Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Predstavujeme

Dacia sa usiluje a do rodiny pribudol Dokker

Wednesday, 12. 06. 2013 - 15:27, Ivan Václavík   

Dacia sa usiluje a do rodiny pribudol Dokker

Nielen ako päťmiestny rodinný automobil, vhodný aj pre podnikateľov, ale tiež v podobe malého úžitkového vozidla s vynikajúcim objemom za prednými sedadlami a výbornými jazdnými vlastnosťami. Tak sa dnes prezentovali pred motoristickými novinármi Dacia Dokker a Dokker Van.

dacia-dokker-25291g.jpg

Obe novinky ponúkajú viacero praktických prvkov za bezkonkurenčne nízku cenu. Dokker dokáže prepraviť 5-člennú rodinu i s batožinou alebo objemné predmety (napríklad aj bicykel, surf a pod.) - veď poskytuje najväčší priestor v segmente.

dacia-dokker-25316g.jpg

Veľkou výhodou sú presklené posuvné dvere po oboch stranách (v prípade vanu zatiaľ len na pravej strane), ktoré veľmi uľahčujú nastupovanie na zadné sedadlá, respektíve naloženie europalety, keďže otvor meria na šírku 703 mm.

dacia-dokker-25311g.jpg

Názov modelu Dokker je odvodený z angličtiny a využíva slovnú hračku, ktorá znamená prístavný robotník (Dockworker = robotník v dokoch). Táto Dacia, vyrábaná v modernej fabrike v Maroku (v meste Tangiers), má naozaj všetky predpoklady byť húževnatým svalnáčom, ktorý sa len tak nezľakne náročnej úlohy. Navyše poskytuje veľkú prepravnú kapacitu.

dacia-dokker-25312g.jpg

Dokker (dĺžka 4,36 m, výška 1,8 m) je priam predurčený odviezť poriadne objemy: do kufra sa zmestí 800 litrov nákladu, po sklopení zadných sedadiel až 3 000 litrov; na dĺžku 1,16 metra, respektíve 1,9 m po sklopení zadného sedadla; ba po odstránení modulárneho predného sedadla môže byť dĺžka prevážaného predmetu dokonca až tri metre, pričom v tomto prípade udáva výrobca maximálny objem nákladu 3,9 litra. Dokker Van poskytne prepravnú kapacitu 3,3 litra s nakladacou dĺžkou 1,9 metra.

dacia-dokker-25290g.jpg

V závislosti od verzie a miestnych zákonov môže byť kabína šoféra oddelená od nákladového priestoru tyčovými chráničmi, presklenou zadnou stenou alebo pletivom. Dokker Van ponúka ako príslušenstvo drevené obloženie, ochranu blatníkov, drevené skrine, kovové strešné nosiče, či presklené zadné dvere. Tie sú typicky renaultovské - delené v pomere 60:40. Po ich roztvorení je šírka otvoru 1,4 metra. Poistka zabraňuje ich samovoľnému zatvoreniu pri silnom vetre. Okrem toho sa dajú otvoriť až do uhla 180 stupňov.

dacia-dokker-25327g.jpg

Interiér je usporiadaný účelne, ergonómia je dobrá, pasažieri majú nad hlavou i pred sebou dostatok miesta. Multimediálny systém Media Nav s navigáciou a rádiom (vrátane Bluetooth) využíva 7" (18 cm) dotykovú obrazovku; za príplatok môžete mať v Dacii Dokker aj obmedzovač rýchlosti a zadné parkovacie senzory. Je to rovnaký systém, aký je v modeli Lodgy. Integrovaný je v stredovej konzole.

dacia-dokker-25293g.jpg

Pod prednou kapotou sú na začiatok na výber štyri motory - 1,2 TCe 115, 1,6 MPI 85, plus dieselové 1,5 dCi s výkonmi 75, resp. 90 koní. Oba dieselové motory spotrebujú v kombinovanom režime len 4,5 litra nafty a majú oprávnenie niesť označenia Dacia eco2. Menší z benzínových motorov sa už osvedčil v modeloch Mégane a Scénic; vyznačuje sa štedrým krútiacim momentom 190 Nm. Ten je dostupný už od 1 500 otáčok a s 5° manuálnou prevodovkou dosiahne priemernú spotrebu 6,1 litra na 100 km (údaj výrobcu). Spotreba agregátu s objemom 1,6 l je 7,5 litra.

dacia-dokker-25292g.jpg

K spomínaným dvom verziám Dacie Dokker by mali od roku 2014 pribudnúť aj účelové prestavby, a tiež napríklad verzia LPG s motorom 1,6 litra.

dacia-dokker-25294g.jpg

V novodobej histórii už registrovali vo svete v priebehu 9 rokov takmer dva milióny automobilov značky Dacia. V domácej krajine (Rumunsku) a v Maroku je jednotkou na trhu, vo Francúzsku je to 5. najlepšie sa predávajúca značka. Na Slovensku uviedla Dacia za 9 rokov 11 modelov a do konca tohto roka ešte pribudne nový Logan MCV. Nárast predaja vo svete predstavuje 15-násobok oproti roku 2004.

dacia-dokker8159g.jpg

U nás sa Dokker predáva od 7 990 €, pričom najlepšie vybavená verzia Arctica stojí 12 190 €. Cenový vejár Dokkera Van je v rozpätí 6 790 - 9 790 € (bez DPH).

dacia-dokker-van8161g.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri