Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 5. etape: Fantastický výkon Slovákov

Thursday, 07. 01. 2010 - 18:02, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 5. etape: Fantastický výkon Slovákov

Piata rýchlostná skúška, ktorá sa išla na území Chile medzi mestami Copiapo a Antofagasta, bola druhá najdlhšia v tomto ročníku rallye. V 483 kilometroch sa pretekári museli vysporiadať so zradným pieskom „fesh-fesh" a niekoľkými náročnými skalnatými sekciami. Technika opäť dostala zabrať a na všetkých čakalo opakované vykopávanie a vyslobodzovanie zapadnutých strojov.

                                                                                                        6-1-2010-jaroslavjindra-2956-preview-box.jpg

Obaja slovenskí motocyklisti si počínajú veľmi dobre. Zatiaľ čo v utorňajšej štvrtej etape skončili v tretej desiatke, dnes dosiahli svoje tohtoročné maximum. Ivan Jakeš prišiel do cieľa na 11. mieste, čím zopakoval svoje doteraz najlepšie umiestnenie na Dakare z vlaňajška. Pochlapil sa aj nováčik Štefan Svitko, ten skončil len o tri priečky horšie. „Piata etapa bola prvou chilskou a celá v púšti," povedal po dojazde Ivan Jakeš. „Napriek tomu bola veľmi rýchla. Mal som niekoľko ľahkých pádov, ale nič, čo by ma mohlo zabrzdiť. Na trati neboli žiadne duny, len nepríjemné kamene a život nám znepríjemňoval veľmi jemný prašný piesok. V závere som dostihol Holanďana Knuimana. Ten sa vybral nesprávnym smerom a ja som ho nanešťastie nasledoval. Veľmi rýchlo sme však zbadali, že ideme nesprávnym smerom. Potom sme prešli spolu so Števom Svitkom aj okolo Casteua, ktorého lekári preberali z bezvedomia."

                                                                                                  31v.jpg

V predbežnej celkovej klasifikácii si Jakeš udržal 16. miesto, keď za lídrom motocyklistov zaostáva o viac ako dve hodiny (+2:00:47). Svitko je zatiaľ s odstupom takmer troch hodín (presne 2:56:49) na 22. mieste. „Ivan so Štefanom dnes štartovali prakticky hneď za sebou a počas celej etapy sa držali spolu. Dokonca v jednom úseku trate mali aj menšiu vzájomnú kolíziu, ale všetko sa šťastne skončilo. Vďaka dobrej spolupráci mohli v záverečných kilometroch ešte zrýchliť," hodnotil jazdu oboch slovenských zástupcov Svitkov manažér Ivan Figura. Ako ďalej povedal, obaja Slováci v stredajšej etape ťažili aj z toho, že Figura a jeho tím sa v nehostinnej púšti Atacama ešte pred stredajšou etapou stretli s organizátormi rallye, ktorí ich pri krátkom priateľskom posedení oboznámili so zákernosťami prostredia. Vďaka tomu si Jakeš so Svitkom mohli ešte zdokonaliť svoj itinerár a v náročnom juhoamerickom teréne jazdili s väčšou istotou. „V cieli ich oboch čakalo veľké prekvapenie, lebo sme domácich divákov upozornili, aby motorky s ich štartovnými číslami vítali ováciami. Pri získavaní ich priazne sme obetovali časť našich železných zásob, ale stálo to za to. Ivan so Štefanom nechápali, čo sa deje. Netušili, prečo im diváci tak aplaudujú," dodal Ivan Figura.

                                                                                                      100105-apriliav-2.jpg

Do dnešnej etapy vyrážali jazdci v poradí Coma (KTM), Casteu (Sherco), Despres (KTM). Na prvom waypointe (kontrolnom bode) viedol Despres pred Comom iba o osemnásť sekúnd a približne o minútu bol tretí domáci jazdec Chiľan Lopez Contardo (Aprilia). Do prvého kontrolného stanovišťa na 123. kilometri sa držal Despres stále pred Comom, rozdiel medzi nimi však bol do jednej minúty.

Po pätnástich kilometroch bol už Coma prvý a na druhé miesto sa dostal Contardo. Avšak nie nadlho, pretože po päťdesiatich kilometroch bol Despres opäť druhý. V poradí Coma, Despres, Contardo pokračovali ďalších 190 kilometrov. Na 376. kilometri však musel Coma zastaviť kvôli technickým problémom s motocyklom. Po štyridsiatich minútach sa opäť vydal späť na trať, avšak strata bola veľká a do cieľa sa mu s ňou nepodarilo nič urobiť. Nakoniec došiel na 19. mieste.

                                                                                                       4-1-2010-la-rioja-fiambala-yascha019.jpg

Do vedenia sa tak dostal Cyril Despres. Avšak dlho ho neudržal, pretože Lopez Contardo zúročil znalosť domáceho prostredia a v zostávajúcich zhruba 110 kilometroch Despresa predbehol. Etapu vyhral s náskokom 1:14 minúty. S odstupom trinástich minút došiel tretí Francúz David Fretigne (Yamaha).

Dnešný skvelý výsledok vyhupol Chiľana na druhú priečku priebežného poradia pred tretieho Portugalca Rodriguesa. Prvá priečka stále patrí Despresovi, ktorý má pred druhým Contardom náskok takmer 37,5 minúty. Coma stráca na lídra už hodinu a štvrť a je ôsmy. Doposiaľ druhý Francúz Casteu mal dnes vážnu nehodu, pri ktorej si zlomil nohu a púštna rallye sa pre neho skončila.

                                                                                                   100107-jmb-3.jpg

V triede motocyklov má česká účasť na 32. ročníku najpočetnejšie zastúpenie. Dvaja jazdci idú vo farbách stajne KM Racing (David Pabiška a Dušan Randýsek) a ďalší dvaja vo farbách Czech Dakar Teamu (Roman Krejčí a Jan Veselý).

David Pabiška si oproti včerajšiemu 48. miestu o štyri priečky pohoršil a piatu rýchlostnú skúšku došiel päťdesiaty druhý. Tiež Dušan Randýsek bol v dnešnej etape horší, avšak jeho prepad bol oveľa väčší - včera 36., dnes až 70. Roman Krejčí skončil na 39. mieste a iba jedna priečka mu chýbala k tomu, aby zopakoval včerajšie umiestnenie. Jan Veselý obsadil 82. miesto, čo je vzhľadom k jeho boľavej chrbtici maximum, čo mohol predviesť.

                                                                                                      100106-zabend-1-01.jpg

Po piatich „erzetách" je najlepším českým motocyklistom David Pabiška, patrí mu 36. miesto. Roman Krejčí poskočil o štyri priečky dopredu na 40. miesto, naopak Dušan Randýsek spadol o deväť priečok na 45. miesto. Posledný z Čechov Jan Veselý je 71., čo znamená posun o deväť miest. Všetci idú na motocykloch Yamaha WR 450 F.

Čierny deň mal z českých pretekárov quadista Martin Plechatý - aj on (po krajanoch Tomášovi Tomečkovi, Alešovi Lopraisovi, Martinovi Mackovi a Josefovi Macháčkovi) prevzal šnúru smoly strojov a posádok českej trikolóry. Po štarte z tretieho miesta mal pred sebou obidvoch bratov Patronelliovcov v poradí prvý Alejandro a druhý Marcos. Na 58. kilometri sa dostal pred mladšieho Marcosa, avšak iba tesne, pretože všetci traja jazdci sa vošli do rozpätia 37 sekúnd. Na 123. kilometri bol Plechatý už vo vedení so slušným náskokom 3,5 minúty. Za ním bol Argentínčan Marcos Patronelli a Španiel Goznales Corominas. Lenže po štyroch ďalších kilometroch mal Plechatý vážnu nehodu, po ktorej bol prevezený do bivaku a z pretekov preto musel odstúpiť.

                                                                                                    100107-gordon-2.jpg

Pre etapové víťazstvo v tejto triede si napokon došiel Marcos Patronelli, druhý bol jeho krajan Santamarina a tretí Corominas. Rovnaké poradie držia tiež v priebežných výsledkoch.

Poslednou nádejou v kategórii štvorkoliek je Oldřich Bražina z Czech Dakar tímu. Jeho stroj značky Polaris má však problémy s nedostatkom výkonu, ktorý je zvlášť v piesočných dunách za potreby, a kvôli tomu sa mu nedarí držať krok s najlepšími jazdcami. Dnešnú etapu dokončil na slušnom šiestom mieste s mankom zhruba 1,5 hodiny na víťaza. Priebežne je piaty.         

                                                                                                   3-etapa-janecek-preview-box.jpg

Tesný víťaz automobilovej kategórie predošlej štvrtej etapy Američan Robby Gordon s hummerom sa hneď po štarte prepadol až na 12. miesto a s problémami si presekával cestu hore výsledkovou listinou. Tiež Francúz Peterhansel s BMW, ktorý dnes štartoval ako druhý, postupne strácal a nakoniec ho na 135. kilometri „rýchlostky" zastavili technické problémy s vozidlom, kvôli ktorým vypadol z boja o prvé priečky.

Na prvom kontrolnom bode (123 kilometer) okupovali prvých päť miest vozidlá Race Touareg 2 stajne Volkswagen Motosport v poradí: 1. Miller, 2. De Villiers, 3. Sainz, 4. Neves, 5. Al Attiyah. Nakoniec etapu vyhral Američan Miller o dve minúty pred Španielom Sainzom a dosiahol tak svoje prvé etapové prvenstvo v tomto ročníku. Tretí bol Katarčan Al Attiyah so stratou 4,5 minúty a tesne štvrtý Robby Gordon.

                                                                                                     655e40083b.jpg

Peterhansel po ďalších problémoch napokon došiel (so stratou dve a štvrť hodiny) na 33. priečke a jeho nádeje na jubilejné desiate dakarské víťazstvo sa zrejme definitívne rozplynuli. Všetky medailové pozície tak okupujú Race Touaregy - prvý je Miller, druhý Sainz a tretí Al Attiyah. Gordon s hummerom je štvrtý, piate je mitsubishi Portugalčana Carlosa Sousu.

Oranžovo-čierne Mitsubishi L200 českej dvojice Zapletal/Ouředníček zo stajne OffROAD Sport v pretekoch úspešne pokračuje. Dnes znovu zopakovalo umiestnenie v tretej desiatke a s mankom necelej 1,5 hodiny došlo na 25. mieste. V priebežnom poradí sú na tom o dve priečky horšie (+7:52:56).

                                                                                                     6b0474726b388f5f2758dd7f1a71ae42.jpg

Posádka Czech Dakar Teamu Kunovský/Latiňák na trati stratila takmer tri hodiny na víťaza. Dôležité však je, že „erzetu" dokončila a obsadila 41. miesto. Druhú posádku Janeček/Chytka, ktorá mala vo včerajšej etape technické problémy s diferenciálom, musela do cieľa dotiahnuť asistenčná Tatra. Do dnešnej etapy preto štartovala až zo 75. miesta a po 483 meraných kilometroch obsadila 50. miesto. Priebežne je Kunovský 39. (+11:12:04) a Janeček až 64. (+20:19:46).

Medzi nákladnými automobilmi dosiahol Rus Fidarus Kabirov na tohtoročnom Dakare na prvé etapové víťazstvo, keď iba tesne za sebou dokázal udržať svojho krajana a vedúceho pilota triedy kamiónov Vladimíra Čagina. A bolo to skutočne tesne, o zanedbateľných devätnásť sekúnd. Tretí došiel s veľkým odstupom 38 minút Francúz Joseph Adua s truckom Iveco.

                                                                                                      e070269326.jpg

Šiesta so stratou 48 minút skončila tatrovka Brazílčana Andrého De Azeveda s českým mechanikom Jaromírom Martinecom. O desať minút neskôr prešla cieľom (ako siedma) liazka Martina Macíka zo stajne KM Racing. Marek Spáčil dokončil špeciálku sedemnásty s viac než dvojhodinovou stratou na Kabirova. Dôležité však je, že sa stále drží v súťaži - aj napriek problémom s brzdovým obložením, ktoré ho sprevádzali do včerajšej etapy.

V priebežnom poradí je na prvom mieste stále Čagin (Kamaz), druhý je jeho krajan Kabirov (tiež Kamaz), tretie miesto patrí Holanďanovi Marcelovi Van Vlietovi (Ginaf). Macík je stále šiesty, De Azevedo trinásty a Spáčil šestnásty. Martin Kolomý, ktorý ide s ďalšou tatrovkou ako rýchla asistencia stajne Czech Dakar, napokon dokončil etapu na dobrom 13. mieste s mankom jednej hodiny a päťdesiatich minút. Priebežne je dvadsiaty ôsmy.

                                                                                                   6-1-2010-copiapo-antofagasta-yascha008.jpg

Zajtra sa súťaží na trase Antofagasta-Iquique o dĺžke 598 kilometrov, z čoho 418 bude tvoriť špeciálku.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri