Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2013: Európe chrbtom, Afrike čelom

Monday, 31. 12. 2012 - 20:43, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2013: Európe chrbtom, Afrike čelom

Po roku sa v Saint Cyprien znovu zišli priaznivci diaľkových súťaží, aby spolu vyrazili v ústrety dobrodružstvu zvaného Africa Eco Race. Celkom 77 súťažných posádok, k tomu päť v skupine  Classic, ďalších päť v „turistickej" skupine Raid a bezpočet členov sprievodu a organizačného tímu. Na tých všetkých sa prišli pozrieť davy zvedavcov, medzi nimi aj prominentní hostia Cyril Despres a Marc Coma. Kto vie, možno raz, až ich prestane baviť zbierať jedno víťazstvo za druhým na Dakare, vrátia sa do Afriky a do Dakaru.

Alessio Corradini;

Po preberaní sa už celá karavána pohla smerom k španielskemu prístavu Almeria a odtiaľ loďou na marockého Nadoru. Hneď po vylodení dostala súťaž prvú ranu. Marockí colníci zrejme už v očakávaní osláv konca roku neboli pripravení na taký nával a kým súťažiaci prešli colnými formalitami, bolo už na pretekanie neskoro. Hneď prvá etapa tak bola pre autá a kamióny zrušená, z 1.762 marockých meraných kilometrov ubudlo 245.

Motorkári si užili aspoň skrátenú, 140-kilometrovú rýchlostku. Najrýchlejší bol Stefano Turchi, o šesť a pol minúty zaostal Joseph Palacios. Jeden z favoritov Norbert Dubois sa po ceste zdržal, strata 17 minút na zostávajúcich viac než 3.000 km nič neznamená. Z dvojice quadov bol od Emmy Clair o čosi rýchlejší Stefano Dalla Valle.

Alessio Corradini;

Turchi, ktorý má na konte už pár dobrých výsledkov z Pharaons Rally, si v druhej etape víťazstvo zopakoval a na čele si vybudoval polhodinový náskok. Na dvojku sa vyšvihol ďalší debutant Martin Fontyn a aj dvojica Guillaume Martens a Patrick Arnoult za ním si na AER užíva svoju premiéru. Napriek takmer hodinovému manku v etape si o päť miest celkovo na päťku polepšil Dubois. Nie podľa predstáv a poriadne skoro skončila Emma Clair. Francúzska jazdkyňa havarovala a skončila v nemocnici. Dobrou správou je že neutrpela žiadne vážne zranenia, do súťaže sa však nevráti.

V nedeľu sa do afrického piesku zahryzli už aj štvorkolesové tátoše. Od začiatku sa rozhorel dramatický súboj medzi Jean-Louis Schlesserom a Jerome Pelichetom. Modrá buggy a čierna Toyota nechali súperov ďaleko za sebou. Skúsený lišiak Schlesser nechal Pelicheta dúfať v etapový vavrín aby ho v závere náležite vyškolil a odsunul ho na dvojku. O trojku sa naťahovali Joost van Cauwenberge a Miroslav Zapletal, rýchlejší bol napokon Belgičan.

Alessio Corradini;

V kategórii kamiónov nevyšiel vstup obhajcovi Tomášovi Tomečkovi. Po optimistickom úvode došlo na 180. kilometri k náhlej strate výkonu. Toto sa opakovalo až do cieľa, kde sa ako vinníkom ukázala byť nekvalitná nafta. Výsledkom bola viac než 1,5-hodinová strata na víťazného Antona Šibalova. Tradične agilne sa Marokom preháňa Elisabete Jacinto, v etape bola druhá len s 9-minútovou stratou.

Udalosti druhej etapy, žiaľ, zatienila smutná udalosť. Christian Craff, 63-ročný francúzsky pilot vozu číslo 225, počas etapy skonal na zástavu srdca.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri