Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2010: Rozpačitý štart

Friday, 01. 01. 2010 - 23:37, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2010: Rozpačitý štart

O koniec motoristického roka 2009 sa postaral druhý ročník diaľkovej súťaže Africa Race. Súťaž, ktorá vznikla na popud Huberta Auriola a mala snahu konkurovať slávnej Dakarskej rally, sa stretla so záujmom motoristickej verejnosti. Na štart prvého ročníka sa však postavilo len dvadsať tri súťažných posádok. Súperiť s etablovanou značkou, naviac v dobe celosveto ťažkej finančne situácii, sa ukázalo byť hlavnou prekážkou vyššej účasti. Z víťazstva v premiérovej Africa Race sa tešili Juan Manuel Pellicer v kategórii motocyklov, Jean-Louis Schlesser medzi autami, kamióny ovládol Jan de Rooy.

ar00-etp0-13.jpg

O úspech druhého ročníka sa snažil organizačný tím vedený René Metgem aj za pomoci ďalších skúsených dakaristov. Bývalí tímoví kolegovia Josep Marie Servia a Jean-Louis Schlesser si podelili úlohy; kým prvý sa staral o vytýčenie trasy, druhý lákal účastníkov. Nábor prebiehal aj v českých končinách, Lopraisovci ani Offroadsport.cz však lákaniu Afriky nepodľahli. Nie že by nechceli, ale marketingový prínos tohto podujatia sa zatiaľ stále rovná nule.

ar00-etp0-16.jpg

Prvé informácie o trase zverejnil René Metge počas júnovej prezentácii v Španielsku: „Základnú podobu trasy už máme stanovenú, zostáva nám ešte doladiť jednotlivé etapy. Prvý ročník Africa Race zaujal hlavne etapami ktoré boli celkom nové. Rovnaký cieľ si dávame aj na rok 2010: poskytnúť účastníkom scenérie ktoré môžu obdivovať a výzvy ktoré musia zdolať. Nebude to ľahké, ale tí čo nám budú dôverovať, to neoľutujú."

ar00-etp0-17.jpg

V septembri bola trasa v podstate hotová, posledná fáza príprav musela byť kvôli dažďom na pár týždňov odložená. René Metge opäť zdôraznil hlavný aspekt rally: „Podstatou všetkého bude navigácia. Aj tí čo si myslia že túto oblasť už poznajú, môžu byť prekvapení... Je to prvok ktorý nesmie byť ignorovaný pri ceste za dobrým výsledkom. Ani teraz nemáme v programe maratónske etapy, nezapadajú do našej filozofie umožniť dostať sa do cieľa čo najväčšiemu počtu štartujúcich." Na súťažiacich čaká dvanásť etáp na území Maroka, Mauretánie a Senegalu. Z celkového počtu 6131 kilometrov pripadá na merané úseky 4125 kilometrov, deň voľna je naplánovaný na 3. január v Agadire.

ar00-fb222b2.jpg

Po vzore Dakaru sa štart Africa Race presťahoval z Francúzska do Portugalska. V Portimau sa odohrala „byrokratická" vložka administratívneho a technického preberania a po jej ukončení bola zverejnená štartová listina. Pohľad do nej však vyvolával viac než len mierne rozpaky. Len dvadsať dva posádok, teda ešte o jednu menej než v prvom ročníku, sa rozhodlo vyraziť do Dakaru. Kým v kategórii automobilov pár posádok pribudlo, v jednej stope nastúpili len traja talianski jazdci.

ar00-shakedown-04.jpg

Ťahákom súťaže mal byť súboj Jean-Louis Schlessera s Carlosom Sousom. Situácia sa však vyvinula tak, že portugalský jazdec sa vydal na Dakar a francúzsky matador sa bude musieť „uspokojiť" s ostatnou konkurenciou. Jacky Loomans či Jerome Pelichet nebudú ľahkým sústom. Medzi kamiónmi sa o prvenstvo bude s novým kamiónom pokúšať Elisabete Jacinto, sťažovať jej to bude Miklós Kovács.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri