Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 4. etape: Macháček aj Macek odstúpili

Wednesday, 06. 01. 2010 - 14:36, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 4. etape: Macháček aj Macek odstúpili

V štvrtej etape Fiambala - Copiapo čakal na pretekárov prejazd Ánd v nadmorskej výške až 4750 m.n.m., kde kvôli nedostatku vzduchu motory takmer nejdú. Potom konvoju rallye otvorila brány republika Chile a jej obávaná púšť Atacama s gigantickými dunami a jemným pieskom, tzv. fesh-fesh. Tu začne ten pravý Dakar, kde dostane technika poriadne zabrať a osvedčia sa skúsení navigátori.

                                                                                                dsc-0616-sized.jpg

Kvôli oneskorenému dojazdu niektorých pretekárov do bivaku po včerajšej etape musel byť posunutý štart dnešnej etapy zo štvrtej hodiny na pol šiestu ráno miestneho času. Vzhľadom k tomu, že v nasledujúcich niekoľkých dňoch sa pretekári budú „topiť v piesku", chceli im usporiadatelia poskytnúť dostatok času na prípravu strojov. Podľa pôvodného plánu mala rýchlostná skúška merať 203 kilometrov, avšak usporiadatelia sa ju napokon rozhodli skrátiť o posledných štyridsať kilometrov.

Radosť nám robia naši motocyklisti, ktorí sa aj v dnešnej „erzete" statočne vysporiadali s nástrahami trate. Viac sa darilo Ivanovi Jakešovi (KM Racing Team), ktorý skončil na 27. mieste s takmer dvadsať a pol minútovou stratou na víťaza etapy. Štefan Svitko (Hant Logomotion Slovakia Team) bol klasifikovaný ako dvadsiaty deviaty (za víťazom zaostal o 22:36 min.), pričom na Jakeša stratil iba dve minúty a deväť sekúnd. V priebežnej klasifikácii si Jakeš pohoršil o jedno miesto (momentálne je šestnásty), naopak Svitko sa zlepšil o tri priečky a je dvadsiaty šiesty.

                                                                                                     30v.jpg

„Štefan išiel veľmi dobre. Svedčí o tom fakt, že prišiel do cieľa hneď za Ivanom Jakešom a to znamená, že v stredu sa vydajú na trať spolu. Je to pre neho veľmi dobré, pretože už v tejto etape mali jazdci prvý kontakt s púšťou Atacama. Na rozdiel od pondelka bol Štefan v cieli veľmi spokojný, lebo sa opäť dostal vo výsledkovej listine do prvej tridsiatky," uviedol Svitkov manažér Ivan Figura. „Dnes motocyklisti vyrazili na trať už skoro ráno o štvrtej hodine v päťtisícovej nadmorskej výške, čo bolo veľmi náročné. Mnohí z ich sprievodu pre riedky vzduch použili aj kyslíkové masky. Kým na mieste štartu bolo veľmi chladno, v cieli panovali dokonca až štyridsaťstupňové horúčavy. Aj tieto teplotné výkyvy svedčia o náročnosti tohtoročnej Rallye Dakar," dodal Figura.

Naopak, z dakarského pelotónu sa stratilo ďalšie meno českého jazdca: Martin Macek. Pretekár štartujúci „pod ochrannými krídlami" Czech Dakar Teamu odštartoval do dnešnej etapy z dvadsiatej pozície a po 38. meraných kilometroch bol už jedenásty. Potom však z výsledkov vypadol a v cieli nie je klasifikovaný.

                                                                                                 100104-apriliaaa-2.jpg

Najlepším z Čechov bol dnes Dušan Randýsek, ktorý došiel na 38. mieste o pol hodiny za víťazom. 41. miesto patrilo Romanovi Krejčímu a 47. Davidovi Pabiškovi. Jan Veselý mal včera veľmi škaredý pád, po ktorom ležal niekoľko minút v bezvedomí. Našťastie sa mu to stalo práve vo chvíli, kedy predbiehal svojho tímového kolegu na štvorkolke Oldřicha Bražinu. Ten mu pomohol „postaviť sa na nohy" a Veselý potom včerajšiu etapu dokončil. Dnes došiel s dvojhodinovou stratou až medzi poslednými, na 107. mieste.

Víťazom triedy motocyklov sa dnes stal obhajca vlaňajšieho prvenstva Španiel Marc Coma na KTM a konečne sa aj on v 32. ročníku dočkal etapového prvenstva. Podarilo sa mu za sebou udržať svojho najväčšieho súpera a doterajšieho lídra tejto kategórie Cyrila Despresa z Francúzska (KTM) a tiež jeho krajana Davida Casteua (Sherco). Tí si v priebehu etapy menili druhú a tretiu priečku; Casteu skončil napokon druhý (+2:04) a Despres tretí (+3:14).   

                                                                                                  28v.jpg

Prvé dve priečky priebežného poradia sa nemenia - prvý je stále Despres s náskokom necelých deviatich minút pred jeho krajanom Casteuom. Tretí je Portugalec Rodrigues na Yamahe (+23:45). Najlepší z českých jazdcov je na 33. pozícii Pabiška (+2:52:08), tri priečky za ním je Randýsek (+3:03:50) a Krejčí je štyridsiaty štvrtý (+3:26:47). Jan Veselý zatiaľ okupuje osemdesiatu priečku (+7:20:40).

V triede štvorkoliek stretla české farby v tomto ročníku ďalšia nemilá udalosť, ktorou je odstúpenie päťnásobného víťaza Dakaru a obhajcu minuloročného prvenstva Josefa Macháčka. V triede quadov tak v hre o dobytie dakarských brán ostávajú dvaja českí pretekári - Oldřich Bražina z Czech Dakar Teamu a Martin Plechatý zo stajne KM Racing.  A nevedie sa im zle.

                                                                                                      100105-abend-3-01.jpg

Martin Plechatý so svojim „špeciálom" Yamaha Raptor rozbehol dnešnú etapu skvelo, keď sa hneď po štarte dostal do vedenia a držal za sebou bratov Patronelliovcov a Španiela Gonzalesa Corominasa. Aj napriek tomu, že bol na všetkých prejazdových a kontrolných bodoch vo vedení, sa pred cieľom pred neho dokázali dostať obaja bratia Patronelliovci, prvý bol starší Alejandro. Plechatý teda došiel so zanedbateľným mankom jeden a štvrť minúty na 3. mieste.

Oldřich Bražina, ktorý bol z českých pretekárov včera najlepší, dnes skončil na jedenástej priečke o necelých 27 minút za víťazom. V priebežných výsledkoch mu to žiadnu zmenu neprinieslo, takže stále drží ôsme miesto (+1:13:23). Avšak Martin Plechatý vďaka dnešnému výbornému výsledku poskočil o tri priečky na šieste miesto (+48:16). Pred ním je Španiel Gonzales Corominas a štvorica argentínskych jazdcov v poradí: 4. Santamarina, 3. Halpern, 2. Marcos Patronelli a 1. Alejandro Patronelli.

                                                                                               100105-abend-2-01.jpg

Víťazom štvrtej rýchlostnej skúšky bol medzi automobilovými konkurentmi Francúz Stéphane Peterhansel na BMW. Avšak iba do tej doby, než pomyslenú cieľovú pásku preťal Američan Robby Gordon so „špeciálom" Hummer, ktorý štartoval ako jedenásty. Gordon „Stefena" porazil o neuveriteľnú jednu stotinu s časom 1 hodiny 40 minút a 21 sekúnd a vyhral na Dakare už svoju tretiu etapu.

Tretie miesto v dnešnej „erzete" ukoristil Katarčan Naser Al Attiyah s volkswagenom s mankom dvoch minút a 26 sekúnd. Za ním sa zoradili ďalšie tri volkswageny v poradí: 4. Sainz, 5. De Villiers a 6. Miller.

                                                                                                     100104-stradale-2.jpg

Priebežné poradie sa nemení. Prvý zostáva Francúz Peterhansel s BMW a pred druhým „El Matadorom" Carlosom Sainzom z tímu Volkswagen zvýšil odstup o tri minúty (na 7:36). Tretí je Sainzov tímový kolega Al Attiyah so stratou necelých desiatich minút. Španiel Joan „Nani" Roma s vozidlom BMW stajne X-Raid po včerajšej nehode z pretekov odstúpil.

Česká posádka Zapletal/Ouředníček zo stajne OffROAD CZ mala vo včerajšej etape problémy s prehrievaním motora, ktorý sa naraz z ničoho nič zastavil. Mitsubishi ich napokon do cieľa doviezlo, avšak vo veľmi pozvoľnom tempe. Do dnešnej etapy preto štartovali až zo 46. miesta. Po 38. meraných kilometroch boli na skvelom 19. mieste a nakoniec došli 22. so stratou 31 a pol minúty. To ich posunulo v priebežnom hodnotení dopredu a po dnešku sú na 31. priečke (+6:34:00).

                                                                                                5-1-2010-fiambala-copiapo-yascha019.jpg

Ďalšia česká posádka Janeček/Chytka (Toyota) síce do štvrtej etapy odštartovala, po 83 meraných kilometroch bola 46., potom ju ale postihli problémy s diferenciálom a zostala stáť na trati. Druhá posádka Czech Dakar Teamu Kunovský/Latiňák dokončila štvrtú „erzetu" na 54. priečke. Rovnako ako Janeček, ani Peter Mikula z Vinland Dakar Teamu vo výsledkovej listine stále nefiguruje.        

Medzi kamiónmi aj dnešnú rýchlostnú skúšku bezpečne vyhral Rus Čagin a nezabránilo mu v tom ani sto kilometrov piesočných polí s mäkkým pieskom („fesh-fesh") a vysokými dunami. Ruský tím Kamaz má oproti konkurencii veľkú výhodu v rozsiahlom zázemí, kedy mechanici cez noc celý stroj kompletne rozoberú, vyčistia, potrebné časti vymenia a ráno vyráža na trať nový kamión. Taký servis je dôležitý zvlášť v piesočnom teréne, kedy vozidlá často zapadajú a piesok sa dostane skutočne všade.

                                                                                                    ac67bdf5aa201d210152cfbc1747a382.jpg

Vladimír Čagin teda zatiaľ spanilo kráča 32. ročníkom Dakaru a dnešným 51. víťazstvom na dakarských zápoleniach celkovo oslávil svoje štyridsiate narodeniny. Navyše sa opäť priblížil absolútnemu rekordmanovi v počte víťazstiev na Rallye Dakar Stéphanovi Peterhanselovi, ktorý ich má na konte 53. Druhý došiel opäť Kabirov, dnes sa mu však nedarilo držať krok s jeho krajanom, došiel so stratou 7:44 minúty. Tretie miesto obsadil opäť Rus a opäť Kamaz - s Ilgizarom Mardeevom za volantom (+11:50).

                                                                                                     23v.jpg

Desať minút za posledným ruským truckom došiel na skvelom štvrtom mieste Martin Macík s liazkou. Avšak podľa informácií na stránkach Czech Dakar Teamu mu na 35. kilometri „rýchlostky" vypovedal službu motor a do bivaku musel byť odtiahnutý. Údajne trio Macík/Kalina/Bervic neprešlo ani siedmimi kontrolnými bodmi, za čo malo byť z ďalších bojov diskvalifikované. Vo výsledkovej listine viac menej figuruje, takže uvidíme, ako sa celá situácia posádky štartového čísla 506 vyjasní.

Po celú trasu špeciálky bola na štvrtej priečke tatrovka Brazílčana Andrého De Azeveda, avšak pred cieľom ju zastavili technické komplikácie a „erzetu" dokončila až na 44. mieste s takmer štyri a pol hodinovou stratou. Marek Spáčil (Czech Dakar Team) došiel s ďalším kopřivnickým kamiónom jedenásty a posledná tatra v pretekoch (riadená jeho stajňovým kolegom Martinom Kolomým) bola 39.

                                                                                                           4-1-2010-jaroslav-jindra-2.jpg

V priebežnom poradí po štyroch dakarských dňoch je Martin Macík na výbornom šiestom mieste, ak teda neodstúpil. Tatra Andrého De Azeveda klesla o desať miest a je trinásta. Klesol aj Martin Kolomý, a to z 26. na 32. pozíciu. Marek Spáčil sa naopak posunul dopredu (z 20. na 16. miesto), rovnako ako náš Pavel Faško s kamiónom MAN. Ten došiel etapu na 43. priečke a priebežne je dvadsiaty deviaty.     

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri