Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 11. etape: Sainz verzus Al Attiyah. Kto zvíťazí?

Thursday, 14. 01. 2010 - 16:44, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 11. etape: Sainz verzus Al Attiyah. Kto zvíťazí?

V jedenástej etape Rallye Dakar merajúcej 434 kilometrov sa konvoj vrátil späť do Argentíny, kde dakarské šialenstvo odštartovalo. Pretekári prekročili chilsko-argentínske hranice v nadmorskej výške okolo 3500 m.n.m., kde sa mohli pokochať pohľadom na najvyššie položený vrch Južnej Ameriky, 6959 metrov vysokú Aconcaguu. Potom už na nich čakal štart rýchlostnej skúšky.

13-1-2010-jaroslav-jindra-19-preview-box.jpg

Vysoké nadmorské výšky znamenajú komplikácie pre mechanikov, ktorí musia techniku na tieto podmienky náležite pripraviť. Stroje vo vysokých horách strácajú výkon, a preto sa kvôli lepšiemu spaľovaniu pridáva do benzínu etanol. V minulom ročníku pretekov niektorí jazdci dokonca používali kyslíkové masky kvôli lepšiemu dýchaniu.

Prvých sto kilometrov rýchlostnej skúšky sa išlo na úzkych horských kľukatých cestách v nadmorskej výške cez 2000 m.n.m. Tu mohla drobná chyba znamenať veľké problémy a muselo sa ísť opatrne. V zostávajúcich sto dvadsiatich kilometroch sa trať zvažovala na argentínske pláne a zvlášť posádky automobilov a kamiónov šetrili brzdy, pretože v závere etapy ich čakalo prudké dvadsaťkilometrové klesanie.

pdh2w51bcokary0kg3rg3f4zotezzto.jpeg

Český kamionista Martin Macík musel včera dokonca hasiť požiar predného kolesa, ktoré vzplanulo od rozžeravených bŕzd!

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (Hant Logomotion Slovakia Team) prešiel cieľom jedenástej etapy - podľa posledne vydanej výsledkovej listiny - s viac ako dvanásťminútovou stratou na Španiela Marka Comu (dodatočne vyhláseného za víťaza „erzety"; pôvodne tam totiž figuroval Holanďan Frans Verhoeven s BMW) na 13. mieste. Dvadsaťsedemročnému Svitkovi patrí momentálne 13. miesto so stratou takmer piatich hodín (+4:59:51) na lídra priebežného poradia Francúza Cyrila Despresa.

gmpzzlm7jcv3r68u0m7laart0j3qpmw.jpeg

„Svitko jazdil podľa rovnakého scenára ako doteraz. Miesta, kde vlani zablúdil napríklad aj skúsený Coma, zvládol výborne. Zhostil sa skvele navigácie. V závere etapy išiel opatrnejšie, aby bez problémov došiel do cieľa, čo je najdôležitejšie. Trať dnes viedla vcelku schodnými cestami. Cez Andy sa išlo v päťtisícovej nadmorskej výške. Števo to však zvláda, lebo plní všetky predštartové pokyny svojho tímu," uviedol manažér stajne Hant Logomotion Slovakia Ivan Figura.

„Išlo sa mi dobre," uviedol v cieli Štefan Svitko. „Etapa začala v nízkej nadmorskej výške. Prešli sme viaceré vyschnuté korytá riek. Potom prišlo na rad stúpanie a prechod cez Andy do Argentíny, čo mi vyhovovalo. V závere som radšej trochu zvoľnil, aby som predišiel nežiaducim komplikáciám. Spokojný som aj so zvládnutou navigáciou."

100113-ktm-1.jpg

Všetci štyria českí jazdci na motocykloch úspešne dokončili dnešnú etapu, ktorá sa išla medzi mestami Santiago a San Juan. Najlepším z nich bol opäť Roman Krejčí z Czech Dakar Teamu, ktorý zopakoval včerajšie umiestnenie. Došiel na 26. mieste so stratou takmer 39 minút. David Pabiška skončil 31. s časom horším o 3,5 minúty a Dušan Randýsek, jeho tímový kolega z KM Racing stajne, obsadil 33. pozíciu. Došiel necelú minútu za Pabiškom, ktorý má poranený bok a šetrí sa na náročné pasáže v záverečných etapách.

 Posledným českým motocyklistom je Jan Veselý (Czech Dakar Team). Kvôli vážnejšiemu zraneniu, ktoré si privodil pri nehode v prvej tretine pretekov, ide radšej opatrne, pretože jeho cieľom je Dakar predovšetkým dokončiť. V tejto „erzete" tak obsadil 63. miesto.

7u1hgftl2bnjcxnl6w6vx8h7gatmjk.jpeg

V priebežnej klasifikácii si Krejčí, Pabiška aj Randýsek polepšili o dve miesta a Jan Veselý o štyri. Pabiška je 28., Krejčí 40., Randýsek 45. a Veselému patrí 65. priečka.

 O víťazstvo v tejto etape v motocyklovej kategórii bojovali Holanďan Verhoeven (BMW) a Američan Street (KTM). Obaja zajazdili natoľko zhodné časy, že na každom prejazdovom bode medzi nimi nebol rozdiel väčší než desať sekúnd. Takmer po celú dobu Street viedol, ale v cieli sa pôvodne prvý objavil Verhoeven - o tri sekundy pred Streetom. Podľa novo vydanej výsledkovej listiny sa však napokon z etapového triumfu radoval niekto iný - Španiel Marc Coma (KTM). Druhý cieľom prešiel Francúz Fretigne (Yamaha) a až za ďalších dvadsaťštyri sekúnd za ním (a teda až ako tretí) práve Verhoeven (manko na Comu činilo päť minút a tridsaťsedem sekúnd). Street síce došiel tri sekundy za Holanďanom, ale až ako štvrtý.

100113-dessoude-1.jpg

I tak by však pre Verhoevena víťazstvo nič neznamenalo. Už v druhej „erzete" sa mu totiž nevyhli vážne komplikácie, kvôli ktorým stratil šesť hodín a temer zo súťaže odstúpil. Prepadol sa tak až na úplný koniec priebežnej klasifikácie (148. priečka). Po jedenástich etapách si svoje postavenie síce vylepšil o deväťdesiatdeväť miest, celková strata však je už priepastná - šestnásť a pol hodiny.

Priebežný líder Francúz Despres (KTM) dnes došiel v pohode na deviatom mieste (s takmer desaťminútovým mankom) a vyzerá to, že kontroluje svoje bezpečné vedenie pred druhým Chiľanom Lopezom Contardom na Aprilii (+1:20:54) a Nórom Ullevalseterom (KTM), ktorý má zhodný čas ako Contardo.     

100113-rely-big.jpg   

Kategória štvorkoliek sa po odstúpení dvoch českých nádejí v podobe Josefa Macháčka a Martina Plechatého už v prvej polovici súťaže stala z pohľadu diváka asi tou najmenej atraktívnou. Oldřich Bražina však stále úspešne prekonáva nástrahy dakarskej trate a drží českú vlajku v štartovom poli.

Dnes skončil s mankom dvadsiatich piatich minút na siedmom mieste. V priebežnom poradí sa o jednu priečku zlepšil a je ôsmy (+14:18:02). Veľmi mu k tomu dopomohlo dnešné zaváhanie Argentínčana Bernarda Rolanda Graueho (CAN-AM), ktorý došiel s mankom troch hodín a trinástich minút na poslednom mieste a prepadol sa na deviate miesto za Bražinu.

bf7zjdm7o3jgfbk9dn8o6rnr9micqn6.jpeg

Na tohtoročnom Dakare sa zatiaľ ani raz nestalo, aby na stupňoch víťazov v súťaži quadov v jednotlivých etapách nestál argentínsky jazdec. A ako náhle sa preteky vrátili späť do Argentíny, patria im celé stupne víťazov. Prvé miesto získal Halpern, druhý bol Alejandro Patronelli a tretí jeho mladší brat Marcos, ktorý si bezpečne stráži priebežné vedenie s takmer dva a pol hodinovým náskokom pred Alejandrom.

V boji o prvenstvo medzi automobilmi sa v dnešnej etape naskytol takmer ojedinelý jav na tohtoročnom Dakare, keď na prvej prejazdovej kontrole nebol na prvých troch priečkach ani jeden Volkswagen. Prvý bol Chicherit a druhý Peterhansel (kolegovia z tímu BMW X-raid), tretí potom domáci Terranova s mitsubishi.

13-1-2010-jaroslav-jindra-13-preview-box.jpg

Guerlain Chicherit, mimochodom majster sveta vo Freestyle lyžovaní z roku 2007, iba s malým zaváhaním v celej rýchlostnej skúške viedol a došiel si tak pre svoje prvé dakarské víťazstvo. „Zaútočil som hneď od štartu a málom som sa s Nasserom Al Attiyahom zrazil. Nechcel nás totiž nechať predísť. Asi sto metrov sme išli vedľa seba, do prvej zákruty sa ešte predo mňa vošiel, ale v ďalšej už som bol pred ním a vzďaľoval sa mu," uviedol v cieli Chicherit.

Druhé miesto patrilo domácemu pilotovi Orlandovi Terranovovi a až ako tretí sa umiestnil prvý volkswagen pilotovaný Juhoafričanom Ginielom De Villiersom. Dvaja najväčší súperi o celkové víťazstvo v tejto kategórii, tímoví kolegovia z VW Carlos Sainz a Nasser Al Attiyah, sa k sebe navzájom opäť priblížili. Posledné etapy by tak mohli byť dramatické, pretože po dnešku je rozdiel medzi priebežne prvým Sainzom a druhým Al Attiyahom iba štyri a pol minúty.

6zn96kc8s2zl2ws43z6i0xbm08pll6u.jpeg

„Je to neuveriteľné. Myslel som si, že dnešná etapa bude jednoduchá, ale mýlil som sa. Išiel som v prachu za Carlosom Sainzom a v jednej chvíli som zišiel z cesty a narazil do stromu. Mali sme s navigátorom Timom Gottschalkom šťastie, že sme sa neprevrátili na strechu. Dnes sa mi podarilo znížiť Carlosov náskok o päť minút, takže nasledujúce tri dni budú veľmi dlhé. Carlos je určite nervózny. A mal by, pretože ja chcem vyhrať," okomentoval dnešnú etapu Nasser Al Attiyah.

Česká posádka Jiří Janeček a Viktor Chytka ide na istotu a snaží sa doviesť svoju dieselovú toyotu do cieľa tohtoročného „vydania" Dakaru. Dnešnú etapu dokončila s mankom sedemdesiatich piatich minút na 38. priečke a polepšila si tak o dve pozície na priebežnú 44. (+41:55:13).    

38ry3e7u2lgnchxirnd4k5xy178l0l8.jpeg

Medzi nákladnými automobilmi jedenástu rýchlostnú skúšku vyhral Rus Fidarus Kabirov o tridsaťdva sekúnd pred svojím krajanom a kolegom zo stajne Kamaz Vladimírom Čaginom. Celkovo je však stále vo vedení Čagin s náskokom 72 minút pred Kabirovom. Tretí dnes došiel Francúz Joseph Adua s truckom Iveco.

Český pretekár Martin Macík doviedol svoju liazku žiaľ až na dvanástej priečke s mankom 46 minút a zostáva na štvrtom mieste. Nedarí sa mu stiahnuť náskok priebežne tretieho Holanďana Van Vlieta (Ginaf), ktorý je stále o hodinu a štyridsaťsedem minút pred Macíkom. Holanďan bol dnes totiž rýchlejší o zanedbateľných dvadsať sekúnd a skončil jedenásty.

13-1-2010-jaroslav-jindra-12-preview-box.jpg

Martin Kolomý so spolujazdcami Zbyňkom Kotalom a Reném Kiliánom jedenástu „erzetu" bohužiaľ nedokončili a zo súťaže preto museli odstúpiť. Podľa informácii Czech Dakar Teamu sa tatrovke s číslom 545 nevyhli rovnaké problémy s motorom Deutz, ako tatre vedenej Marekom Spáčilom, ktorá odstúpila už v šiestej etape.

Slovák Pavel Faško (MAN) dokončil etapu na 24. mieste a priebežne je už dvadsiaty deviaty.

dngak0eh15jv6qk0on7810sq86mx3yl.jpeg

Zajtra čaká súťažiacich náročná 796 kilometrov dlhá etapa, ktorá vedie zo San Juanu do San Rafaela.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri