Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2013: Do Dakaru po piaty raz

Saturday, 29. 12. 2012 - 17:23, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2013: Do Dakaru po piaty raz

Keď v roku 2008 francúzska ASO po hrozbe teroristických útokov ohlásila presun slávnej rally Dakar do Južnej Ameriky, motoristický šport v Afrike prišiel o jeden zo svojich klenotov. Netrvalo však dlho a s nápadom zaplniť uvoľnené miesto novou súťažou prišli dve legendy diaľkových súťaží Hubert Auriol a René Metge.

Pod ich vedením vznikla Africa Eco Race, súťaž ktorá si zaumienila vrátiť diaľkovým maratónom charakter spred tridsiatich rokov, z čias Thierry Sabina. Ekonomicky nepriaznivá situácia a tiež kontroverzia ohľadom pozície Huberta Auriola sa výrazne podpísali na nízkom počte štartujúcich, z Marseille v ústrety novým zážitkom vyrazilo 23 súťažných posádok (8 motocyklov, 11 áut, 4 kamióny). Veľkú rolu pri propagácii zohral Jean-Louis Schlesser, pravoverný milovník Afriky.

Alain Rossignol / Jorge Cunha;

Africa Eco Race napriek všetkému prežila a jej popularita rastie. Dakaru však konkurovať nemôže, mediálne sa jedná o dve absolútne odlišné záležitosti. Svojou podstatou ale láka nielen starých dakarských harcovníkov ale aj čoraz viac nováčikov bažiacich po dobrodružstve v divočine čierneho kontinentu. Dôkazom je pohľad na štartovú listinu piateho ročníka súťaže.

Najvýraznejší vzostup zaznamenala kategória motocyklov, tento rok sa na štart postavilo len o niečo menej jazdcov (26) než za predošlé štyri roky spolu (30). Každá edícia mala iného víťaza a bude ho mať aj tentoraz, keďže ani jeden z minulých na štarte nie je. Vyhrať by tak konečne mohol dva razy druhý Norbert Dubois, bez šancí nie je ani vlani piaty Christophe Conreau.

Alain Rossignol / Jorge Cunha;

Pri prvej účasti vysoko mieria aj Stefano Turchi či Martin Fontyn a tiež Klaus Kinigadner. Brat slávneho Heinza Kinigadnera bude v tíme s Tobiasom Morettim, hercom známym zo seriálu Komisár Rex. Rakúšania vôbec vstupujú na scénu Africa Eco Race rázne, s ôsmimi jazdcami sú najpočetnejšie zastúpenou národnosťou v kategórii motocyklov.

Vlani si premiéru na AER odbili aj quady zásluhou Pascala Delesquea. Tento rok má dvoch nasledovníkov. Francúzka Emmanuelle Clair je ženskou šampiónkou seriálu baja súťaží FIM, sily si v Afrike zmeria s Talianom Stefanom Dalla Vallem.

Alain Rossignol / Jorge Cunha;

V kategórii automobilov je zas zvrchovaným vládcom AER Jean-Louis Schlesser. Vyhral všetky doterajšie ročníky, čo konkurenciu nenecháva pokojne spávať. Hlavne vlani druhý Jacky Loomans si už dlhšie brúsi zuby na veľký úspech. Tentoraz by mu k nemu mala dopomôcť celkom nová technika. Toyota Hilux belgického tímu Overdrive dostala do vienka potenciál víťaziť od Glynna Halla, autora dakarských Nissanov. Na AER štartujú ešte dva tieto vozy, za volantom Jerome Pelichet a Joost van Cauwenberge.

Vysoko v celkovom poradí by sa mal pohybovať aj Miroslav Zapletal so svojím špeciálom H3 Evo. Koncom roka získal etapové víťazstvo na Pharaons Rally, celkovo vyhral Baja Portalegre a skončil druhý v hodnotení Svetového pohára FIA. Čiernym koňom súťaže by mohli byť posádky kazašského tímu Astana. Kanat Šagirov a Žanat Žalimbetov majú atraktívne a nepochybne schopné Toyoty.

Alain Rossignol / Jorge Cunha;

V štartovom poli je rovný tucet bugín rôznych podôb. Okrem favorizovaného Schlessera je tu napríklad tím RMA Racing s trojicou jazdcov na čele ktorej stojí Hubert Auriol. Trojicu bugín Tarek pre svojich klientov priniesol Stéphane Henrard, prím by mal hrať Egypťan Abdelhamid Abouyousef.

Súťaž v súťaži majú pred sebou dve vozidlá z východu. Lotyšský OSCar eO a ruský Yarovit Crossover. Maris Saukans vlani ako prvý v histórii pokoril juhoamerický Dakar s elektromobilom, teraz chce zvíťaziť aj nad Afrikou. Binjamin Džepajev zas vsadil na hybridný pohon.

Alain Rossignol / Jorge Cunha;

Vzrástol tiež počet kamiónov v súťaži, zo Saint Cyprien ich vyrazilo sedem. Najnižšie číslo na dverách nesie dvojnásobný víťaz Tomáš Tomeček, obhajobu bude mať omnoho ťažšiu než pred rokom. K návratu do Afriky sa odhodlal továrenský tím Kamaz, do súťaže vyslal Antona Šibalova, jedného z novej generácie tatárskych jazdcov. Po ročnej pauze sa vracia víťaz z roku 2010 Miklós Kovács s novou 1000-koňovou Scaniou. Dva razy druhá Elisabete Jacinto by konečne rada porazila svojich mužských súperov, na gentelamanskú zdvorilosť však musí zabudnúť. Z trojice belgických posádok miery najvyššie Noel Essers.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri