Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2011: Zožerie mačka vtáčka? (Wildcat vs. Blue bird)

Wednesday, 05. 01. 2011 - 02:55, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2011: Zožerie mačka vtáčka? (Wildcat vs. Blue bird)

S príchodom do Mauretánie, krajiny piesku a vetra, sa Africa Eco Race 2011 stala náročnejšou. Mnoho posádok si zapamätá siedmu etapu, typickú rukopisom René Metgeho: 372 kilometrov s náročnými prejazdmi dún a veľa navigácie.

Prvá mauretánska etapa tretej edície Africa Eco Race bola skutočne ťažká pre takmer všetkých súťažiacich. Počas celej etapy sa niečo dialo a menilo. Už pred prvým kontrolným bodom, v dunách ktoré boli označené ako ľahké, zostalo mnoho posádok na dlhý čas uväznených v jemnom piesku. Problémy im robil aj nezvyčajný tvar a povrch dún. Vplyvom dažďov sa inokedy suchá púšť zazelenala novou vegetáciou.

cummins.fr;

Prvý na trati, prvý v cieli. To je vizitka Jean-Louis Schlessera, ktorý v roku 2011 ešte nenašiel premožiteľa. Spolu s navigátorkou Céline Merle-Beral, pre ktorú je Africa Eco Race vôbec prvou rally, zvíťazili už v štyroch etapách v rade. Siedmu etapu označil za jednu z tých ťažších, ktoré v poslednom čase absolvoval. Vďaka perfektnému výkonu sa takmer hodinová strata po prvých dvoch etapách teraz scvrkla na štrnásť minút.

Frederick Florin/AFP/Getty Images;

Silu modrých druhým miestom v etape podčiarkol François Lethier, nezabudol pri tom vyzdvihnúť prácu svojho navigátora Konstantina Žilcova. Ak sa im podarí udržať nastolené tempo, potom nie je stratené ani pódiové umiestnenie. Na ňom sa momentálne nachádza Stéphane Henrard. Aj sa zdalo, že sedmička by mohla byť pre Belgičana šťastná, pomerne úspešne sa držal za Schlesserom. Prišli však problémy s posilňovačom riadenia a Henrard skončil medzi autami štvrtý so stratou 56 minút.

Frederick Florin/AFP/Getty Images;

Priebežné vedenie si zatiaľ urputne drží Jérôme Pélichet. Dnes prišiel o jedenásť a pol minúty z náskoku na Schlessera, zostáva mu ich ešte štrnásť. Flintu do žita nehádže, veľa si sľubuje od ôsmej okruhovej etapy. Doteraz najlepší výsledok v súťaži si pripísal šiesty Kees Tijsterman, etapu dokončil s takmer prázdnou nádržou. Mido Abouyoussef prišiel o piaty prevodový stupeň a kvôli tomu aj o jednu priečku v priebežnom poradí. Sergej Savenko sa neustále pohybuje po sínusoide, po zbabranom včerajšku skončil dnes ôsmy.

Frederick Florin/AFP/Getty Images;

Willy Jobard získal tretie etapové prvenstvo, na čele má pohodlný náskok 4 hodiny 45. minút. Dramaticky sa vyvíja súboj o druhú priečku, Norbet Dubois sa každým dňom posúva bližšie k Bunovi N'Diaye. Pred štyrmi dňami ich delilo dve a pol hodiny, teraz, päť etáp pred koncom to je už len dvadsať minút. Sám so sebou a s bolesťou bojuje štvrtý Thomas Bourgin, nevzdáva sa ale snu doraziť až do Dakaru.

Frederick Florin/AFP/Getty Images;

Tomáš Tomeček sa s príchodom do dún odtrhol z reťaze. Nečudo, veď od roku 1995, kedy sa objavil ako navigátor v posádke Karla Loprais a o štyri roky neskôr ako pilot vlastného kamiónu, nazbieral kopu skúseností s týmto terénom. Bez zaváhania sa prehnal etapou v štvrtom absolútne najlepšom čase a čo je najdôležitejšie, dovtedy vedúcu Elisabete Jacinto odsunul na druhú priečku so stratou 44 minút. Portugalčanka v jemnom piesku svoj kamión viac krát zahrabala a dva razy pri tom vyzula podhustenú gumu z disku.

Tomáš Tomeček;

Program ďalšieho dňa:
5. január, 8. etapa, Guel Agantour - Guel Agantour
meraný úsek: 408 km, celkom: 408 km

Prvá z dvoch okruhových etáp v Mauretánii bude tou najzásadnejšou etapou tohtoročnej Africa Eco Race. Najťažšia, ale aj najkrajšia, so štartom a cieľom v Guel Agantour. Bude to deň plný emócií, majstrovstvo jazdecké aj navigačné je nevyhnutné. Od prvého do posledného kilometra bude ponuka dňa pestrá: pisty, planiny, skaly, vyschnuté riečiská a duny, duny, duny. Jednoducho čarovné.

Tomáš Tomeček;

Priebežné výsledky po 7. etape:

Motocykle:
1. Willy Jobard        KTM 525 EXC         28:22:12
2. Bruno N'Diaye    BMW 450 E        + 4:45:50
3. Norbert Dubois    KTM 690        + 5:05:36
4. Thomas Bourgin    KTM 450 EXC        + 7:05:38

Automobily:
1. Jérôme Pélichet / Eugenie Decre            Bowler Wildcat 200         22:04:55
2. Jean-Louis Schlesser / Céline Merle-Beral        Schlesser Original X826       + 13:55
3. Stéphane Henrard / François Beguin            Buggy VW TDi            + 2:12:39
5. François Lethier / Konstantin Žilcov            Schlesser Original X822    + 2:43:49
5. Abdelhamid Abouyoussef / Mahmoud Nour el Din    Desert Warrior            + 3:21:36
6. Patrick Sireyjol / Patrick Antoniolli            SMG Buggy            + 4:11:52
7. Régis Delahaye / Alexandre Winocq            Buggy MD V8            + 5:56:50
8. Bruno Oliveira / Manuel Rosa            Bowler Wildcat 200                 + 6:39:35
9. Cornelis Tijsterman / Hendrik Bügden        Jeep Cherokee            + 6:48:36
10. Maksim Kirpelev / Artem Ševelev            Toyota Land Cruiser        + 9:25:23

Kamióny:
1. Tomáš Tomeček / Vojtěch Morávek                Tatra T815        24:23:03
2. Elisabete Jacinto / Marco Cochinho / Jose Marques        MAN TGS 18.480      + 43:55
3. Noël Essers / Marc Lauwers / Richard Baeten        MAN TGA                + 5:50:26
4. Michel Salvatore / Raymond Louin                Unimog U400                + 7:20:20

Zdroj: Africa Eco Race



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri