Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Noví víťazi, starí lídri

Wednesday, 05. 01. 2011 - 14:59, Michal Kostka   

Dakar 2011: Noví víťazi, starí lídri

3. etapa, San Miguel de Tucuman - San Salvador de Jujuy
spojovací úsek: 231 km, meraný úsek: 521 km pre motocykle / 500 km pre automobily
spojovací úsek: 408 km, meraný úsek: 226 km pre kamióny

Po dvanásty raz sa z etapového víťazstva na Dakare radoval Marc Coma. Vo vedení sa s malým náskokom udržal Cyril Després, jazdci „druhého sledu" Paulo Gonçalves a Olivier Pain predviedli kvalitným výkon. Napriek etapovému triumfu Nassera Al-Attiyu zostal na čele klasifikácie automobilov Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel klesol na trojku. Vladimír Čagin, rekordér naprieč všetkými kategóriami, pridal do zbierky päťdesiate ôsme víťazstvo v etape a vrátil sa na prvú priečku.

David Casteu;

S rastúcou dĺžkou meraných úsekov sa súťažiaci dostávajú do novej fázy rally. Zmena terénu si vyžaduje presnejšiu navigáciu ako v úvodných dvoch etapách, tým sa otvárajú dvere pre ďalších vyzývateľov. Cyril Després prišiel niekoľkými chybami o značnú časť svojho náskoku už na začiatku etapy. Na prvom CP na 113. kilometri zaostával za najrýchlejším Gonçalvesom o viac než štyri minúty. Rola prvého jazdca pripadla Marcovi Comovi. Španiel sa príležitosti nezľakol a etapu vyhral o 2 min. 21 sek. pred Desprésom. Druhá časť etapy zachránila Francúzovi priebežné vedenie, od Comu ho delí už len štrnásť sekúnd.

Team Dessoude;

Paulo Gonçalves vyťažil z dobrého etapového výsledku posun o jednu priečku, momentálne je štvrtý so stratou viac ako 10 minút, o minútu pred ním sa nachádza Ruben Faria. Hviezdou dňa bol mladý a ambiciózny Olivier Pain. V tretej etape bol s časom o štyri a pol minúty horším než Coma štvrtým najrýchlejším, celkovo z jedenásteho poskočil na šieste miesto. Náhradník za zraneného Davida Frétigneho, údajne jeden z najlepších brazílskych motrokárov Zé Hélio, obsadil v etape šiestu priečku, celkovo je piaty.

Vinland Dakar Team;

Zo Slovákov nesklamal Štefan Svitko, do San Salvadoru dorazil šestnásť minút po Comovi na pätnástke. Ako uviedol na svojej web stránke, ku koncu etapy zvoľnil, v neprehľadných zákrutách nechcel riskovať pád. Svitkov debutujúci kolega Radek Matoška sa na trati dostal cez takmer dvadsiatku súperov a skončil na 61. mieste. Súčasné výsledky a rýchly posun nahor odzrkadľujú jeho reálne schopnosti, celkovo je Matoška na 122. mieste.

Kamaz Master Team;

Ivan Jakeš sa v prvej časti etapy držal v druhej desiatke, potom však navigačne zaváhal, stratil približne desať minút a skončil tridsiaty. Rovnakej chyby sa dopustil aj Jakešov tímový kolega David Pabiška, blúdením stratil asi dvadsať minút, čo stačilo na 55. miesto. Jediný motocyklista Czech Dakar Teamu Jan Veselý má trochu pomalší úvod do súťaže, tretiu etapu dokončil na 87. pozícii.

Monster Energy X-Raid Team;

V kategórii quadov zavelili domáci jazdci do útoku. Po zdolaní 521 kilometrov bol najrýchlejší nováčik Tomas Maffei, druhý bol Sebstian Halpern a tretí Alejandro Patronelli. V celkovom poradí sa Maffei nachádza za spomínanou dvojicou na treťom mieste. Menej sa darilo českým zástupcom Josefovi Macháčkovi a Martinovi Plechatému. Do cieľa prišli až dvadsať minút po domácich raketách, Macháček sa z prvej prepadol na piatu priečku.

Czech Dakar Team;

Len drobná zmena sa odohrala v kategórii automobilov. Etapa išla na vrub Volkswagenu, Sainza nahradil Nasser Al-Attiyah. Katarský olympijský reprezentant v streľbe vlani prehral boj o dakarský vavrín s „El Matadorom" o 2 min. 21 sek. a tak dobre vie, že každá sekunda je vzácna. Teraz bol o 25 sekúnd rýchlejší než Sainz. Bez jednej sekundy rovnú minútu zaostal Stéphane Peterhansel, to stačilo Al-Attiyovi aby sa dostal na priebežnú dvojku. Prvých deväť priečok už tradične obsadili posádky dvoch tímov, Volkswagen a X-Raid.

Equipe Mitsubishi Brasil;

Najbližšie týmto dvom mega-tímom sa drží Guilherme Spinelli, v troch etapách sa vždy dokázal prešmyknúť do prvej desiatky a celkovo je ôsmy. V tieni súbojov energetických nápojov sa na pomedzí prvej a druhej desiatky odohrávajú nemenej napínavé súboje. Muziku tvrdia piloti Nissanov Nani Roma, Christian Lavieille a Alfie Cox, do nich dobiedzajú viaceré Mitsubishi, zopár bugín a tiež smoliar Robby Gordon. Americký miláčik fanúšikov je so stratou jeden a pol hodiny až sedemnásty.

Chiara Rally Team;

Nad očakávanie dobre sa darí Michaelovi Hondovi, český pilot sa pri svojej prvej účasti systematicky posúva čoraz vyššie. Zatiaľ mu charakter tratí, ako aktívnemu rally jazdcovi vyhovuje, ťažko predpokladať ako mu to pôjde v dunách. Petra Mikulu trochu hnevala jeho Toyota, jeho súčasná 88. priečka vlastne zodpovedá štartovému číslu 388. Žiaľ, potvrdili sa prvé informácie a odstúpení Zdeňka Sládka. Hummer pri havárii utrpel poškodenie ktoré bolo opraviteľné, horšie na tom bol navigátor Míla Janáček. S narazenou chrbticou ho transportovali do nemocnice, kde mu zistili tri pomliaždené stavce.

Loprais Tatra Team;

Vladimír Čagin nenechal nikoho na pochybách, že jedna zbabraná etapa v jeho prípade nič neznamená. V treťom dejstve Dakaru 2011 porazil všetkých súperov absolútne suverénnym spôsobom. Predstihol krajana Kabirova a znova sa ujal vedenia. Aleš Loprais bol tretí v etape a tá istá priečka mu náleží aj celkovo. Mladý ruský talent Eduard Nikolajev bol štvrtý pred Franzom Echterom, za ktorým bol ďalší Kamaz Ilgizara Mardejeva a na sedmičku sa dostala nová tímová jednotka tímu de Rooy Pep Vila Roca. Zastávka pri výmene vzduchovej hadice zdržala André de Azeveda asi na polhodinu čo sa prejavilo poklesom na priebežnú ôsmu priečku. Pavel Faško v poslednej etape pred prejazdom do Čile obsadil 43. miesto.

 

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri