Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Despres a Sainz po druhý raz

Tuesday, 04. 01. 2011 - 12:59, Michal Kostka   

Dakar 2011: Despres a Sainz po druhý raz

2. etapa, Cordoba - San Miguel de Tucuman
spojovací úsek: 440 km, meraný úsek: 300 km pre motocykle / 324 km pre automobily

Obaja obhajcovia prvenstva, Cyril Despres aj Carlos Sainz, vyhrali obe úvodné etapy Dakaru 2011. V kategórii motocyklov zvýšil francúzsky jazdec svoje vedenie na 2 min. 35 sek. pred Marcom Comom. Volkswagen Carlosa Sainza má pred druhým Stéphane Peterhanselom náskok 3 min. 5 sek. Pokračovala tiež dominancia Kamazov, etapu vyhral nový priebežný líder Firdaus Kabirov, druhý s minimálnou stratou 9 sekúnd je Aleš Loprais.

ASO; 

Víťazom prvej etapy sa po penalizovaní Rubena Faria dodatočne stal jeho tímový kolega Cyril Despres. Úradujúci šampión na trať druhej etapy vyrazil prvý a mal pred sebou neľahkú úlohu robiť stopu. Druhý súťažný deň nebol navigačne náročný, otvárať etapu a určovať stopu však nie je nikdy ľahké. Cyril Despres však nezaváhal a systémom štart - cieľ zvíťazil o 1 min. 49 sek. pred najväčším súperom Marcom Comom. Pre Despresa to bolo dvadsiate piate dakarské etapové víťazstvo.

 ASO;

Tretiu priečku si vyjazdil Chaleco Lopez, hlavné eso tímu Aprilia. Dopredu sa derú aj ďalšie značky, na piatom a šiestom mieste sú zásluhou Oliviera Paina a Jonaha Streeta Yamahy, siedmy je Paulo Goncalves na BMW. David Casteu zavelil do útoku a nebyť štvorminútovej penalizácie, mohol byť v etape štvrtý a nie ôsmy. Toľko kritizované nariadenie o povinnosti štartovať na štyristopäťdesiatkách zatiaľ prináša viac vzruchu ako bývalo po minulé roky zvykom. Boj o pódiové priečky už neprebieha len medzi jazdcami KTM, reálnu šancu uspieť majú aj značky Yamaha, BMW, Aprilia a Sherco.

 ASO;

Po rokoch strávených v aute sa do sedadla motocykla vrátil Jean de Azevedo. Vďaka tomu že nefiguruje na zozname prioritných jazdcov, mohol odštartovať s veľkou KTM 690, druhú etapu dokončil na desiatom mieste. Do prvej dvadsiatky sa so silnejšími strojmi dostali len traja jazdci, okrem de Azeveda to bol štrnásty Daniel Schröder a dvadsiaty Emanuel Gyenes. Prechod na nižšiu kubatúru nesedí Pal-Anders Ullevalseterovi, s menšou 450-kou sa trápi v tretej desiatke hodnotených, čo je veľké sklamanie pre vlani strieborného Nóra.

 ASO;

Do prvej desiatky mal namierené aj zatiaľ najlepší zo Slovákov Štefan Svitko. Po tankovaní ťažší stroj však v jednej zo zákrut neubrzdil, nasledoval pád. Motorka aj jazdec vyviazli len so škrabancami, 28-ročný pretekár radšej zvoľnil, v cieli bol sedemnásty. Svitkov tímový kolega Radek Matoška kvôli smolnej prvej etape štartoval až na konci súťažného poľa. Na trati druhej etapy postupne predbiehal jedného súpera za druhým, až z toho napokon bola 79. priečka.

 ASO;

Najskúsenejší slovenský dakarista Ivan Jakeš podal ďalší vynikajúci výkon a do San Miguel de Tucuman dorazil ako dvadsiaty druhý. Po drobnej nehode v úvodnej etape je motorka v poriadku, Jakeš by však rád z motorky dostal viac výkonu, aby mohol držať krok s konkurenciou aj rýchlostne. Jeho kolega z tímu David Pabiška zažil po ceste pár drobných nepríjemností, v etape skončil na 44. mieste. Druhý z českých jazdcov Jan Veselý bol klasifikovaný na 68. priečke.

 ASO;

V kategórii quadov Alejandro Patronelli bojuje o česť rodiny namiesto smoliara Marcosa. Počas celého dňa zvádzal intenzívny duel s Josefom Macháčkom, ktorý napokon úspešne zvŕšil etapovým víťazstvom. Strata päťnásobného českého víťaza bola len 23 sek. čo Macháčkovi pohodlne stačilo na udržanie si vedúcej pozície. Marcos Patronelli má so šiestimi trestnými hodinami na konte len minimálnu šancu obhájiť prvenstvo, boj však nevzdáva, v druhej etape bol šiesty. O priečku vyššie bol Martin Plechatý, tretí z tímu KM Racing, mladý Poliak Lukasz Laskawiec nabral veľkú stratu kvôli problémom s palivovým čerpadlom.

 ASO;

Tak ako každý motoristický šport, aj rally Dakar je prevažne mužská záležitosť. To však neznamená, že ženy neláka vzrušenie a nebezpečenstvo púštneho dobrodružstva. Pre všetky odvážne amazonky je vypísaná kategória v ktorej bojujú medzi sebou. Tento rok v nej nájdeme šesť statočných v kategórii motocyklov a jednu na quade. Najlepšie na tom zatiaľ je debutantka Laia Sanz. Mladá španielska kráska, desaťnásobná majsterka sveta v triale, je po dvoch etapách na 41. mieste. Švédska „Lara Croft" na motorke, Annie Seel je na 52., reprezentantka krajiny tulipánov Mirjam Pol na 94., Nemka Christina Meier s legendárnym štartovým číslom 100 je na 130. priečke. Talianka Silvia Giannetti je na mieste číslo 139 a druhá tohtoročná novicka, Britka Jenny Morgan je sto štyridsiata siedma. Jediná žena na quade Campelia Liparotti je so stratou dvoch hodín na 21. mieste.

 ASO;

Tak ako v prvý deň, aj teraz mali autá situáciu skomplikovanú dažďom. Carlos Sainz vyhral aj druhú tohtoročnú etapu, tentoraz mu bol najbližšie Nasser Al-Attiyah. Obaja piloti majú bohaté skúsenosti z tratí klasických rally, druhá etapa im bola svojim charakterom veľmi podobná. Za tretím Stéphane Peterhanselom sa začali rozstupy zväčšovať, štvrtý Giniel de Villiers strácal na Sainza takmer šesť a pol minúty. Od piateho po deviate miesto sa zoradili jazdci tímu X-Raid. Dvojicu bavorákov Terranovu a Holowczyca nasledoval Guerlain Chicherit s Mini, za ním bola opäť dvojica BMW Novickij a do Santos.

 ASO;

Ostatné značky sú odsúdené na boje na hranici prvej desiatky. Guilherme Spinelli z ex-továrenským Mitsubishi Racing Lancerom za sebou tesne nechal Nani Romu a Christiana Lavieilla s Nissanmi. Druhá desiatka je prehliadkou bývalých továrenských vozidiel, ktoré našli svoj druhý domov v súkromných tímoch. Nani Roma, Alfie Cox, Aleksander Mironenko majú z tímu Overdrive k dispozícii Navary u Južnej Afriky, Spinelli, Erik van Loon, Tonnie van Deijne aj Marlon Koerich majú v rukách rôzne modely a evolúcie Mitsubishi. A medzi nim sa už pletú najlepšie z bugín, najvyššie je zatiaľ dvanásty Matthias Kahle.

 ASO;

Neveselý bol druhý deň pre Američanov. Touareg Marka Millera utrpel v dôsledku havárie deštruktívny facelift, súvisiace technické problémy ho odsunuli až na 43. priečku v etape. Ešte o štyri pozície nižšie bol klasifikovaný Robby Gordon. Ten svoj Hummer posadil na obrovský kameň a  pri tom prišiel o spiatočku. Tímová dvojka Eliseo Salazar dorazil do cieľa so štyri a pol hodinovým mankom.

 ASO;

Skvelým vstupom do súťaže prekvapuje český nováčik Michael Honda. S talianskym Pajerom, ktoré pre neho pripravili v dielňach Roman Krestu, obsadil v pondelok vynikajúce 38. miesto a celkovo je v triede T2 na štvrtom mieste. O pol hodinu dlhšie bol na trati tímový kolega Peter Mikula, stačilo to na 86. miesto. Oveľa menej šťastia mal tretí z českej ekipy Zdeněk Sládek. Podľa dostupných správ odlomil na Hummeri koleso a v súťaži skončil.

 ASO;

Favorizované Kamazy prišli v prvých dvoch etapách o celú radu súperov. Najprv to bol v prvej etape Wuf van Ginkel, hneď za ním Hans Bekx a Gerard de Rooy. V druhej etape sa k nim pridal Marek Spáčil, neoficiálne správy hovoria o prevrátenom kamióne. Posádka je v poriadku, mieri však späť do Buenos Aires. Vladimír Čagin podľa krátkej správy od Aleša Lopraisa kúsok pred cieľom chyboval, čo ho stálo víťazstvo. Nahradil ho kolega Firdaus Kabirov, Loprais bol opäť druhý zo stratou 80 sekúnd. Straší MAN v rukách skúseného rutinéra Franza Echetra bol tretí, pár sekúnd pred štvrtým André de Azevedom s Tatrou, Čagin piaty. Martin Kolomý s druhou zelenou Tatrou predbehol na trati tri desiatky súperov a skončil trinásty. Nováčik Vlastimil Vildman preukazuje jazdecký um aj schopnosti, dôkazom je 19. miesto v etape. Asistenčné úlohy v britskom tíme plniaci Pavel Faško bol na 41. mieste.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri