Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 10. etape: Čagin novým rekordmanom

Wednesday, 13. 01. 2010 - 11:08, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 10. etape: Čagin novým rekordmanom

Desiata etapa Rallye Dakar medzi mestami La Serena a Santiago mala na programe 238 kilometrov rýchlostnej skúšky. Pretekári sa včera rozlúčili s púšťou Atacama a dnes sa mohli tešiť na oveľa pevnejšiu a rýchlejšiu trať. Museli byť však veľmi opatrní, pretože vlnité cesty lemovalo množstvo kaktusov.

12-1-2010-la-serena-santiago-yascha008.jpg

Opustenie púšte a piesočného terénu znamená predovšetkým veľkú úľavu pre techniku. A súčasne s tým skončila nevýhoda pre pretekárov štartujúcich v strede a na konci štartového poľa. Tí totiž vyrážali na trať, ktorá bola už značne rozjazdená a často bolo ťažké niektorými úsekmi vôbec prejsť. Jazdci z konca štartového poľa preto dosahovali horších výsledkov, než boli schopní zajazdiť.

Slovenský pretekár Hant Logomotion Slovakia Teamu Štefan Svitko „cieľovú pásku" dnešnej etapy „preťal" s takmer sedemnásťminútovým odstupom za víťazom (+16:50) na 16. mieste. Dvadsaťsedemročnému Slovákovi Svitkovi patrí po desiatich „erzetách" 14. miesto s odstupom takmer piatich hodín (presne +4:57:34) od lídra priebežného poradia.  

100112-ktm-2.jpg

Na 93 motocyklistov, ktorí zostali v jazdeckom pelotóne, tentoraz čakala jazda širokými „nezáživnými" cestami z La Sereny do Santiaga (o celkovej dĺžke 586 km). Jediný slovenský motocyklista Štefan Svitko, ktorý ešte zostal v súťaži, vyšiel na trať ako dvadsiaty. Debutant na najťažšej motoristickej súťaži planéty sa od prvých kilometrov usiloval dostať vo výsledkovej listine vyššie. Lenže svoju rýchlosť musel veľmi často korigovať, pretože v utorok jazdil systémom zrýchlenie - brzda - zrýchlenie - brzda. Dôvodom tejto taktiky bola príliš kľukatá cesta, na ktorej zákruta striedala zákrutu.

„V tejto etape sa nedalo nič získať, ale dalo sa veľa stratiť. Na trati som nestretol pretekára, ktorý by na tento úsek nenadával. Bolo to ako na hojdačke a pretekári si museli dať pozor, aby z trate nevyleteli," opísal utorkové dianie na juhoamerickej súťaži manažér Štefana Svitka Ivan Figura. „Štefan išiel veľmi sústredene, nejakých pretekárov aj predstihol."

12-10-2010-jindra-003-preview-box.jpg

„V závere etapy išli jazdci vyschnutým riečnym korytom, čo Štefanovi vyhovovalo. Etapu zajazdil v svižnom tempe. Sme radi, že sa za každú cenu netlačí dopredu. Stále mu totiž hovoríme, že etapu na Dakare ešte niekedy v živote vyhrať môže, tak isto môže byť na stupňoch víťazov, ale Dakar pri premiérovom štarte má šancu dokončiť iba raz v živote. Je dobré, že si toto motto zobral za svoje a podľa toho aj jazdí. Drží sa veľmi dobre. Stabilne vyrovnanými výkonmi prekvapuje konkurenciu, takže spokojnosť s jeho prácou na Dakare je veľmi veľká," konštatoval Ivan Figura, manažér slovenského tímu Hant Logomotion Slovakia.

Aj českým motocyklistom sa v dnešnej etape relatívne darilo. V prvej tridsiatke sa opäť umiestnil - tiež dakarský nováčik - Roman Krejčí (reprezentujúci stajňu Czech Dakar Team): obsadil 26. miesto (+25:06). S pribúdajúcim počtom odjazdených kilometrov si Roman osvojil navigáciu a v posledných „erzetách" je oveľa istejší. To mu tiež dovoľuje zvyšovať tempo a zajazdiť lepšie časy. O dve priečky za ním došiel David Pabiška z tímu KM Racing (+25:43). Dušan Randýsek (tiež z KM Racingu) obsadil štyridsiate deviate (+43:06) a Jan Veselý (Czech Dakar) šesťdesiate tretie (+52:23) miesto. Ten však po prejazde cieľom dodatočne „vyfasoval" dvojhodinovú penalizáciu, takže v novo vydaných výsledkoch bol v cieli klasifikovaný až ako deväťdesiaty tretí.   

12-10-2010-jindra-007-preview-box.jpg

V priebežnej klasifikácii je Pabiška (s takmer desaťhodinovou stratou) tridsiaty, Krejčí štyridsiaty druhý (+12:47:41), Randýsek štyridsiaty siedmy (+14:22:41) a Veselý šesťdesiaty deviaty (+22:49:26).

Aj napriek tomu, že Španiel Marc Coma (KTM) „vďaka" šesťhodinovej penalizácii stratil akékoľvek nádeje na tohtoročné celkové prvenstvo, stále nestráca chuť pretekať a rovnako ako včera „erzetu" vyhral: „Opustili sme Atacamu a smerujeme na juh. Je to úplná zmena terénu. Dnešok bol ako vytrvalostné preteky. Cesta bola pomerne technická a často sme sa kĺzali v šmyku. Ale bolo to zaujímavé," uviedol k dnešnej etape víťaz Dakaru z rokov 2006 a 2009.

100112-xraid-2.jpg

Druhý skončil Francúz David Fretigne a tretí Portugalec Helder Rodrigues (obaja Yamaha). Francúz Cyril Despres (KTM) došiel síce až šiesty, avšak stratil iba 6,5 minúty a to ho na vedúcej priečke priebežného poradia tejto triedy nijako neohrozilo. Na druhého Nóra Pala Andersa Ullevalsetera (KTM) má stále náskok 82 minút. Tretí zostáva Chiľan Francisco Lopez Contardo (Aprilia).

Oldřich Bražina, posledný český quadista na Dakare, dnes došiel ôsmy s polhodinovou stratou na víťaza. Rýchla trať pre jeho štvorkolku Polaris zrejme nie je to „pravé orechové" - chýba jej totiž výkon. A to Bražinu stojí cenné minúty.

100112-henrard-2.jpg

Po desiatich etapách je stále deviaty s celkovou stratou štrnástich hodín. Vo výsledkoch je pri jeho mene uvedená štvorhodinová penalizácia, ktorú dostal za údajné nesplnenie časového limitu pre dojazd jednej zo skorších etáp. Podľa najnovších informácií však Oldřich Bražina o penalizácii ešte diskutuje s organizátormi.

Pre víťazstvo v dnešnej „erzete" si medzi štvorkolkami došiel Španiel Gonzales Corominas a dosiahol tak svoj prvý triumf na Rallye Dakar. S bezpečným náskokom osem a pol minúty došiel pred Argentínčanom Marcosom Patronellim; tretí skončil jeho krajan Sebastian Halpern. Všetci jazdia na strojoch Yamaha Raptor 700.

100112-zusa-2-01.jpg

Aj napriek dnešnému víťazstvu zostáva španielsky jazdec na tretej priečke, pretože na druhého Alejandra Patronelliho stráca takmer dve hodiny. Prvý je stále Marcos Patronelli, mladší z bratov, s náskokom dvoch hodín a dvadsiatich štyroch minút.

V kategórii automobilov sa táto etapa stala korisťou niekoľkonásobného majstra sveta v rallye Carlosa Sainza, ktorý v tomto ročníku vôbec po prvýkrát okúsil pocit víťazstva. Bolo to však prvenstvo iba veľmi tesné, pretože v priebehu celej etapy mu na chrbát dýchal tímový kolega z Volkswagenu Mark Miller. Ten sa pred neho na 148. kilometri „rýchlostky" dokonca na chvíľu dostal, avšak Sainz zabojoval a v cieli bol prvý. Pred Millera sa nakoniec prebojoval aj Francúz Stéphane Peterhansel s BMW a o necelú pol minútu bol druhý.

100111-evening-1.jpg

Sainz zostáva v priebežnom vedení tejto kategórie a pred svojim najväčším súperom v boji o titul, Katarčanom Nasserom Al Attiyahom, zvýšil náskok na desať minút. Ten dnes došiel štvrtý s mankom minúty a štyridsiatich sekúnd. „Bolo to veľmi nebezpečné, išlo sa rýchlo," vyjadril sa Katarčan v cieli. „Trať bola hodne kľukatá a hodne to kĺzalo. Nejazdilo sa mi akurát najlepšie a som rád, že som dnešnú etapu došiel bez problémov. Dnešok bol pre mňa dosť stresujúci, pretože som štartoval ako prvý. Často sa stáva, že potom stratíte veľa času."

Priebežne tretí je Miller (+28:19) a štvrtý Peterhansel, hoci ten na „El Matadora" Sainza stráca už dva a štvrť hodiny.

12-1-2010-la-serena-santiago-yascha018.jpg

Česká dvojica Jiří Janeček/Viktor Chytka s Toyotou dnes obsadila (so stratou jednej hodiny a jednej minúty) 41. miesto. Priebežne im patrí 46. priečka (+40:47:22) zo šesťdesiatky klasifikovaných automobilov, ktoré v pretekoch pokračujú.    

V triede kamiónov sa Vladimír Čagin vďaka víťazstvu v dnešnej etape stal novým rekordmanom v počte etapových prvenstiev na tomto legendárnom podujatí. Na svojom konte ich má už päťdesiatpäť. Druhý došiel jeho krajan a stajňový kolega Fidarus Kabirov s kamazom, ktorý tesne pred cieľom dokázal predísť Francúza Josepha Aduu s ivecom z tímu De Rooy. Tomu sa v posledných „erzetách" darí zajazdiť dobré výsledky - dvakrát bol tretí a raz štvrtý. V priebežnom poradí ho to posunulo z pätnástej na jedenástu priečku.

20100111-chytka-08-preview-box.jpg

Skvele mal dnešnú „erzetu" rozjazdenú Martin Kolomý s poslednou tatrovkou v štartovom poli. Až do 148. kilometra uháňal na štvrtom mieste, necelých osem minút za Čaginom. Potom však nabral ďalšie manko a etapu dokončil na siedmej priečke, šestnásť minút za víťazom. Martin Macík so svojou liazkou prešiel cieľom ako šiesty, tridsaťpäť sekúnd pred menovcom a krajanom Kolomým.

Po desiatich etapách zostáva vo vedení duo Rusov Čagin - Kabirov, tretí je Holanďan Marcel Van Vliet so „špeciálom" Ginaf (+8:35:48). Na štvrtom mieste sa stále drží Martin Macík (Liaz), hoci jeho strata na Van Vlieta sa po dnešku zvýšila o ďalších štyridsaťdeväť sekúnd. V priebežnom poradí už Macík na Holanďana stráca takmer dve hodiny a tak v boji o bronzové vavríny to bude mať v posledných štyroch etapách veľmi ťažké. Martin Kolomý sa posunul z 21. na 19. priečku (+44:25:38). V pretekoch pokračuje aj Slovák Pavel Faško. S rýchlym asistenčným truckom MAN dnes zajazdil 26. etapový čas a v priebežnom poradí mu patrí 30. priečka (+134:45:13).     

100111-evening-2.jpg

Dakarská karavána zajtra opustí Chile a cez Paso Libertadores sa vráti späť do Argentíny. Trasa jedenástej etapy povedie zo Santiaga a cez vrcholky pohoria Andy sa stočí na severovýchod do mesta San Juan. Špeciálka „zhltne" (z celkových 434 km) dvestodvadsať kilometrov. 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri