Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

1. ročník MSR Off Road Trial 2010

Friday, 29. 10. 2010 - 16:15, Tereza Talajová   

1. ročník MSR Off Road Trial 2010

Historicky 1. ročník Majstrovstiev Slovenka v Off Road Triale vyvrcholil v druhej polovici októbra, na domácej pôde staviteľov všetkých slovenských trialových tratí vo Vyšnom Slavkove.

Posledné podujatie 1. ročníka Majstrovstiev Slovenska v Off Road Triale sa konalo v druhej polovici októbra, v malebnej prírode okolia východoslovenskej dedinky Vyšný Slavkov, na severnom úpätí dobre známeho masívu Branisko.

ivan-strieborny-1.jpg

Premiérový ročník nebol novinkou len pre organizátorov, ale pre celú domácu offroadovú verejnosť, ktorá o tejto disciplíne v pravom slova zmysle zatiaľ iba počula a kochala sa adrenalínovými fotografiami zo susedných Čiech či Eurotrialových súťažísk.

Jediným aktívne jazdiacim vodičom tejto disciplíny a zároveň tvorca myšlienky usporiadať na našom území šampionát v Off Road Triale je Róbert Kráľ. Vďaka nemu, niekoľkým ďalším nadšencom a zároveň ochote „Terénneho tímu - Vyšný Slavkov", ktorý sa podujal naučiť sa stavať a následne i pripravovať trate pre trialové podujatia, dnes poznáme historicky prvých Majstrov Slovenska v troch kategóriách, ktoré u nás mali zastúpenie.

ivan-strieborny-2.jpg

Disciplína offroad trial je súťažou terénnych áut na vopred pripravených krátkych úsekoch medzi bránkami (drevené kolíky nabité v zemi). Je to predovšetkým súťaž v zručnosti vodičov.

Je určená pre každého a akúkoľvek techniku bez nutnosti zvláštnych úprav na aute. Vozidlá sú zaradené do jednotlivých kategórií podľa úrovne ich upravenosti. Náročnosť trialových sekcií je prispôsobená jednotlivým kategóriám.

robert-kral-1.jpg

Cieľom je absolvovať trialovú sekciu, pozostávajúcu spravidla z piatich bránok, štartu a cieľa, v časovom limite a s čo najmenším počtom chýb. Za chyby sa považuje dotyk s bránkou, zhodenie bránky, vynechanie bránky, cúvanie, ale i kotúľanie, za predpokladu, že bez vystúpenia z auta nedostane vodič svoj špeciál späť na kolesá.
Premiérový kalendár MSR v Off Road Triale začínal súťažou v Klubine na Kysuciach, ktorá bola a pravdepodobne i bude súčasťou Majstrovstiev ČR, kde má táto disciplína bohatú históriu. Nasledoval Trial v Motešiciach, Krnove (ČR), v Tisovci a napokon posledný vo Vyšnom Slavkove.

robert-kral-3.jpg

Priemerná účasť súťažiacich v prvom ročníku bola opatrných 14 posádok. Kompletného slovenského šampionátu sa však zúčastnila iba necelá desiatka. Z piatich existujúcich kategórií podľa medzinárodných pravidiel Eurotrialu sme u nás vypísali tri. Originál (O), Standard (S) a Promodified (PM). Modified (M) a Prototypy (P) u nás jednoducho nemáme.
Početnejšie zastúpené boli prirodzene prvé dve kategórie, kde sú nároky na úpravy vozidiel minimálne. Nechýbali však ani špeciály v PM, kde sa počas sezóny vystriedalo dovedna šesť áut.

rudolf-jarabica-1.jpg

1. ročník MSR v Off Road Triale dopadol na výbornú. Zainteresovaní už dnes pripravujú kalendár na sezónu 2011. Stálice trialových tratí už pracujú na vylepšeniach svojich strojov, mnohí ďalší hľadajú kompromisy pre vtesnanie sa do jednotlivých súťažných kategórií.

Dnes už i na Slovensku vieme, ako vyzerá a jazdí sa Off Road Trial. Na jar už nebudeme úplní zelenáči a na štart Eurotrialu, teda vrcholného podujatia starého kontinentu budeme schopní postaviť po prvýkrát slovenské družstvo.
Na Eurotrial 2011 to nebude ďaleko. Európska špička sa zíde v susednom Česku.

rudolf-jarabica-2.jpg

Viac informácií o MSR v Off Road Triale nájdete na stránke www.offroadtrial.sk

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri