Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 13. etape: Svitko pred bránami Buenos Aires

Saturday, 16. 01. 2010 - 05:31, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 13. etape: Svitko pred bránami Buenos Aires

Včera absolvovali pretekári najdlhšiu etapu 32. ročníka Rallye Dakar a dnes ich čakala druhá najdlhšia, ktorá merala 725 kilometrov. Polovicu tvorili prejazdy a druhú meraný úsek. Na štart 13. etapy medzi mestami San Rafael a Santa Rosa sa postavilo 193 tímov z pôvodných 362, ktoré sa do pretekov prihlásili.

100115-aprilia-2.jpg

Najväčšie komplikácie čakali na pretekárov hneď po štarte rýchlostnej skúšky, kedy museli prekonať vôbec posledné duny na trati. Bol to päťdesiatkilometrový úsek v zradnom šedom piesku dún, kde mohol zostať uväznený ktokoľvek.

V zostávajúcich 320 meraných kilometroch sa išlo po širokých a rýchlych tratiach, zvlášť záverečných osemdesiat kilometrov usporiadatelia označili ako „veľmi rýchlu trať". Tu sa dalo ísť s plynom na podlahe, vo vysokej rýchlosti sa však ľahko robia chyby a tých sa chcel každý vyvarovať. Navyše stroje majú za sebou viac ako sedem a pol tisíc kilometrov a na to sa tiež musel brať zreteľ.

151636d460.jpg

Slovenský pretekár Štefan Svitko v službách tímu Hant Logomotion Slovakia skončil v dnešnej etape s viac ako tridsaťminútovým mankom (+32:40) na Nóra Ullevalsetera na 17. mieste. V priebežnom poradí mu však stále patrí 13. pozícia, keď na lídra súťaže motocyklov Francúza Cyrila Despresa stráca viac ako päť a pol hodiny (+5:35:12).

Svitko v piatok na trať vyštartoval o 7:19 h ako jedenásty spomedzi 90 pretekárov, ktorí v súťaži ešte zostali. Na prvom meranom úseku predposlednej etapy bol šestnásty v poradí, keď na vedúceho jazdca Ullevalsetera strácal už dvadsať minút (presne 20:33). Na ďalšom stanovišti, ktoré bolo na 100. kilometri, sa Svitko objavil ako osemnásty v poradí, jeho strata bola osemnásť minút. Neskôr sa 27-ročný Slovák o jednu priečku zlepšil, no jeho časové manko narástlo na 22:37 min. Na poslednej kontrole pred bivakom v Santa Rosa (265 km) bol jazdec tímu Hant Logomotion Slovakia na 16. mieste a do cieľa prišiel ako sedemnásty.

100115-aprilia-1.jpg

Medzi motocyklistami si v dnešnej „erzete" pre prvenstvo došiel spomínaný Nór Pal Anders Ullevalseter (KTM). V priebežných výsledkoch sa tak vrátil na druhú priečku, ktorú mu po „zmätenej" jedenástej etape (argentínsky policajt v nej na trinástom kilometri rýchlostnej skúšky nastražil zlé dopravné značenie a poslal tak vedúcich jazdcov iným smerom) zobral Chiľan Francisco Lopez Contardo (Aprilia). Ten dnes došiel štvrtý so stratou päť a pol minúty a na Nóra momentálne stráca viac ako štyri minúty.

Druhý skončil Despres (KTM) a na celkovo druhého Ullevalsetera má stále bezpečný náskok 64 minút. Tretí došiel Španiel Marc Coma (tiež KTM), ktorému patrí priebežná 15. priečka (+6:32:25).

100115-dessoude-1.jpg

Český jazdec David Pabiška (KM Racing Team) mal predposlednú 13. etapu skvelo rozjazdenú - po prekonaní zradných piesočných dún na začiatku „rýchlostky" bol na 17. mieste. Na trati potom síce trochu stratil, avšak na 328. kilometri bol stále na skvelej 22. pozícii. V posledných štyridsiatich kilometroch však klesol o štrnásť miest na 36. priečku. A to aj napriek tomu, že tento úsek bol vôbec najrýchlejším z celej rýchlostnej skúšky. Zrejme už nehodlal riskovať a sústredil sa na úspešný dojazd do cieľa v hlavnom meste Argentíny.

Ďalší český jednostopový pretekár Roman Krejčí (stajňa Czech Dakar), ešte včera v cieli na 22. mieste, vošiel dnes pod transparent „Arrivée" až na 42. priečke. Jeho tímový kolega Jan Veselý tradične uzatvára poradie českých jazdcov - dnes došiel na 60. mieste. Dušan Randýsek za farby KM Racing tímu dokončil špeciálku až ako posledný klasifikovaný jazdec, na 88. pozícii (+7:10:25).

dw4y387b75cmr948l8b3yt5vzem7alg.jpeg

Deň pred skončením 32. ročníka Dakaru figurujú českí pretekári na nasledovných miestach: Pabiška dvadsiaty šiesty, Krejčí tridsiaty siedmy, Randýsek (ktorý si veľkou stratou pohoršil o jedenásť priečok) päťdesiaty piaty a Veselý šesťdesiaty prvý.         

Medzi štvorkolkami opäť potvrdil výbornú formu Francúz Christophe Declerck (Polaris) a v „erzete" - podobne ako včera - kraľoval. Jeho najväčší súper v boji o celkové tretie miesto Španiel Juan Manuel Gonzales Corominas (Yamaha) dnes došiel štvrtý s mankom 32 minút. Vďaka tomu sa stenčil jeho náskok pred štvrtým Declerckom na päťdesiattri minút. A pokiaľ by sa zajtra podarilo Francúzovi zopakovať skvelé výsledky z posledných dní, mohol by na tretie miesto reálne pomýšľať.

100113-isuzu-01-1.jpg

Druhý v dnešnej etape skončil Poliak Rafal Sonik a tretí Argentínčan Sebastian Halpern (obaja Yamaha). Duo argentínskych bratov Patronelliovcov skončilo na piatom a šiestom mieste, avšak stále si bezpečne stráži prvú a druhú priečku v celkovej klasifikácii v poradí Marcos a Alejandro.  

Český quadista Oldřich Bražina (Polaris) došiel do cieľa na desiatej pozícii s mankom takmer dvoch hodín (+1:55:11). Dôležité však je, že Francúz Brice Auert (CAN-AM), na ktorého celkové siedme miesto strácal Bražina pred dnešnou „erzetou" jednu hodinu, dorazil do cieľa až na 13. mieste (+3:06:04). Tým pádom Bražina postúpil na 7. miesto priebežného poradia.  

100114-vwaa-1.jpg

 V dnešnej etape si medzi automobilovými konkurentmi stajňa BMW pripísala „doublé". Na prvej priečke došiel Francúz Stéphane Peterhansel, ktorý získal na Dakare už 55. etapové víťazstvo. Je teda iba o jedno prvenstvo za Rusom Čaginom druhý, ktorý ich má na svojom konte 56. Tretí dnes skončil „Stefenov" krajan Guerlain Chicherit. Ten sa zo včerajších problémov (so zavesením pravého predného kolesa) otriasol a predviedol skvelú agresívnu jazdu.

Medzi nich sa dokázal vkliniť volkswagen Katarčana Saleha Nassera Al Attiyaha. Španiel Carlos Sainz dokončil špeciálku štvrtý (+3:53), dva a pol minúty za Al Attiyahom. To však znamená, že rozdiel v celkovej klasifikácii medzi prvým Sainzom a druhým Al Attiyahom činí už iba dve minúty a štyridsaťosem sekúnd. Tretiu priečku si bezpečne stráži ďalší jazdec tímu VW Američan Mark Miller. Štvrtý je Peterhansel (+2:16:49) a piaty Chicherit (+4:02:42).

14-01-2010-jindra-014-preview-box.jpg

Atmosféra medzi Sainzom a Al Attiyahom hustne, v piatok sa dokonca v závere etapy na trati zrazili. „Predbehol ma a vrazil do mňa. Keď potom bol predo mnou, začal kľučkovať. Takto nevyzerá férový boj," citovala agentúra AP španielskeho jazdca, ktorý ešte v utorok viedol o desať minút. „A čo je absolútne nenormálne, že do vás takto buchne tímový kolega," uviedol.

Al Attiyah si naopak sťažoval, že ho Sainz blokoval a bránil mu v predbehnutí. Podľa neho bude ťažké v sobotu španielskeho jazdca predstihnúť. „Urobím, čo bude v mojich silách, ale nemusí to stačiť. Keď to vyjde, tým lepšie," povedal. „Bol to nervy drávajúci deň. Vďaka Carlosovi a Nasserovi je rallye dramatická až do konca," uviedol športový šéf Volkswagenu Kris Nissen.

100113-elfrink-01-1.jpg

Posádka Jiří Janeček a Viktor Chytka z Českej republiky do cieľa dorazila na 42. pozícii. Na rovnakej priečke odštartuje zajtra ráno aj do poslednej etapy 32. ročníka Rallye Dakar.

V kategórii kamiónov si to v dnešnej rýchlostnej skúške o prvenstvo rozdávali ruské kamazy s Vladimírom Čaginom a Firdausom Kabirovom za volantmi. Piesočné duny zvládol lepšie Kabirov a na 51. kilometri bol tesne vo vedení. Potom však Čagin zrýchlil a dostal sa na čelo pretekov on, hoci Kabirov mu doslova dýchal na chrbát. Na 265. kilometri už bolo trio Kabirov/Beljaev/Mokeev opäť rýchlejšie a svoje vedenie udržalo až do cieľa etapy.

546e4b07c8.jpg

Čagin tak nedosiahol na ďalšie etapové víťazstvo a dáva Peterhanselovi šancu dohnať ho ešte pred koncom tohtoročného „vydania" Rallye Dakar. To by však musel Francúz zajtrajšiu poslednú etapu vyhrať.

Tretí skončil verný nasledovník svojich tímových kolegov Rus Mardejev (s mankom osemnástich minút). Štvrtý cieľom opäť prešiel Martin Macík (Liaz), necelých päť minút za Mardejevom. Holanďan Marcel Van Vliet na ginafe, priebežne tretí, však došiel o tri sekundy za Macíkom piaty. Znamená to, že sa trojici Martin Macík, Josef Kalina a Jan Bervic už zrejme nepodarí stiahnuť ich veľkú stratu a prebiť sa pred Van Vlieta na tretie miesto. Nič sa teda pred zajtrajším veľkým finále nemení - Čagin prvý, Kabirov druhý, Van Vliet tretí... 

20v.jpg

V boji o dobytie cieľa je aj Pavel Faško (MAN). Dnes skončil na osemnástej priečke (+4:05:44) a celkovo je dvadsiaty piaty.  

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri