Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Čo majú spoločné Balázs Szalay, Nani Roma a Carlo de Gavardo?

Thursday, 25. 11. 2010 - 06:00, Michal Kostka   

Čo majú spoločné Balázs Szalay, Nani Roma a Carlo de Gavardo?

Hoci do štartu Dakaru 2011 zostáva ešte viac ako mesiac, už teraz zaznamenáva prvé straty. Oslavy zisku titulu čerstvého maďarského majstra Balázsa Szalaya boli rýchlo zatienené ťažkým rozhodnutím odstúpiť od chystanej účasti na Dakare. Napriek tomu, že tím bol do súťaže prihlásený a do poslednej chvíle sa snažil zohnať potrebné financie, ich snaha nebola korunovaná úspechom.

„Na Dakar sme sa pripravovali v minimálnej možnej zostave ôsmich ľudí," hovorí Balázs Szalay. „V súčasnej ťažkej finančnej situácii sa nám nepodarilo dať dokopy potrebný finančný obnos. Naša prihláška bola potvrdená, nakoniec však neodštartujeme. Celý tím je veľmi sklamaný a smutný."

Michal Kostka;Balázs Szalay

Náklady na účasť na Dakare by po započítaní všetkých výdavkov ako sú letenky, ubytovanie, ale tiež náhradné diely či pneumatiky, dosiahli približne 60 mil. forintov. Tím však mal k dispozícii len polovicu potrebnej sumy, zvyšok bolo nemožné zohnať do konca roka. „Neteší ma že musím zostať doma, o to viac som však odhodlaný štartovať v roku 2012. Prvé dni na Dakare sú náročné aj keď pravidelne jazdíte, čo potom keď jeden rok vynecháte. Musíte si zvyknúť na 10-12 hodinové jazdy, málo spánku a to isté sa opakuje aj ďalší deň. Ale práve to máme radi a urobíme všetko pre to, aby sme sa vrátili," nestráca nádej Szalay.

Jedným z kandidátov na popredné umiestnenia mal byť aj Nani Roma. Prvý španielsky víťaz Dakaru stroskotal na dodávateľovi súťažného vozidla. „Nemáme žiadnu istotu že by sme boli schopní bojovať o dobrý výsledok," uviedol Roma. „Usilovne sme sa pripravovali na vrchol sezóny. Dakar je náročný a pokiaľ nemáme záruky, je lepšie neštartovať."

Nani Roma;

Sklamanie tak prichádza po kladne prijatých testoch v Maroku. „Počas testov sme videli potenciál auta a boli sme s ním spokojní. V posledných dňoch však tím (JMB Stradale Offroad) viackrát zlyhal a nemôže garantovať svoje základné fungovanie. V tejto chvíli mám ponuky na rôzne projekty, musím o nich popremýšľať. Na Dakare sa asi objavím, nie však ako jazdec," uzatvára Roma.

Rovnaký problém ako Szalay postretol aj Carla de Gavarda. Prvý čílsky jazdec na Dakare sa po rokoch strávených v sedle motocykla rozhodol, podobne ako jeho kolegovia Stéphane Peterhansel či Nani Roma, presedlať do relatívneho pohodlia automobilu. V tomto roku sa mu podarilo potrebný rozpočet naplniť tesne pred štartom a to aj vďaka štedrej podpore štátu, za čo si vyslúžil nemalú kritiku.

Carlo de Gavardo;

Štart s Hummerom v tíme Robbyho Gordona mu však nevyšiel podľa predstáv, koniec prišiel už po troch etapách. Pre štart v nasledujúcom Dakare si vybral špičkové BMW X3 CC nemeckého tímu X-Raid. Tieto vozidlá sú však nielen kvalitné, ale aj drahé. Šanca že by do konca roka zozbieral chýbajúce financie je mizivá, Dakar 2011 absolvuje de Gavardo zrejme len ako divák.

Zdroj: Opel Dakar Team, Nani Roma, www.rallyglobal.com



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri