Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 7. etape: Liaz zažiaril, Macík skončil tretí!

Saturday, 09. 01. 2010 - 21:14, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 7. etape: Liaz zažiaril, Macík skončil tretí!

Siedma etapa Rallye Dakar bola pre pretekárov veľkým orieškom k rozlusknutiu. Išlo sa v opačnom smere ako predchádzajúca šiesta etapa - konvoj štartoval z pobrežného mesta Iquique a po 641 kilometroch ho čakal cieľ v Antofagaste. Avšak rýchlostná skúška merala 600 kilometrov a v tomto ročníku bola najdlhšou. Ešteže dnes je voľný deň.

23v-1.jpg

Usporiadatelia pripravili v siedmej rýchlostnej skúške vôbec najrôznorodejšiu trasu na 32. ročníku Rallye Dakar. Na úvod tu bola štyridsaťkilometrová porcia piesočných dún, potom nasledoval trojkilometrový „Salar" (čo je zvláštne pole s veľkými kusmi uschnutej soli), kde sa muselo ísť veľmi pomaly a opatrne.

Medzi 177. a 227. kilometrom čakala pretekárov asi najväčšia zvláštnosť siedmej etapy - päťdesiatkilometrový prejazd v konvoji po bežnej asfaltovej ceste, ktorá previedla pretekárov okolo chráneného prírodného parku. Na čas sa opäť pretekalo od 227. kilometra. Potom to boli prevažne široké rýchle cesty miestami „pretkané" kamenitými off-roadovými sekciami.

100108-ktma-1.jpg

Usporiadateľská organizácia Amaury Sport Organisation (ASO) natiahla časový limit pre dokončenie siedmej etapy až do šiestich hodín do večera dnešného voľného dňa. Je nutné zdôrazniť, že to posádky určite budú potrebovať, pretože trať je extrémne náročná. Na štart siedmej „erzety" sa oproti včerajšku postavilo o pätnásť posádok menej - 235 (z pôvodných 362 na štarte).

Po včerajšej siedmej etape má Slovensko už iba jediného motocyklistu - Štefana Svitka. Smolu mal Ivan Jakeš, ktorému sa hneď na piatom kilometri roztrhla reťaz. Keďže poruchu nedokázal v stanovenom čase opraviť, púť na Dakare sa pre neho skončila. Je to obrovská škoda, pretože myjavský rodák žijúci v Brezovej pod Bradlom, musel odstúpiť z výborného deviateho miesta v priebežnom poradí. Tak vysoko bol v najťažšej motoristickej súťaži iba Jaroslav Katriňák. Člen KM Racing Teamu na Dakare skončil predčasne už po druhý raz. Pri svojej premiérovej účasti v roku 2007 odjazdil pre problémy s elektroinštaláciou šesť etáp.

080120103495unavahlava.jpg

Naopak, výborne si viedol Štefan Svitko, ktorý sa dlho držal v prvej desiatke, kde figuroval na ôsmej priečke. V cieli ho klasifikovali na 10. mieste a v priebežnom poradí je štrnásty, čo je zatiaľ vari najväčšie prekvapenie v kategórii motocyklov. Svitko totiž štartuje na púštnej rallye po prvý raz a desiata priečka je doteraz jeho dakarský strop. „Bola to veľmi ťažká a najmä prašná etapa," povedal v cieli Štefan Svitko. „Jazdili sme korytami vyschnutých riek. Fúkal dosť nepríjemný silný vietor. Mnohí jazdci v nej spadli, preto som rád, že som ju bez väčšej úhony zvládol. Deň odpočinku mi padne určite vhod."

„Štefan v piatok jazdil veľmi dobre. Od prvých kilometrov sa držal v popredí, na predposlednej kontrole bol trinásty a keďže v záverečnom úseku sa ešte o tri pozície zlepšil, v cieli bol na 10. mieste. Vďaka piatkovému sústredenému výkonu si výrazne polepšil aj v celkovom poradí. Z doterajšieho 20. miesta sa posunul na 14. pozíciu. Na vedúceho jazdca Despresa z Francúzska má časovú stratu štyri a štvrť hodiny. Počas jediného voľného dňa na tohoročnom Dakare bude oddychovať ako jazdec, ktorý patrí do prvej dvadsiatky jazdcov, čo je veľmi dobre," referoval o výkone Štefana Svitka jeho manažér Ivan Figura.

72v.jpg

Včerajšiu etapu vyhral medzi motocyklistami Cyril Despres (KTM) o rovných päť minút pred Francúzom Davidom Fretignom (Yamaha) a Portugalčanom Rubenom Fariom (KTM), ktorý stratil deväť minút a desať sekúnd. Doposiaľ druhý Chiľan Lopez „Chaleco" Contardo (Aprilia) dokončil etapu až na pätnástej priečke s takmer päťdesiatminútovým mankom a klesol až na štvrté miesto. Za Despresa sa na druhú priečku vyhupol Rodrigues (+1:20:08), tretí je Nór Pal Anders Ullevalseter (KTM), necelých šesť minút za Fariom (+1:25:52).

Podľa najnovšie vydanej výsledkovej listiny sa vlaňajší víťaz Marc Coma zo Španielska, po šiestej etape figurujúci na 4. priečke, ocitol so šesťhodinovou penalizáciou až na priebežnej 24. pozícii.

100109-dessoude-1.jpg

Z českých jazdcov Czech Dakar Teamu bol lepší Roman Krejčí, ktorý skončil 46. Jan Veselý došiel z deväťdesiatich piatich jazdcov (ktorí v kategórii motocyklov v hre o dobytie cieľa ostávajú), na 72. pozícii. David Pabiška zo stajne KM Racing bol vôbec najlepším českým jazdcom v tejto etape, obsadil 33. priečku. Jeho tímový kolega Dušan Randýsek došiel päťdesiaty ôsmy. V priebežných výsledkoch je Pabiška 31., Randýsek 48., Krejčí 50. a Veselý 68.

Víťaz predvčerajšej etapy medzi štvorkolkami Argentínčan Marcos Patronelli včera „nechal" vyniknúť svojho staršieho brata Alejandra (obaja Yamaha), ktorý štýlom štart - cieľ siedmu rýchlostnú skúšku vyhral. Marcos sa však za ním po celú dobu držal s približne trojminútovým odstupom a došiel druhý.

100109-gordon-2.jpg

Tretie miesto obsadil Poliak Sonik (tiež Yamaha) a dopomohli mu k tomu aj technické problémy priebežne tretieho muža kategórie quadov Španiela Gonzalesa Corominasa. Ten na 339. kilometri musel svoju yamahu opravovať a stratil päťdesiatdva minút. Tiež druhý muž priebežnej klasifikácie, Argentínčan Santamarina (CAN-AM), mal v siedmej „erzete" problémy. Na rozdiel od Corominasa sa však musel z ďalších bojov porúčať.

Na čele priebežnej klasifikácie je stále Marcos Patronelli a na druhú priečku sa vďaka problémom súperov prebojoval jeho starší brat Alejandro. Na Marcosa stráca celkovo už dve hodiny a dvadsaťpäť minút. Tretí zostáva Španiel Gonzales Corominas.

6-et-janecek-kunovsky.jpg

Český pretekár Oldřich Bražina siedmu „rýchlostku" dokončil na 11. mieste s mankom takmer 3 hodín a 41 minút. Priebežne sa prepadol o jednu priečku na siedme miesto. Pred neho sa dostal včerajším dobrým výsledkom Rafal Sonik.   

Víťazom siedmej rýchlostnej skúšky sa medzi automobilovými konkurentmi stal Katarčan Saleh Nasser Al Attiyah s volkswagenom. Druhý (s mankom 3,5 minúty) došiel Francúz Stéphane Peterhansel s BMW a o minútu za ním bol na treťom mieste ďalší Volkswagen, pilotovaný Španielom Carlosom Sainzom. Američan Robby Gordon s hummerom bol na 227. kilometri dokonca prvý, avšak na 509. kilometri až 24. a na tejto priečke etapu nakoniec dokončil.

22459-278318594828-759009828-4739483-7485967-n.jpg

Prvé tri miesta priebežného poradia sú stále v réžii volkswagenov v poradí - Sainz, Al Attiyah (+11:03) a Američan Mark Miller (+22:06). Peterhansel urobil ďalší skok výsledkovou listinou dopredu (z ôsmeho miesta postúpil na piate), naopak Gordon svojím zaváhaním (v etape stratil takmer dva a trištvrte hodiny) klesol zo šiestej až na 10. pozíciu.

V tejto triede štartovali na trať z troch českých áut už iba dve - Janeček/Chytka a Kunovský/Latiňák s toyotami za Czech Dakar Team. Podľa posledných správ sa v cieli objavila iba toyota Jiřího Janečka (53. miesto), ktorý tak v pretekoch pokračuje (na 55. pozícii). Kunovský s Latiňákom však v tejto etape definitívne skončili...

3508bf7092.jpg

Posádka stajne OffROAD Sport Miroslav Zapletal/Tomáš Ouředníček po predvčerajšej nehode, kedy so „špeciálom" Mitsubishi vleteli do veľkej diery, v súťaži nepokračuje. Podľa posledných informácií musel byť Mirek Zapletal prevezený do nemocnice v Santiago de Chile a okamžite operovaný. Tomáš Ouředníček zostal v bivaku s poranenou chrbticou.

Spanilá jazda ruských kamiónov Kamaz tohtoročným Dakarom má prvý škrabanec. Ilgizar Mardeev musel na 257. kilometri zastaviť a viac ako päť hodín stratil opravami svojho kamióna. V cieli sa tak objavil až na 21. mieste a v priebežnom poradí klesol zo štvrtej na deviatu priečku. Pre 53. dakarské víťazstvo si opäť došiel Vladimír Čagin, ktorý tak vyrovnal absolútneho rekordmana v počte etapových víťazstiev Stéphana Peterhansela. Druhý došiel jeho krajan Kabirov, tiež na kamaze. Fantastický výkon podali Martin Macík s Josefom Kalinom a Janom Bervicom, ktorí s truckom Liaz cieľom prešli na treťom mieste!

100109-dessoude-3.jpg

Priebežne je stále vo vedení duo Čagin/Kabirov, tretí aj naďalej ostáva Holanďan Marcel Van Vliet s robustným „špeciálom" Ginaf X2222. Macík sa po problémoch Mardeeva posunul na vynikajúce štvrté miesto, pričom k tretej priečke mu chýba hodina a štvrť!

Martin Kolomý s tatrovkou (Czech Dakar Team) predvčerajšiu „erzetu" dokončil v neskorých nočných hodinách po tom, čo sa dlhé hodiny snažil pomôcť tímovému druhovi Marekovi Spáčilovi. Toho na trati zastavil prehrievajúci sa motor jeho tatry. Kolomý teda do včerajšej etapy odštartoval (hoci až z 28. miesta) a po 227. kilometroch špeciálky bol 34. Podľa posledných správ v pretekoch pokračuje, i keď so značnou penalizáciou (sedem hodín), na 24. pozícii. Rovnako ako Pavel Faško s truckom MAN, ktorý je (s pätnásťhodinovou penalizáciou) na 35. mieste.

1c365588a7.jpg

Dakar zajtra pokračuje ôsmou etapou, ktorá vedie z Antofagasty do Copiapa a meria 568 km.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri