Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010: 1. etapa - Buenos Aires (Colon) > Cordoba

Sunday, 03. 01. 2010 - 13:00, Michal Kostka   

Dakar 2010: 1. etapa - Buenos Aires (Colon) > Cordoba

Druhý január bol prvým súťažným dňom 32. ročníka Dakarskej rally. Novoročný slávnostný štart v Buenos Aires sa odohral pred zrakmi asi 300.000 divákov priamo na mieste a desiatkami miliónov pri televíznych obrazovkách a monitoroch počítačov. Od Josefa Macháčka až po posledný z kamiónov, každý sa predstavil nadšeným divákom. Každý až na jedného nešťastníka - Honda argentínskeho jazdca Javiera Pizzolita zhorela ešte v parc fermé (uzavreté parkovisko) a súťaž pre neho skončila ešte pred štartom. Členov Czech Dakar Teamu priamo na pódium prišli povzbudiť missky Taťána Kuchařová a Aneta Vignerová, najviac pozornosti však na seba strhol šoumen Robby Gordon.

s01-2-1-2010-colon-cordoba-yascha005.jpg

Samotné súťaženie začalo 2. januára o 9:30 miestneho času. Lokálne záplavy spôsobené silnými dažďami si vyžiadali zmenu v itinerári - štart sa posunul na 52. kilometer. Ako prvý na trať prvej rýchlostnej skúšky vyrazil obhajca prvenstva Marc Coma nasledovaný Cyrilom Despresom a Davidom Casteuom. Títo traja jazdci sa naťahovali o každú sekundu a hoci na prvom aj druhom kontrolnom bode (CP) viedol Coma, nakoniec sa prvým etapovým víťazom Dakaru 2010 stal David Casteu. Comu preskočil aj Despres, za štvrtým Viladomsom sa objavila prvá Aprilia Francisca Lopeza a tiež prvá Yamaha Davida Fretigného.

s01-01012010-ll-022-preview-box.jpg

Úspešne sa do cieľa prvej etapy dostali aj všetci českí zástupcovia v jednej stope. Podľa očakávania bol najrýchlejší Martin Macek na 25. priečke. Tímoví kolegovia Roman Krejčí a Jan Veselý sa pri premiére prezentujú v dobrom svetle - Veselý zajazdil 93. čas, Krejčí dokonca 52., penalizácie za prekročenie povolenej rýchlosti ho však zrazili až na priečku 138. Aj trojica jazdcov KM Racing tímu si úspešne poradila s takmer 200 kilometrov dlhou rýchlostkou, Dušanovi Randýskovi patrila priečka 58., Davidovi Pabiškovi 33. a Ivan Jakeš prenocoval na 26. priečke. Ďalší debutant a druhý slovenský zástupca v súťaži Štefan Svitko sa so stratou málo cez osemnásť minút dostal na 43. miesto.

s01-373-orig.jpg

Zároveň s motocyklami odštartovali aj quady. Päťnásobný víťaz Josef Macháček postavil do súťaže tri identické stroje a ešte pred štartom sa vyjadril, že by bol rád ak by sa všetky tri umiestnili v prvej päťke. S výsledkom prvej etapy musí byť „Machus" spokojný, najrýchlejšie si s traťou poradil poľský jazdec Rafal Sonik. Samotný Macháček sa dostal na tretiu priečku, a päťku uzatváral Martin Plechatý. Medzi trojicu Macháčkových strojov sa dostali bratia Marcos a Alejandro Patronelli. Vedúci jazdec však inkasoval časovú penalizáciu, ktorá ho odsunula na ôsme miesto. Oldřich Bražina so stratou necelých desiatich minút je na 9. priečke, jediná žena za riadidlami quadu Camelia Liparoti je pätnásta.

s01-2-1-2010-colon-cordoba-yascha003.jpg

Autá prišli na rad o 11:38 miestneho času (15:38 SEČ) a ich súperenie môžeme pokojne nazvať súbojom titanov. Jediný továrenský tím Volkswagen vyštartoval s piatimi autami, rovnako päť vozidiel nasadil pohrobok tímu Mitsubishi JMB Stradale, štyri BMW tímu X-Raid a trojica Hummerov majú tiež vysoké ambície. Už po pár kilometroch sa do vedenia dostal Nani Roma nasledovaný kolegom Stéphane Peterhanselom. Na prvom CP bol medzi nimi rozdiel len jedna sekunda a s rovnakým rozdielom bol tretí Carlos Sainz. Robby Gordon na vedúcu trojicu strácal minútu.

s01-301-dk10-marcelomaragni-006884-alta.jpg

Na dvadsiatom mieste sa objavil Miroslav Zapletal, pár sekúnd pred odvekým rivalom Tonnie van Deijnem. Desať minút strácal Yoshi Ikemachi na jednom z tohotoročných nových prírastkov rally Subaru Forester. Dve Toyoty Czech Dakar Teamu, Jiří Janeček/Viktor Chytka a Dušan Kunovský/Libor Latinák, jazdili na prvom CP takmer identicky - Janeček 65., Kunovský 67. Menšie problémy riešila tretia Toyota s českou posádkou Peter Mikula/Petr Šulák. S časom o 48 minút horším ako líder im patrilo 112. miesto.

s01-800-2010-rallye-dakar-1-502-cm013964.jpg

Víťazstvo si až do cieľa etapy udržal Nani Roma a o dve minúty porazil Sainza. Peterhansel, Al-Attiyah, de Villiers a Gordon sa v tomto poradí zmestili do piatich minút. Na siedme miesto sa vyšvihol Krzysztof Holowczyc, všetkých päť Mitsubishi Racing Lancerov sa zoradilo na miestach jedenásť až šestnásť. Dvadsiata priečka patrí Fast & Speed buggy Matthiasa Kahleho, o dve miesta nižšie je Zapletal. Novinkou Dakaru sú aj jednomiestne buggy McRae 4x2, odštartovalo ich hneď sedem. Po prvom dni je najrýchlejší Tim Coronel na 47. mieste. Zaujímavé je aj 55. miesto Lu Ningjuna, čínskeho jazdca na čínskom aute - Chery X5 Rely. Toyoty CDT sú už tiež v cieli, s rozdielom štyroch minút sa umiestnili na miestach 50. (Janeček) a 63. (Kunovský). Vinland Team Petra Mikulu skončil tesne za bránami prvej stovky, na mieste 106. Technické problémy zdržali Guerlaina Chicherita, stratil takmer hodinu a je až v deviatej desiatke hodnotených.

s01-vw-100103-0065-ml.jpg

Ako posledné odštartovali kamióny. Bezhlavo vyrazil vpred Vladimír Čagin, zaostať rozhodne nemienil Aleš Loprais. Počas celej etapy sa títo dvaja od seba nevzdialili na viac ako pol minúty, v cieli bol „Cár" o 27 sekúnd rýchlejší. Kabirov a Mardejev mu kryli chrbát, zozadu však dobiedzali ďalšie Tatry - de Azevedo, Spáčil a Tomeček sa vošli do prvej desiatky. Ešte rýchlejší bol však Martin Macík, ktorý si vynikajúce piate miesto udržal až do cieľa. Najrýchlejší Ginaf na šiestom mieste pilotoval Marcel van Vliet, siedma je ďalšia Tatra André de Azeveda. Neuveriteľnú jazdu predviedol Martin Kolmý. Zo štyridsiatej piatej štartovacej pozície sa prepracoval až na deviate miesto, na tímovú jednotku Spáčila stratil deväť minút. Početnú českú výpravu už po prvom dni opustila posádka Tomáša Tomečka. Len pár desiatok kilometrov pred cieľom prevrátil svoj kamión do ktorého údajne ešte narazil súťažný Ginaf. Dvaja členovia posádky boli transportovaní do nemocnice, súťaž pre nich pochopiteľne skončila.

Foto: orlenteam.pl, czech-dakar.cz, loprais.cz, x-raid.de, volkswagen-motorsport.com





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri