Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Aqua-Palace Kupa 2011: Fazekas na víťaznej vlne

Sunday, 17. 04. 2011 - 21:13, Michal Kostka   

Aqua-Palace Kupa 2011: Fazekas na víťaznej vlne

Začiatkom apríla sa v Maďarsku rozbehol ďalší ročník národných majstrovstiev v cross country rally. Pomaly ale isto sa počet sezón blíži k číslu dvadsať, v roku 2011 titul obhajuje Balázs Szalay.

V kúpeľnom meste Hajdúszoboszló, ktoré bolo centrom súťaže, sa zišlo celkom tridsať súťažných posádok. Nie všetci sa už prebrali zo zimného spánku, vo vrcholnej triede T1 štartovalo len jedenásť posádok, vrátane jednej z Rumunska. Zvyšným desiatim stačilo prísť do cieľa a brali by body do celkového hodnotenia. Ďalších päť vozov sa stretlo v kategórii TH, k tomu treba pripočítať troch motorkárov a jedenásť štvorkolkárov.

Michal Kostka;

Necelých 10 kilometrov dlhý prológ zvládol najrýchlejšie Erik Korda. Pred začiatkom sezóny zvažoval nákup novej techniky, nakoniec však zostal verný Nissanu Navara. Cez zimu bolo auto dôkladne pripravené a vybavené novým motorom a Korda si s ním trúfa na majstrovský titul. Len o tri sekundy zaostal Balázs Szalay, o ďalších desať sekúnd späť bol Rumun Costel Căşuneanu. Po prvý raz sa v súťaži predstavil s ex-továrenským Mitsubishi Pajero MPR13 a hneď mútil vodu na predných priečkach.

Na šestke debutoval nový špeciál so slovenskými koreňmi Klement Corvette Impala, za jeho volantom sedel András Lukács. S náhradným časom na poslednej priečke figuroval špeciál Hawkia Olivéra Sólyoma, ktorý má zas pre zmenu pôvod v Čechách. Kia Sportage prešla niekoľkými technickými a veľmi výraznými vizuálnymi zmenami. Celý tím na aute pracoval doslova do poslednej minúty, prvá súťaž sezóny slúžila najmä ako záťažový test.

Michal Kostka;

Pre autá bolo na sobotu prichystaných šesť rýchlostných skúšok (RS). Szalay zavelil do útoku, štyrikrát bol najrýchlejší, dva razy druhý a usadil sa na čele priebežného hodnotenia. Druhý bol so stratou 2 min. 15 sek. Károly Fazekas, víťaz zvyšných dvoch RS. Korda sa musel uspokojiť iba s tretími a štvrtými časmi, výkonovo jeho Nissan na dlhých, rýchlych rovinkách nestačil súperom vyzbrojeným 7-litrovými motormi.

Chvíľu bol v hre o top 3 aj Zsolt Murczin, so súťažou sa ale už v druhej RS rozlúčil skutočne dramaticky. Dva za sebou idúce hrby poslali jeho špeciál vo vysokej rýchlosti do série kotrmelcov, ktorú ukončil náraz do betónového stĺpu vysokého napätia. Ako by to nestačilo, na auto ležiace v plytkej mláke následne stĺp spadol. Navigátor Róbert Bagics utrpel menší elektrický šok, inak sa obom členom posádky nič vážne nestalo. Menej nápadne v súťaži skončili Béla Horváth a András Lukács, oboch z hry vyradila porucha motora.

V triede TH bol vo vedení András Zanyi, dvaja jeho súperi mali na konte štvorhodinovú penalizáciu, ďalší dvaja boli už mimo súťaž.

Michal Kostka;

V kategórii quadov si suverénne počínal Zoltán Hangodi, vrátane prológu vyhral päť RS v rade. Potom však prišla šiesta RS a v nej Hangodiho postihol defekt. Kvôli tomu vynechal časť trate a so štyrmi hodinami penalizácie nemalo zmysel v súťaži pokračovať. Vedenia sa ujal László Fekete pred Tamásom Mészölym. Šiesty bol Lajos Horváth, najrýchlejší z trojice motorkárov.

V súťaži quadov v rade chlapov vyčnievali traja súperi. Barbara Szabó má 23 rokov a na rally sa dala minulý rok. Po prvom dni jej aj kvôli technickým problémom patrila jedenásta priečka. V sezóne 2011 našla Barbara vyzývateľku v osobe 19-ročnej Kitti Csete. Aqua-Palace Kupa bola jej prvou rally, nanešťastie nie príliš vydarenou. Kvôli poškodenému chladeniu nenastúpila ani do prvej etapy. Obe slečny však vekom prekonal len 10-ročný Máté Benyó. V side-by-side Polarise IPS tvoril posádku s otcom Miklósom, po sobote boli na sedmičke.

Michal Kostka;

Nedeľných RS bolo o polovicu menej než v sobotu, to znamená tri. Tá predposledná pripravila Szalaya o takmer isté víťazstvo. V bahnitom úseku, kde počas predchádzajúcich prejazdov nemal problémy, zostal zrazu beznádejne zapadnutý. Súperi sa príliš nemali k tomu vytiahnuť ho z pasce, posádka si musela poradiť sama. Stratu takmer 20 minút nebolo kde dohnať, úradujúci majster sa prepadol na štvrté miesto, ktoré mu už zostalo.

Na trojku klesol Korda, o 50 sekúnd ho porazil Căşuneanu. Víťazstvo napokon bral Károly Fazekas, ktorý tak nadviazal na úspešný záver vlaňajšej sezóny. Pál Lónyai celý víkend riešil problémy so spojkou, Imre Varga mal smolu na defekty, populárnu televíznu moderátorku Andreu Várkonyi stíhala jedna pohroma za druhou, Olivér Sólyom viac času strávil v servise ako na trati. Táto štvorica obsadila priečky číslo päť až osem. V triede TH si prvenstvo bez problémov ustrážil András Zanyi, druhý bol Sándor Sebestyén, tretí János Hangodi.

Michal Kostka;

V kategórii quadov nedošlo oproti sobote takmer k žiadnym zmenám v poradí, prakticky len László Györi prišiel o štvrtú priečku v prospech Mátyása Somfaia. Víťazom sa stal Fekete, druhý bol Mészöly, tretí Bertold Nagy. Body za desiatu priečku si vybojovala Barbara Szabó.

Druhým podujatím maďarských majstrovstiev bude Rábaköz Kupa v termíne 6. - 8. mája.

Celkové poradie Aqua-Palace Kupa 2011:

T1
1. Fazekas - Horn        BMW X5            3:17:15
2. Căşuneanu - Zani        Mitsubishi Pajero MPR13    + 01:43
3. Korda - Tóth            Nissan Navara            + 02:33
4. Szalay - Bunkoczi        Opel Antara RR            + 18:05
5. Lónyai - Garamvölgyi    Nissan Pickup            + 42:51
6. Varga - Hujber         Nissan King-Cab        + 54:35
7. Várkonyi - Laklóth         Opel Antara RR                  + 1:54:25
8. Sólyom - Galbács         Hawkia                    + 25:30:05

TH
1. Zanyi - Lizán            Nissan Patrol            4:15:55
2. Sebestyén - Herczegh    Toyota Land Cruiser              + 4:55:25
3. Hangodi - Pocseg        Land Rover BMW              + 8:35:15

Bike/Quad
1. Fekete László        E-ATV 530 Enduro        3:33:20
2. Mészöly Tamás        Polaris Outlaw            + 06:25
3. Nagy Bertold            Bombardier Baja        + 07:29
4. Somfai Mátyás        E-ATV 690 Enduro        + 10:30
5. Győri László            Yamaha Raptor            + 13:53
6. Horváth Lajos        KTM 530 EXC            + 18:01
7. Benyó Miklós - Benyó Máté    Polaris IPS Ranger        + 27:21
8. Hodola Richard        Yamaha                  + 2:11:57
9. Marczinek Zsolt        Yamaha Raptor                  + 3:54:22
10. Szabó Barbara        Bombardier Quest              + 5:38:43
11. Jánosi Zoltán        KTM 640                  + 7:24:03

Fotogaléria: Aqua-Palace Kupa 2011



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri