Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Zomrel Chris Amon (1943-2016)

Wednesday, 03. 08. 2016 - 16:09, Ľuboš Kašický   

Zomrel Chris Amon (1943-2016)

Chlapík, ktorý odporučil Gillesa Villeneuva do Ferrari

Dnes prišla z Nového Zélandu smutná správa. Vo veku 73 rokov zomrel kedysi slávny automobilový pretekár, ktorý vyhral 24 hodín v Le Mans a za 14 rokov vo formule jeden odjazdil 95 veľkých cien. Znalci tvrdia, že to bol najlepší pretekár F1, ktorý nikdy nezvíazil v Grand Prix (3x druhý a 8x tretí).

amon1.jpg

Keď Chris Amon, plným menom Christopher Arthur Amon, v roku 1963 prvýkrát štartoval v F1, tak bol druhým najmladším pilotom histórie F1 (mal 19 r. a 324 dní, a len o 116 dní bol starší ako vtedy najmladší Ricardo Rodriguez a aj dnes mu to stačí siedme miesto v historických tabuľkách).

amon2.jpg

Známejším sa stal až po víťazstve 24 h Le Mans, kde zvíťazil v roku 1966 s Brucom McLarenom na slávnom Forde GT40 s objemom sedem litrov!!! To mal iba 23 rokov! Vtedy si ho všimol Enzo Ferrari, ktorý mu ponúkol zmluvu do F1 a F2. Ferrariho argumenty vo forme dvestotisícového platu boli silné a podpísali sa pod rozchod s McLarenom, ktorý s ním počítal v sezóne 1967.

amon4.jpg

Hneď v prvej sezóne pre Maranello skončil Amon v MS F1 na piatom mieste, keď štyrikrát došiel na treťom mieste. Bolo to veľmi nádejné pre 24-ročného mladíka, no neskôr sa ukázalo, že to bol vrchol jeho kariéry v F1. V kráľovskej disciplíne autošportu strávil Amon ešte ďalších deväť rokov a celkom získal päť pole position, tri najrýchlejšie kolá a 83 bodov.

amon5.jpg

V roku 1976 to bol práve Amon, ktorý upozornil Enza Ferrariho na divoký talent Gillesa Villeneuva, čím dal azda najlepšiu bodku svojej kariére v F1.

amon6.jpg

Neskôr sa vrátil domov na Nový Zéland, kde choval ovce a konečne aj slušne zarábal. Na F1 nezanevrel a občas sa objavil na nejakej GP. V roku 2003 si dokonca strihol rely a za spolujazdca si zobral legendárneho britského komentátora Murraya Walkera.

V posledných rokoch však bojoval s rakovinou, ktorej dnes ráno v nemocnici podľahol. R.I.P.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri