84 minút na Despresa. O minútu za ním je Portugalec Rodrigues (Yamaha), ktorý si po ôsmej etape pohoršil o dve priečky.

Najlepším českým jazdcom tejto kategórie bol dvadsiaty piaty Roman Krejčí z Czech Dakar Teamu. Jeho kolega Jan Veselý zajazdil v tejto „erzete" svoj štandard z posledných dní a obsadil 69. pozíciu. Jazdci tímu KM Racing dorazili do cieľa v poradí Pabiška, Randýsek. Davidovi Pabiškovi patrilo 33. a Dušanovi Randýskovi 55. miesto.

chris-leyds-s5-702.jpg

Po ôsmich etapách je Pabiška na 29. mieste a opäť si o dve priečky polepšil. Snáď mu dobré výkony vydržia aj naďalej. Roman Krejčí je 44. a poskočil o šesť priečok v priebežnom poradí. Dušan Randýsek je 48. a Jan Veselý 67. - obaja sa posunuli o jednu priečku dopredu.    

Oldřich Bražina už ako jediný český jazdec medzi štrnástimi štvorkolkármi bojuje s konkurenciou na stroji Polaris. Ako sme už spomenuli, jeho quadu chýba výkon, a tak v priebehu rýchlostných skúšok stále naberá ďalšie a ďalšie minúty straty. V cieli ôsmej etapy mu patrilo deviate miesto (+1:20:54). A to aj napriek tomu, že sa v celom meranom úseku držal na siedmej pozícii. V priebežnej klasifikácii je deviaty (+13:15:35).

www.czech-dakar.cz

Kategória štvorkoliek sa začína stávať záležitosťou bratov Patronelliovcov z Argentíny, pretože v posledných piatich „erzetách" kraľoval vždy jeden z nich. Táto etapa sa stala korisťou mladšieho z bratov Marcosa, ktorý tak v tomto ročníku vyhral už po tretíkrát. Ani nie o minútu druhý došiel Alejandro (obaja Yamaha), tretí bol Francúz Declerck (Polaris).

Priebežne je prvý Marcos s náskokom dvoch hodín a dvadsiatich troch minút na staršieho brata Alejandra. Tretí je Španiel Goznales Corominas (Yamaha), ktorého celková strata je ešte o hodinu vyššia.

www.czech-dakar.cz

V kategórii automobilov zvládol najlepšie 472 meraných kilometrov Francúz Stéphane Peterhansel s BMW a došiel si tak na tomto legendárnom podujatí pre 54. etapové víťazstvo. Deväťnásobný víťaz Rallye Dakar predstihol o 45 sekúnd španielskeho exmajstra sveta v rallye Carlosa Sainza s volkswagenom. Tretí skončil Američan Miller, štvrtý Juhoafričan De Villiers a piaty Katarčan Al Attiyah, všetci na volkswagenoch. Peterhansel tak za sebou dokázal udržať všetky Race Touaregy.

Čelo priebežnej klasifikácie sa nemení - prvý je stále Sainz pred tímovými kolegami Al Attiyahom (+14:35) a Millerom (+22:28). Peterhansel sa už prebojoval na štvrté miesto (+2:02:25).

www.kamazmaster.ru

Posledná česká posádka v kokpite auta Jiří Janeček a Viktor Chytka s toyotou obsadila so stratou tri a pol hodiny štyridsiate miesto a celkovo je štyridsiata siedma (+36:47:25).

Piate miesto obsadil v tejto etape Martin Macík s kamiónom Liaz (KM Racing Team) a mierne sa priblížil tretej priečke v celkovom poradí. Český jazdec porazil o dve minúty Holanďana Marcela Van Vlieta s ginafom, na ktorého stráca v priebežnej klasifikácii hodinu a štvrť. Martin Kolomý s asistenčnou tatrou (Czech Dakar Team) došiel na desiatej priečke a priebežne je na 21. pozícii (+41:21:13).

www.kmracing.cz

Kamiónom vládli opäť Rusi na kamazoch. Zvíťazil líder súťaže Vladimír Čagin, druhý bol Fidarus Kabirov. Čagin má pred ním náskok už hodinu a šestnásť minút. Tretí bol Mardeev, ktorý sa posunul na celkové ôsme miesto. Pred Macíka sa v etape ešte dostal Francúz Joseph Adua na Ivecu Trakker EVO II, ktorý je však s priepastnou stratou takmer 24 hodín až na 15. priečke. Čagin si dnešným víťazstvom nenechal ujsť Stéphana Peterhansela a vyrovnal jeho rekord v absolútnom počte etapových prvenstiev na Dakare na päťdesiatštyri.  

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri