Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

Chevrolet Aveo LT 1,3 D

Tuesday, 12. 06. 2012 - 21:33, Ivan Václavík   

Chevrolet Aveo LT 1,3 D

Päť dverí pre štvorčlennú rodinu: Hoci štvormetrový model Aveo sa bude predávať po celom svete, európska špecifikácia je šitá na mieru zvyklostiam Európanov. V prvom rade je to robustnosť auta a kvalita spracovania jednotlivých častí. V súčasnosti nezvyčajné riešenie prednej masky so štyrmi samostatnými kruhovými svetlami bez spoločného krytu pôsobí zaujímavo.

chevy-aveo6658g.jpg

Konečným efektom je komfortná jazdy, keď podvozok výborne tlmí nerovnosti vozovky (u nás ich je ako maku) a chválime aj jazdné vlastnosti. Integrovanú kľučku v zadných dverách zbadáte bez dlhého hľadania. V bohatej ponuke mestských automobilov pôsobí Aveo sviežo a nechýbajú mu ani zaujímavé detaily - okrem spomínaných reflektorov a „maskovaných" kľučiek sú to napríklad nízke bočné okná alebo veľké kolesá.

chevy-aveo6655g.jpg

V interiéri je netradičným riešením 12 malých kontroliek okolo podlhovastého displeja, na ktorom vidí šofér údaje o spotrebe, dojazde, či prejdených kilometroch. Možno je to inšpirácia motocyklovým panelom, ktovie. Na displeji však chýba informácia o momentálnej spotrebe, čo ale nie je až taká veľká chyba. Navzdory pokročilej digitalizácii však nenájdete údaj o teplote chladiacej kvapaliny.

chevy-aveo-271055g.jpg

V kabíne je dostatok miesta pre štyroch dospelých pasažierov, predné sedadlá sú pohodlné, dobre anatomicky tvarované, aj odkladacích priestorov je dostatok. Dokonca aj na väčšie fľaše.

Systém Stop&Start je spoľahlivý, už po ľahkom zošliapnutí spojkového pedálu motor ochotne naskočí. Trošku nás prekvapil iba priemerný účinok ventilácie, a tak sme si občas pomohli otvorením okien. Tu, žiaľ, absentuje dotykové ovládanie, pričom zadné okná sa ovládajú mechanicky kľučkou. V tomto smere azda Chevrolet nemusel až tak úzkostlivo šetriť.

chevy-aveo6652g.jpg

Na volante je ovládanie tempomatu (vľavo) a rádia (vpravo). Na rádiu si môžete nastaviť 3x6 staníc FM. Vonkajšie zrkadlá - mimochodom, s dostatočnou činnou plochou - sa nastavujú manuálne, čo nás prekvapilo vzhľadom na celkové solídne vybavenie testovaného modelu.

chevy-aveo6660g.jpg

Aveo sa spoľahlivo drží na asfalte aj pri rýchlom prejazde zákruty, brzdy účinkujú znamenite a keď chcete udržiavať svižné tempo - napríklad aj pri predbiehaní v kolóne - odporúčame držať otáčky motora v rozpätí 3 000 - 4 000. Motor reaguje na plynový pedál citlivo, takže jazda s dieselovým Aveom nás uspokojovala počas celého testovania. Pri jazde v silnom vetre sme ocenili výbornú aerodynamiku karosérie.

chevy-aveo6663g.jpg

Motor je pri bežnej jazde tichý a kultivovaný, no na diaľnici ho počujete výrazne viac. Pochvalu si zaslúži presné a pohodlné radenie rýchlostných stupňov. Na jednu nádrž sme absolvovali 800 km a dosiahli priemernú spotrebu 5,5 litra na 100 km. Môžeme teda konštatovať, že pre štvorčlennú posádku je toto auto vhodné nielen do mesta, ale občas aj na dlhšie trasy. Pre úplnosť, objem kufra je v základnom usporiadaní sedadiel 290 litrov, po sklopení operadiel je 653 l. Na záver môžeme konštatovať, že Aveo v novej podobe s dieselovým motorom sa určite oplatí kúpiť.

chevy-aveo-271057g.jpg

Základné údaje testovaného auta
Chevrolet Aveo 1,3 D

Objem motora (cm3) 1 248
Výkon (kW/k) 55/75
Krútiaci moment (Nm) 190
Max. rýchlosť (km/h) 163
Zrýchlenie 0 - 100 km (s) 14,2
Kombinovaná spotreba (l/100 km) 3,9

Cena testovanej verzie 9 840 €
Najlacnejšia verzia 8 590 €

+ Plusy
Dobré tlmenie nerovností
Aerodynamika vo vetre
Dobrá stabilita v zákrute
Dostatok priestoru v kabíne
- Mínusy
Absencia teplomeru chladiacej kvapaliny
Manuálne nastavovanie zrkadiel
Ovládanie zadných okien kľučkou

Fotogaléria: Chevrolet Aveo HB5



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri