Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

Citroën C-Zero

Tuesday, 12. 07. 2011 - 16:31, Ivan Václavík   

Citroën C-Zero

Trojlístkový dvojboj s jedným tromfom. Na prvý pohľad málo zrozumiteľný titulok sa dá ľahko dešifrovať. O trojlístku sa dočítate v nasledujúcom texte, dvojboj v našom zvyčajnom teste absolvovali elektromobily značiek Peugeot a Citroën a jasným víťazom na cieľovej čiare je životné prostredie. Vďaka tromfu, ktorým je nulový dopad emisií na okolitú prírodu.

cit-c-zero5262g.jpg

Ešte pred samotným ministrom hospodárstva SR, o ktorého jazde v elektromobile novinári pompézne informovali aj prostredníctvom televíznej obrazovky (veď imidž si treba robiť za každú cenu, však?), si zajazdili s elektromobilom Peugeot iON členovia redakcie webového portálu autoshow.sk.

cit-c-zero5245g.jpg

A krátko na to sme vďaka ochote importéra značky Citroën otestovali v priebehu štyroch dní - vrátane víkendových - aj jeho bratranca, Citroën C-Zero. Dodajme, že do trojlístka týchto takmer identických elektromobilov patrí ešte Mitsubishi i-Miev.

cit-c-zero5244g.jpg

Pravda, netreba sa unáhľovať a predčasne jasať nadšením, pretože cena modelu iON i C-Zero je doslova astronomická. V našich podmienkach sa pohybuje zhruba na hranici 36 000 €! A za túto astronomickú sumu (z pohľadu nárokov na hodnotu auta) by sa dalo kúpiť už i zánovné Porsche! V Česku je cena Citroënu C-Zero 740 000 Kč.

cit-c-zero5246g.jpg

V úvode spomínaný minister sa teda povozil, no spoločne so svojím kolegom, ktorý má na starosti životné prostredie, by okrem vnútorného nadšenia mali čo najskôr iniciovať na vládnej úrovni aspoň aké-také čiastočné spolufinancovanie predaja elektromobilov zo štátnych peňazí. Tak ako je to v motoristicky vyspelom svete už roky samozrejmosťou.

cit-c-zero5247g.jpg

Avšak nechajme ondulovanie vzduchu a prejdime k praktickým skúsenostiam, ktoré sme nadobudli z krátkeho, no mimoriadne inšpirujúceho štvordňového testu. Predovšetkým sa žiada povedať, čo predchádza samotnému rozjazdu elektromobilu. Kľúčik sa zasunie do spínacej skrinky, ale namiesto zvuku motora sa po otočení kľúčika ozve len gong; akustický signál a zelený nápis „ready" na prístrojovej doske potvrdzuje, že všetko je pripravené na jazdu.

cit-c-zero5255g.jpg

Radiacu páku teda presúvame na pozíciu D, stláčame pravý pedál a auto sa nečujne rozbieha. Akcelerácia je nad očakávanie razantná a prekvapené pohľady okolostojacich na križovatke potvrdzujú, že nepočuli žiadny zvuk. Len videli, ako sa malý Citroën so zadným pohonom rýchlo vzďaľuje od pompézneho BMW.

cit-c-zero5245g.jpg

Zrýchlenie do 50 km/h je vskutku impozantné. Pravda, každý špás niečo stojí a veľmi rýchlo nastáva vytriezvenie. Po 500 metroch nám ubudli z údaju o dojazde dva kilometre. Takto by sme ďaleko nezašli. Okamžite teda uberáme plyn a ajhľa: na displeji sa vrátil jeden (už „odídený") kilometer. S elektromobilom sa totiž jazdí inak: pri náhlom spomaľovaní, či brzdení sa batérie dobíjajú a teda za zväčšuje i dojazd. Pri dobrej predvídavosti brzdy takmer netreba používať, po ubratí plynu auto intenzívne spomaľuje a zároveň dobíja batériu.

cit-c-zero5270g.jpg

Takto sme dokázali prejsť desať kilometrov so stratou iba siedmich. V opačnom prípade, pri razantnej jazde, by nám na vzdialenosť 7 km ubudlo z displeja asi 10 km. Po silnejšom pridaní plynu ide ručička nekompromisne do bieleho poľa, ak je v modrom, znamená to, že batéria sa dobíja. Môžete jazdiť aj väčšími rýchlosťami (90 km/h), avšak vždy s ľahkou nohou, plynule, aby bola ručička v zelenom poli. V každom prípade sa dá s elektromobilom C-Zero jazdiť dostatočne rýchlo a pritom plynule.

cit-c-zero5272g.jpg


Hneď po rozjazde odporúčame zvoliť krátke zrýchlenie a potom už iba udržiavať tempo, prípadne - ak to situácia dovolí - uberať „plyn". Takto sme dokázali pravidelne po kvapkách systematicky trošku obnovovať kapacitu batérie.

cit-c-zero5257g.jpg

S ľahkou nohou sme prešli v priebehu testu 125 km a signalizácia dojazdu nám na displeji aj potom ukazovala rezervu okolo 50 km. Celkový dojazd s plnou kapacitou bol na začiatku testu 143 km. Keď sa dramaticky zmenšuje (napríklad zostáva 10 km), jednoducho stačí pripojiť nabíjací kábel do obyčajnej zásuvky v dome alebo pomocou predlžovacej šnúry i v kuchyni a už po dvojhodinovom nabíjaní si doplníte nevyhnutnú kapacitu batérie na ďalšiu jazdu.

cit-c-zero5260g.jpg

Aby sme boli presní, elektrické hodiny pridali na počítadle počas hodinového nabíjania 3 kWh. Vyjadrené v eurách, zaplatili by sme - pri tajomnom výpočte elektrární - okolo 50 eurocentov. Pri dobíjaní batéria netrpí pamäťovým efektom, teda netreba ju dobíjať vždy úplne. Plné nabitie trvá 6 hodín, v takom prípade je spotreba elektriny odhadom 18 kWh; čiže jazda na 100 km vyjde približne na 3 eurá.

cit-c-zero5249g.jpg

V porovnaní s malým benzínovým autom, ktoré spotrebuje na 100 km približne 5 litrov benzínu (liter za 1,45 €) - čo znamená výdavok okolo 7,25 € - je malý elektromobil v prevádzke o poriadnu polovicu výhodnejší. Ale zároveň je pri kúpe o polovicu drahší. Veľkým hendikepom elektromobilu je tiež nedostatok verejných dobíjacích staníc.

V tejto súvislosti nás veľmi prekvapilo, že hoci obchod s nábytkom Galan už má na svojich parkoviskách vybudované takéto prípojky, nedovolí ich využiť napríklad na nabíjanie batérií elektromobilov - a to ani za poplatok. Zrejme v zmysle hesla: čo je moje, to si nedám! Ostatní nech sa starajú o seba ako vedia....

cit-c-zero5250g.jpg

Keďže sme súčasne s elektromobilom C-Zero testovali aj hybridnú novinku Honda Jazz (samostatný test Jazzu hybrid takisto uverejňujeme na našom portáli), môžeme porovnávať veľmi konkrétne. Na 100 km jazdy sme s Jazzom mali spotrebu 5,6 litra benzínu, čiže pri jeho cene za liter 1,45 € to v tom čase vychádzalo tesne nad 8 €.

cit-c-zero5271g.jpg

Aktuálna nadobúdacia cena Hondy Jazz hybrid je okolo 18 000 €, teda až o polovicu menej, ako by sme zaplatili za Citroën C-Zero. V akcelerácii je víťazom duelu C-Zero, v jazdnom komforte Jazz. Pri cenovo porovnateľnej spotrebe benzínu, resp. elektriny je výhodnejší elektromobil - približne v pomere 3:8 €. Kolegovia v Česku zistili, že C-Zero absolvuje 100 km za 35 Kč, čo je u našich západných susedov cena za liter paliva Natural.

c-zero10113021g.jpg

Keďže o zľavách pri nákupe elektromobilu alebo hybridu sa na Slovensku zatiaľ ani neuvažuje, obe súperiace autá sú v tomto smere na jednej úrovni. A vlastne vo veľkej nevýhode k tradičným žráčom paliva. Pri súčasných diskriminačných podmienkach pre elektromobily i hybridy by sme sa teda pri kúpe zrejme priklonili k hybridnému riešeniu pred elektromobilom. V tejto chvíli totiž nie je rozhodujúca spotreba (cena za kilometer jazdy), ale nadobúdacia cena.

c-zero10113007g.jpg

Neochota vlády i parlamentu iniciovať zvýhodnenie kupujúcich, ktorí by si vo svojej uvedomelosti išli kúpiť elektromobil, je v našich končinách dobre zabetónovaná a ktovie, či sa v tomto ohľade vôbec niekedy prihliadne ku svetovým trendom.

V každom prípade je elektromobil zaujímavým a podnetným riešením mobility do budúcnosti. Predovšetkým v meste, ale aj v jeho blízkom okolí. Veď Citroën C-Zero má vybavenie ako ktorékoľvek iné osobné auto: nechýba klimatizácia, elektrické ovládanie okien, šesť airbagov, ESP. Odvezú sa v ňom štyria dospelí ľudia. Zaslúži ti teda oveľa viac priestoru v našom teste ako bežný automobil.

cit-c-zero5253g.jpg

Pod prednou kapotou sú len nádoby s prevádzkovými kvapalinami (brzdová sústava, ostrekovanie skiel vpredu a vzadu), kým pohonná sústava je umiestnená vzadu, pod samostatným krytom. Počas jazdy je v kabíne ticho ako v kostole pred omšou, počuť len šum vetra a svišťanie pneumatík. Spotrebu elektriny výrazne ovplyvňuje nielen štýl jazdy, ale aj zapnutá klimatizácia, rádio, svetlá, čo v našich podmienkach bude istotne často v permanencii po celý rok. Teda v letných horúčavách i v zimných mrazoch.

cit-c-zero5252g.jpg

Vzhľadom na vysoké ťažisko je úzke a vysoké C-Zero veľmi citlivé na bočný vietor. Ani v zákrutách sa nespráva ako motokára, naopak, odstredivá sila je citeľná. Na vysokú karosériu si treba zvyknúť, jej výhodou je však dostatok priestoru pre štyroch pasažierov - na nohy i nad hlavou. Drobným nedostatkom je málo miesta na ľavú nohu spolujazdca, ktorému prekáža širší stredový panel. O výhodách pri parkovaní malého auta vari ani netreba písať. Veľkým plusom je tiež malý polomer otáčania, ako aj pohotová reakcia pohonu pri zmene pozície radiacej páky z D na R (cúvanie).

citroen-c-zero-g.jpg

Základné údaje testovaného auta

Citroën C-Zero
Elektromotor
Výkon (kW/k) 49/67
Krútiaci moment (Nm) 180
Max. rýchlosť (km/h) 130
Zrýchlenie 0 - 100 km (s) 15,0
Dojazd (km) 140

Cena testovanej verzie 36 150 €
Najlacnejšia verzia 36 150 €

+ Plusy
Úplné ticho pri jazde
Počiatočné zrýchlenie
Nulové emisie, lacná prevádzka
- Mínusy
Veľmi vysoká nadobúdacia cena
Obmedzená možnosť dobíjania
Vysoké ťažisko, labilita v silnom vetre



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri