Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 3. etape: Čaginovo jubilejné víťazstvo

Tuesday, 05. 01. 2010 - 11:01, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 3. etape: Čaginovo jubilejné víťazstvo

Na programe tretej etapy Rallye Dakar 2010 La Rioja - Fiambala bola najkratšia rýchlostná skúška, v ktorej na rozdiel od prvých dvoch etáp išli motocykle aj automobily po rovnakej trati. Na pretekárov dnes čakalo asi 30 kilometrov piesku a v ňom samozrejme prvé duny - obávané juhoamerické z bieleho piesku.

 

dakar2010-143.jpg

V tretej etape sa iba dvaja z troch českých quadistov dokázali umiestniť v prvej desiatke. Prvým bol Oldřich Bražina na stroji Polaris, ktorý ide vo farbách Czech Dakar Teamu. V cieli mu patrilo siedme miesto, keď na 182. meraných kilometroch nabral stratu dvadsaťšesť a pol minúty.

Martin Plechatý bohužiaľ nezopakoval včerajšie skvelé tretie miesto a dnes došiel desiaty, 51 minút za víťazom. Tiež ho zrejme na trati postihli nejaké problémy, pretože po 38 kilometroch strácal už takmer štyridsať minút.

Josef Macháček zo stajne KM Racing mal včera škaredý pád, pri ktorom si pomliaždil rameno. Na dažďom podmáčanej blativej trati dostal v pomerne vysokej rýchlosti šmyk a jeho štvorkolka sa niekoľkokrát prevrátila. V dnešnej etape mal zrejme tiež nejaké problémy, pretože na 38. kilometri strácal 5:43 minúty, avšak na 74. km na prvej prejazdovej kontrole už pol hodiny. Potom z výsledkov úplne zmizol a objavil sa až v cieli na pätnástom mieste so stratou necelých 40 minút.

 

2-1-2010-colon-cordoba-yascha007.jpg

Víťaz včerajšej „erzety" Francúz Deltrieu mal na 21. kilometri rýchlostnej skúšky nepríjemný pád, po ktorom bol okamžite prevezený do bivaku vo Fiambale a z pretekov musel odstúpiť.

Dnešný deň v triede quadov (štvorkoliek) - so zveličením povedané - bol v réžii domácich argentínskych jazdcov, ktorí napokon obsadili prvé tri priečky v poradí Sebastian Halpern, druhý Marcos Patronelli a za ním jeho starší brat Alejandro, všetci na strojoch značky Yamaha. Štvrtý bol ďalší Argentínčan - Jorge Miguel Santamarina (CAN-AM).

V priebežnom poradí je na prvom mieste Marcos Patronelli, o 4:21 minúty je za ním jeho brat Alejandro a tretí je Halpern (+ 10:12). Českí jazdci figurujú na ôsmom (Bražina), deviatom (Plechatý) a dvanástom (Macháček) mieste.

 

bez-nazvu-13.jpg

V kategórii motocyklov si to od štartu rozdávali veční rivali Marc Coma a Cyril Despres (pre zaujímavosť - Coma má štartové číslo 1, Despres 2 a obaja idú na strojoch značky KTM). Tesne za nimi sa však držal priebežný líder Francúz Casteu a čakal na ich chyby. V tomto poradí tiež prešli prvou prejazdovou kontrolou na 74. km rýchlostnej skúšky. Na 110. km však Coma musel kvôli problémom s motorom zastaviť a stratil päť minút. Do cieľa nakoniec došiel až deviaty so stratou 21:37 minúty.

Francúz Despres si dokázal udržať prvé miesto až do konca etapy a vďaka tomu sa dostal do čela priebežného vedenia. Druhý celkovo je jeho krajan Casteu na stroji Sherco, ktorý si v dnešnom meranom úseku tretiu priečku napokon neustrážil. Pred ním skončili dvaja Portugalčania - tretí Paulo Goncalves na BMW (+12:09) a druhý Helder Rodrigues na Yamahe (+ 10:40), ktorý sa dnešným výkonom dostal na priebežné tretie miesto.

Výbornú formu aj naďalej potvrdzuje Ivan Jakeš (KM Racing Team), ktorý dnes zajazdil 18. najlepší čas a v priebežnej klasifikácii sa už posunul na vynikajúcu 15. priečku. Menej sa darilo Štefanovi Svitkovi (Hant Logomotion Slovakia Team), hoci začal skvele (na 38. kilometri bol dokonca štvrtý!). S pribúdajúcimi kilometrami sa však prepadol až na koniec štvrtej desiatky. Príčinou jeho prepadu bolo pokazené čerpadlo. Problémy s ním začal mať na 116. kilometri. „S opravou som sa zdržal skoro tri štvrte hodinu," povedal po dojazde do cieľa Štefan Svitko. „Dosť dlho mi trvalo, kým som prišiel na to, v čom je vlastne chyba. Napokon sa mi ale čerpadlo podarilo opraviť a prísť do cieľa. Okrem toho som zapadol v pieskových dunách, boli vysoké asi 50 metrov. Prvý raz v živote som jazdil v púšti." Zatiaľ je so svojím vystúpením spokojný. „Mám za sebou tri etapy, to hlavné nás ešte len čaká. Ale čakal som, že budem trochu hlbšie v štartovom poli." Etapu teda dokončil až ako štyridsiaty a priebežne si pohoršil z 24. na 28. pozíciu.

 

3-1-2010-cordoba-la-rioja-yascha007.jpg

Martin Macek z Czech Dakar Teamu dnes došiel na 21. priečke s pomerne veľkou stratou 54 minút. Jan Veselý vo farbách rovnakej stajne, ktorý po úvodnej etape ide s 26-minútovou penalizáciou (úsek, v ktorom bola kvôli bezpečnosti stanovená päťdesiatkilometrová rýchlosť preletel v 127 km/h), dnes obsadil až 78. pozíciu. Posledný motocyklista vo farbách Czech Dakar Teamu Roman Krejčí mal včera (podobne ako Macháček) vo vysokej rýchlosti škaredý pád, napokon však etapu dokončil a dnes mohol pokračovať. A to je dobré, pretože skončil na 23. mieste s mankom 58 minút.

Davidovi Pabiškovi z tímu KM Racing sa nedarilo tak ako včera a skončil až 48. (+1:46:37). Naopak jeho stajňový kolega Dušan Randýsek si oproti včerajšku polepšil takmer o tridsať miest, keď došiel na 41. mieste so stratou jeden a pol hodiny na víťaza.

Z Čechov je stále najlepší Martin Macek, ktorému patrí po troch etapách 19. priečka. David Pabiška je 34. a Dušan Randýsek 40. Oproti včerajšku si tak polepšil o osemnásť miest. Roman Krejčí sa vďaka úspešnej etape posunul v priebežnom hodnotení na 46. priečku. To je veľmi slušný výsledok, keď si uvedomíme, že Krejčí dostal v prvej etape penalizáciu 39 minút, pretože išiel na predpísanej deväťdesiatke 135 km/h a patrila mu až 136. pozícia. Jan Veselý okupuje 73. miesto.  

 

2-1-2010-colon-cordoba-yascha018.jpg

Dnešné premiérové víťazstvo na tohtoročnom Dakare ukoristil Francúz Stéphane Peterhansel s vozidlom BMW. Metódou štart-cieľ za sebou nechal všetkých úhlavných súperov zo stajne Volkswagen v poradí druhý Španiel Sainz (+ 5:44), tretí Katarčan Al Attiyah (+ 10:01) a tesne štvrtý skončil Američan Miller (+ 10:14). Na piatom mieste došlo opäť BMW, ktoré riadil Francúz Chicherit (+ 19:18).

Úspech v tretej etape vyniesol Peterhansela do čela priebežného poradia. Carlos Sainz bol tak odsunutý z prvého miesta na druhé a na treťom je jeho tímový kolega Nasser Al Attiyah.

Z českých posádok sa najlepšie darilo Jiřímu Janečkovi s Viktorom Chytkom (Czech Dakar Team), ktorí skončili na 46. mieste; ich tímových kolegov Dušana Kunovského a Libora Latiňáka odmávli ako 48. Miroslav Zapletal s Tomášom Ouředníčkom (Mitsubishi L200 vo farbách OffROAD CZ) boli v cieli ako päťdesiati tretí. V priebežnom poradí je 41. Janeček, 43. Zapletal a 49. Kunovský. Peter Mikula z Vinland Dakar Teamu vo výsledkoch nefiguroval.

 

73d790b7f5cd2c88199a92847a06fb62-b.jpg

32. ročník Rallye Dakar v kategórii kamiónov nie je z českého pohľadu vôbec pozitívny. Aleš Loprais musel po včerajších technických problémoch z pretekov nakoniec odstúpiť a už ráno sa s asistenčným tímom vydal do Buenos Aires. Po Tomášovi Tomečkovi je to už druhý kamión, ktorý tak stráca možnosť bojovať o dobré umiestnenie.

Ani zostávajúcim kamiónom sa nedarí najlepšie. Martin Macík vo farbách KM Racing bol po 38 kilometroch so svojou liazkou ôsmy a na chrbát mu dýchala tatrovka Mareka Spáčila zo Czech Dakar Teamu. Na prvom checkpointe (kontrolnom bode) mal však jedenásty Macík už hodinovú a Spáčil takmer dvojhodinovú stratu a klesol na 21. priečku. Po ďalších približne štyridsiatych kilometroch bol Macík trinásty a Spáčil až 29. Nakoniec došiel Martin Macík so spolujazdcami Josefom Kalinom a Janom Bervicom tretiu „erzetu" na jedenástom a Marek Spáčil so spolupútnikmi Radomírom Smolkom a Miloslavom Janáčkom až na tridsiatom mieste.

Ani druhá tatrovka Czech Dakar stajne s Martinom Kolomým za volantom dnes neuspela. Na 38. kilometri bol so stratou jeden a štvrť hodiny 35., ale na prvom checkpointe na 74. km už strácal takmer päť hodín. Nakoniec obsadil 38. priečku.

V priebežnej klasifikácii je Macík siedmy (+ 2:56:51), Spáčil dvadsiaty (+ 6:01:35) a Kolomý dvadsiaty šiesty (+ 7:47:03). Dobre ide aj Pavel Faško (MAN), ktorý sa 31. najlepším časom posunul o päť miest dopredu a je tridsiaty (+ 8:39:40).

dakar2010-147.jpg

Zato ruské kamazy musia robiť svojím fanúšikom veľkú radosť, pretože v tomto ročníku jednoznačne kraľujú. Vladimír Čagin si dnes došiel pre jubilejné päťdesiate etapové víťazstvo na Dakare a opäť za sebou nechal svojho krajana Fidarusa Kabirova. Jediný, kto čiastočne dokáže držať krok s „ruskými stíhačmi" je Tatra Brazílčana Andrého De Azeveda, ktorá došla so stratou 37 minút. Rovnaké poradie je aj na prvých miestach priebežného poradia v kategórii kamiónov.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri