Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 12. etape: Liaz štvrtý v etape i priebežne

Friday, 15. 01. 2010 - 13:28, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 12. etape: Liaz štvrtý v etape i priebežne

Bezmála 800 kilometrov mali dnes pred sebou „ostrí dakarskí chlapi", keď v skorých ranných hodinách opúšťali bivak v mestečku San Juan. V dvadsaťtrikilometrovom prejazde ku štartu rýchlostnej skúšky nechali svojich „miláčikov rozhýbať sa" a potom sa ich vydali trápiť na trať dlhú 476 kilometrov. Ešteže tu bol tzv. neutralizačný úsek.

14v-1.jpg

Prvých dvesto kilometrov sa išlo po rýchlej a technickej trati, ktorá bola križovaná riečnymi tokmi „rios". Potom prišiel na rad neutralizačný úsek medzi 204. a 334. kilometrom, kedy trasa viedla okolo chráneného prírodného územia. Pretekári išli po bežnej ceste a meraný čas sa zastavil.

V zostávajúcich sto tridsiatich kilometroch ich čakala piesočná trať s častými skokmi, avšak pretekárska rýchlosť bola stále značne vysoká. Tu stačilo málo a problém bol na svete. Do cieľa dvanástej „erzety" v San Rafaele mali pred sebou necelých tristo kilometrov, čo nie je akurát príjemné zvlášť pre unavených jazdcov na motocykloch.

16v-1.jpg

Slovenský pretekár Štefan Svitko v službách tímu Hant Logomotion Slovakia skončil v tejto etape s takmer dvadsaťjedenminútovým mankom (+20:36) na Chiľana Contarda na 11. mieste. Celkovo je stále trinásty, keď na lídra súťaže motocyklov Francúza Despresa stráca viac ako päť hodín (presne 5:03:15). Už len dve etapy ho tak delia od Buenos Aires, cieľa 32. ročníka Rallye Dakar.

„Na začiatku môj motocykel s najlepšími nestíhal, ale potom prišli technické úseky a stratu som dohnal. Lákalo ma to rozdať si to o vyššie priečky, ale nemá zmysel v závere zbytočne riskovať a zničiť motorku. Keby som teraz vypadol, riadne by ma to mrzelo. Do cieľa už nie je ďaleko. Či skončím trinásty alebo dvanásty nie je teraz podstatné i keď pochopiteľne, radšej by som bol vyššie."

17v-1.jpg

Medzi motocyklistami vyhral dvanástu etapu Francisco Lopez Contardo na stroji Aprilia RXV 450 a pripísal si tak tretí triumf na tohtoročnom Dakare. O štyridsať sekúnd bol druhý Francúz David Fretigne na yamahe a o ďalších tridsať sekúnd za ním Pal Anders Ullevalseter s KTM z Nórska. Španiel Marc Coma bol štvrtý a Francúz Cyril Despres dokonca ôsmy so sedemnásťminútovým mankom (obaja KTM). Na Despresovom celkovom vedení to však nič nezmenilo. Iba sa zmenšil náskok pred druhým Lopezom Contardom z osemdesiat na šesťdesiattri minút. Priebežne tretí je Ullevalseter s viac ako hodinovou stratou na konte.

Najlepším českým pretekárom v jednej stope bol opäť Roman Krejčí z Czech Dakar Teamu, ktorý obsadil 22. miesto (+51:24). Podal skutočne obdivuhodný výkon, pretože išiel s poškodenou prevodovkou zo včerajšej etapy a nemohol radiť päťku, kvôli čomu stroj nepodal výkon vyšší než 90 km/h.

14-1-2010-santiago-san-rafael-yascha019.jpg

David Pabiška došiel na 27. priečke (+1:04:08) a jeho tímový kolega z KM Racing Teamu Dušan Randýsek bol tridsiaty prvý (+1:06:42). Jan Veselý (Czech Dakar Team) otvoril siedmu desiatku klasifikovaných na 60. pozícii (+1:49:56). Priebežne zostáva najvyššie z Čechov David Pabiška na 26. mieste, Krejčí je 37., Randýsek 44. a Veselý 63. 

V priebehu rýchlostnej skúšky si v triede štvorkoliek na prvých troch miestach menili pozície Francúz Declerck (Polaris) a duo argentínskych bratov Patronelliovcov (idúcich na strojoch Yamaha). Bol to najmä starší z bratov Alejandro, ktorý udával pretekárske tempo a viedol, za ním bojovali o druhú priečku mladší Marcos a Christophe Declerck. Ten však dokázal pred cieľom zrýchliť a „rýchlostku" vyhral o jeden a pol minúty pred Alejandrom Patronellim.

14-01-2010-jindra-016-preview-box.jpg

Oldřich Bražina z Czech Dakar Teamu došiel na slušnej šiestej pozícii, hoci s veľkou stratou 53 minút. V priebežnom poradí tak ostáva ôsmy, avšak teoretická šanca na postup tu stále je. Musel by však stiahnuť hodinový náskok Francúza Briceho Auerta (CAN-AM), ktorý okupuje siedmu priečku.

Čelo priebežnej klasifikácie sa nemení. Prvý je Marcos pred jeho starším bratom Alejandrom Patronellim. Tretí zatiaľ zostáva Španiel Juan Manuel Gonzales Corominas (Yamaha). Hodinu a dvadsaťpäť minút za ním je štvrtý Declerck, ktorý sa posunul pred Poliaka Rafala Sonika (Yamaha). Declerckovi sa v posledných etapách pomerne darí a napríklad dnes stiahol na Corominasa hodinu. Pokiaľ by to dokázal aj v posledných dvoch etapách, posunul by sa na celkové tretie miesto.    

14-01-2010-jindra-013-preview-box.jpg

Medzi automobilmi si Carlos „El Matadore" Sainz v dnešnej etape došiel pre druhé víťazstvo v 32. ročníku Rallye Dakar. Avšak iba tesne druhý skončil jeho najväčší súper v súboji o titul a tímový kolega Nasser Al Attiyah. Bitka o celkové prvenstvo v tejto fáze podujatia graduje. V priebežnom poradí je totiž medzi prvým Sainzom a druhým Al Attiyahom rozdiel zanedbateľných päť minút a dvadsať sekúnd. Tretí skončil ďalší pilot stajne VW Američan Mark Miller (+4:22 min.) a rovnaká pozícia mu patrí aj po odjazdení dvanástich etáp.

Stéphane Peterhansel s BMW sa po celú rýchlostnú skúšku držal na druhej priečke, avšak pred cieľom ho postihli technické problémy: „V dnešnej etape sme vôbec nemali šťastie. Išla sa rovnaká trasa ako v minulom roku, akurát v opačnom smere. A minulý rok sme tu z pretekov odstúpili. Trať bola zradná a rýchla. Navyše asi tridsať kilometrov pred cieľom sme začali mať problémy s motorom a rýchlostnú skúšku sme dochádzali rýchlosťou 30 km/h. Stratili sme síce veľa času, ale aj napriek tomu som veľmi rád, že sme došli."

14-01-2010-jindra-017-preview-box.jpg

Peterhansel bol v cieli napokon s mankom necelých jedenástich minút (+10:49) štvrtý. Jeho tímový kolega z BMW a víťaz včerajšej rýchlostnej skúšky Guerlain Chicherit sa tiež nevyhol problémom s technikou. Šesťdesiattri kilometrov po štarte „rýchlostky" mu praskol záves pravého predného kolesa a trvalo mu jeden a pol hodiny, než poruchu opravil a vrátil sa do hry. Nakoniec došiel až na 29. mieste. Priebežne je však Peterhansel štvrtý a Chicherit piaty.

Toyota českej dvojice Janeček/Chytka štartovala do dvanástej „erzety" ako šiesty automobil kategórie T2 a súčasne ako druhé vozidlo s dieselovým motorom v tejto kategórii. Obsadila 40. miesto a celkovo je o jednu priečku horšia. Ich hlavným cieľom je však Dakar dokončiť.    

15v.jpg

Skvelým štvrtým miestom v kategórii kamiónov sa blysla žltá liazka Martina Macíka, šéfa tímu KM Racing. Bohužiaľ tesne za ňou (o dve minúty a päťdesiatštyri sekúnd) došiel Ginaf Holanďana Marcela Van Vlieta, ktorý je v priebežnom poradí pred triom Macík/Kalina/Bervic na tretej priečke. Ako uviedol navigátor liazky Josef Kalina, chcú najmä dôjsť do cieľa v Buenos Aires.

Vladimír Čagin mal na trati dvanástej etapy problémy s IriTrackom, ktorý nevysielal pozíciu jeho kamazu. Do neutralizačného úseku vo výsledkoch vôbec nefiguroval, avšak na jeho konci (na 334. kilometri rýchlostného testu) sa objavil na štvrtej priečke s mankom 25 minút. Po tridsiatich kilometroch bol už vo vedení pred tímovým kolegom Fidarusom Kabirovom, ktorý do tých chvíľ viedol. Čaginovi sa podarilo udržať tesný náskok a v etape napokon zvíťazil - o osemdesiat sekúnd pred trojicou Kabirov/Beljaev/Mokeev. Úspech ruskej značky zavŕšil tretím miestom Ilgizar Mardeev. 

19v-1.jpg

Dnešné víťazstvo je Čaginovo päťdesiate šieste na Dakare celkovo a potvrdil tak pozíciu absolútneho rekordmana v počte etapových víťazstiev na Rallye Dakar. Avšak hlavne má na dosah šieste celkové víťazstvo na Dakare v kategórii kamiónov (po rokoch 2000, 2002, 2003, 2004 a 2006), čo by znamenalo vyrovnanie rekordu legendárneho Karla Lopraisa.

Dnešná predposledná trinásta etapa vedúca zo San Rafaela do San Rosy je dlhá 725 kilometrov. Kratší je ale meraný úsek, ktorý je dlhý iba 368 kilometrov.

 

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri