Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Dacia Duster je Autobest 2011

Sunday, 12. 12. 2010 - 22:43, Ivan Václavík   

Dacia Duster je Autobest 2011

Na slovenský automobilový trh zavítala Dacia Duster 8. apríla 2010 a jej cena 9 990 € vyrazila dych. Na trhoch, kde sa predáva, už zaznamenala dobrú odozvu medzi zákazníkmi, o čom svedčí aj 60 000 predaných kusov od jari. Z rumunského Pitešti smerujú dodávky do Európy, Turecka, Afriky a na Blízky Východ.

dacia-dusterg.jpg

V roku 2011 bude Duster dostupný s logom Renault aj na nových trhoch: závod v Curitibe v Brazílii bude zásobovať predajcov v Brazílii a v Argentíne a s výrobou Dustera sa začne i v závode Avtoframos v Moskve. Ďalší závod v Medelline bude dodávať Duster nielen pre Kolumbiu, ale aj pre Mexiko a Chile.

Vďaka pohonu 4x4, výborným jazdným vlastnostiam v teréne i na ceste a dobrému vnútornému priestoru si Duster získal najmä zákazníkov, ktorí hľadajú silný, spoľahlivý a cenovo dostupný off-road. Dacia Duster disponuje paletou úsporných, ale výkonných motorov, ktoré kombinujú nízku spotrebu paliva (naftová verzia dCi 85 s pohonom predných kolies iba 5,1 l/100 km) s nízkymi nákladmi na údržbu.

dacia-duster-61g.jpg

Vari ani neprekvapuje, že šiesty model v novodobej histórii značky Dacia, teda Duster zvolili v Rumunsku Autom roka a vo finále európskej súťaže Auto roka 2011 sa Duster prepracoval medzi finálovú sedmičku.

V decembri 2010 získala Dacia Duster ďalšie významné ocenenie - Autobest 2011- za najlepšie auto, dostupné na trhu v roku 2010. Porota sa rozhodla na základe hodnotenia podľa 13 kritérií, ktoré zahŕňali spotrebu, všestrannosť, vnútorný priestor a styling. Za každé kritérium boli prideľované body a Duster získal celkovo 863 bodov z 3 600 možných. Desať členov poroty ho dalo na najvyššiu pozíciu, štyria favorizovali Opel Meriva a jeden Renault Fluence...

opel-meriva-cdti3422g.jpg

Porota Autobest je zložená z 15 odborných motoristických novinárov, pôsobiacich v krajinách Východnej Európy, v Rusku a v Turecku. V porote Autobest majú zastúpenie: Bulharsko, Česko, Cyprus, Grécko, Chorvátsko, Macedónsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko (Rudolf Karpat), Turecko, Ukrajina a Malta. Ocenenie Autobest je udeľované už 10 rokov.

ren-fluence2350g.jpg

Za Daciou Duster s 863 bodmi sa umiestnili: 2. Opel Meriva 822, 3. Renault Fluence 717, 4. Citroën C3 654, 5. Kia Venga 544.

nissan-leaf41166g.jpg

Titul Ecobest 2011 patrí Nissanu Leaf, ktorý už má ocenenie Auto roka 2011. Nissan Leaf má kompaktný elektromotor uložený vpredu, ktorý poháňa predné kolesá. Tento striedavý motor ponúka výkon 80 kW a krútiaci moment 280 Nm, čo stačí, aby vozidlo dosiahlo rýchlosť až 145 km/h. Elektromotoru dodáva energiu laminovaná lithium-iontová batéria Nissan s výkonom cez 90 kW. S ňou Leaf na jedno nabitie prejde až 175 km (nový európsky jazdný cyklus), čo v praxi postačí väčšine mestských vodičov.

niss-leaf1063-g.jpg

Auto je vybavené modernými prvkami, ako sú brzdenie s rekuperáciou energie, klimatizácia, satelitná navigácia, parkovacia kamera a pokročilé systémy palubného počítača a telematiky.
Prvé dodávky do Európy sa očakávajú začiatkom roku 2011, a to konkrétne v Portugalsku, Írsku, Veľkej Británii a Holandsku.

Hlasovanie všetkých porotcov si môžete pozrieť na (www.autobest.org).



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri