Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

8. Internext Rally Vsetín 2010: Vydarená napriek počasiu

Thursday, 07. 10. 2010 - 18:26, Michal Kostka   

8. Internext Rally Vsetín 2010: Vydarená napriek počasiu

Po ôsmy raz sa na Valašsku konala obľúbená cross country rally Vsetín. Obavy z nízkeho počtu účastníkov sa s blížiacim sa štartom strácali ako para nad hrncom. Napokon sa na štartovej čiare zišlo osemnásť posádok automobilov, čo je po rekordnom minulom roku druhá najvyššia účasť, k nim pribudlo aj desať quadov.

Nečudo, v hre bolo hneď niekoľko titulov a cenných umiestnení. O český titul mali zabojovať Zdeněk Pořízek (BMW X5 CC) a, na poslednú chvíľu Hummerom H3 Evo vyzbrojený, Viktor Chytka. Za priaznivých okolností sa z trojky na dvojku mohol posunúť Dariusz Żyła (Mitsubishi Pajero). O poznanie jednoduchšia bola situácia v triede T2 kde, bez ohľadu na výsledok, Juraja Ulricha (Nissan Navara) z trónu už nikto zosadiť nemohol. To však neplatilo pre kategóriu quadov. Josefovi Macháčkovi (Yamaha Raptor) k prvému národnému titulu chýbali dva body. Tlačenica bola o tretie miesto, ktoré musel pred trojicou poľských súperov hájiť Vlastimil Tošenovský (E-ATV 690).

Michal Kostka;Zatiaľ sú všetky čisté a nablýskané

Ešte napínavejší mal byť súboj o poľského majstra. Okrem Pořízka, Chytku a Żyłu mal čo do záverečného zúčtovania povedať aj Włodzimierz Grajek (Mitsubishi Pajero MRT). Bodovanie v poľskom šampionáte je mierne odlišné od toho „nášho", a práve preto si Juraj Ulrich nemohol byť istý svojím zahraničným titulom v T2. To Robert Łyżwa (Land Rover) mohol byť vysmiaty, v triede TH nemal po celý rok žiadneho poriadneho súpera.

Michal Kostka;Juraj Ulrich - takto ho zvyčajne vídali súperi

A aby toho nebolo málo, tak sa na Vsetíne rozhodovalo aj o víťazovi Stredoeurópskej trofeje. K nerozlučnej trojici Pořízek, Chytka, Żyła sa tentoraz pridal priebežne vedúci Károly Fazekas (BMW X5). Každý z nich pomýšľal na pocty najvyššie, víťaz však mohol byť len jeden. Bez stresu si mohli zajazdiť Ulrich a Łyżwa, už vopred známi zónoví víťazi svojich tried.

Michal Kostka;Károly Fazekas - trofej mu prekĺzla pomedzi prsty

Týždeň pred štartom sa o slovo razantne prihlásil ďalší hráč - počasie. Päť dní sústavného dažďa poznačilo časť trate natoľko, že ju organizátor musel z programu rally vyradiť. Už tak krátka súťaž prišla o ďalšie, divácky asi najatraktívnejšie, kilometre.

Piatkový prológ, čo je dva a pol kilometra dlhý násyp bývalej železničnej trate, určil štartové poradie do soboty. Absolútne najrýchlejším bol Josef Macháček, o pol sekundy porazil Chytku.

Michal Kostka;Sandra Ulrichová - jablko, ktoré nepadlo ďaleko od stromu

Prvé dve sobotné asfaltové rýchlostné skúšky (RS) boli skôr vhodné pre súťaž automobilov do vrchu. Vlastne z vrchu, keďže po rozbitom a blatom pokrytom asfalte sa posádky hnali dole smerom k cieľu. Tu sa prvá štartovacia pozícia ukázala byť výhodou. Na čistej trati si Chytka vybudoval náskok, ktorý sa nakoniec ukázal byť rozhodujúci. Po dvoch RS mal na druhého Grajeka 53 sekúnd k dobru. Na trojku sa posunul Fazekas, ktorý bránil tesné zónové vedenie pred Pořízkom. Ten, ako sa zdalo, sa uspokojil s bodmi potrebnými na český titul a držal sa na päťke.

Michal Kostka;Włodzimierz Grajek - porazený dvoma Čechmi

Profesor Macháček dával svojím súperom lekcie suverénnej jazdy. Od druhého Vaška Baziku ho delilo takmer 40 sekúnd. Nastupujúci mladý dravec prednedávnom získal špičkový stroj z dielne práve Josefa Macháčka. Na treťom mieste sa držal Vlastík Tošenovský. Slovenskí zástupcovia Rudolf Sajan a Sandra Ulrichová ťažili zo zmätkov v tábore súperov - viacero jazdcov časovo nezvládlo presun zo servisu na štart a hneď na úvod inkasovali časovú penalizáciu.

Michal Kostka;Tatra bratov Svobodovcov budila pozornosť

Ďalších šesť RS na notoricky známej trase Čertovy skály - Lačnov (a naopak) doplnilo všetky neznáme do majstrovskej rovnice. Chytka sa sústredil na udržanie náskoku, po dvoch tretinách súťaže mal pred druhým Grajekom náskok presne jednej minúty. Na Poliaka však zozadu mohutne tlačil Pořízek, zaostával len štyri sekundy. Fazekas ťahal v boji o trofej CEZ za kratší koniec, na blate sa necítil dobre a  tesne zaostával za krajanom Garamvölgyim. Veľmi intenzívne o víťazstvo v triede T2 bojoval Zbigniew Wieclawek, svoje Pajero na trati nešetril.

Michal Kostka;Zoltán Garamvölgyi - organizátor Hungarian Baja má Vsetín rád

Záverečná RS vsetínskej rally rozľútostila Grajeka. V jej úvode mal pred dobiedzajúcim Pořízkom náskok dvoch desatín sekundy a striebro na dosah, na jej konci stratu piatich sekúnd a v rukách bronz. Druhým miestom si „železný" Zdeněk definitívne zaistil český titul, vedenie v poľskom šampionáte a zisk trofeje CEZ.

Michal Kostka;Zdeněk Pořízek - víťaz štyroch šampionátov

Prvé miesto patrilo Chytkovi, jedinému účastníkovi, ktorý absolvoval všetkých osem ročníkov súťaže. V českom šampionáte si titulom vicemajstra zopakoval svoj doteraz najlepší výsledok zo svojej premiérovej sezóny 2003.

Michal Kostka;Viktor Chytka - Vicemajster český a poľský

Po tretí raz v ére medzinárodných majstrovstiev ČR sa medzi troma najlepšími ocitol zahraničný jazdec. Dariuszovi Żyłovi na zisk majstrovského bronzu stačila aj ôsma priečka v súťaži.

Michal Kostka;Dariusz Żyła - najúspešnejší Poliak v Čechách

Josef Macháček porazil súperov rozdielom triedy. V absolútnom súčte časov RS porazil všetkých, vrátane posádok automobilov. Päťdesiat dva ročný matador znovu dokázal, že nemá rovnocenného protivníka. Mladý Vašek Bazika, celkovo druhý, však do budúcna predstavuje vážnu hrozbu.

Michal Kostka;Josef Macháček a Václav Bazika - pán profesor a jeho žiak

Na trojke sa, aj vďaka penalizáciám súperov, ocitol Rudolf Sajan. Slovenský zástupca si od súťaže v Příbrami polepšil o jednu priečku a zdá sa, že konečne prekonal sériu zlyhaní techniky. Najmladšia účastníčka súťaže, sedemnásť ročná Sandra Ulrichová, sa predstavila s novým strojom Suzuki LTZ 400. V konkurencii deviatich mužov sa dokázala vyvarovať chýb a vybojovala fantastické piate miesto.

Michal Kostka;Rudolf Sajan - bronz pre Slovensko

Tesná strata tretej priečky mrzela Vlastíka Tošenovského, tešil ho však zisk titulu druhého vicemajstra za, na Vsetíne neprítomným, Klaudiom Rostowskim.

Michal Kostka;Vlastimil Tošenovský - úspešne odolal poľskej horde

8. Internext Rally Vsetín ukončila ďalší ročník českých majstrovstiev, seriálu Zóny Strednej Európy a pravdepodobne aj poľský šampionát. Bola to súťaž, žiada sa povedať že už tradične, výborná a posádky pri jej hodnotení nešetrili slovami chvály. To je pre organizátorov tá najväčšia pochvala a zároveň výzva do budúcnosti nepodliezť nastavenú latku.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri