Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Zmeny pravidiel pre sezónu 2011

Wednesday, 08. 09. 2010 - 21:53, Katarína Ďurecová   

Zmeny pravidiel pre sezónu 2011

Dnes (8. septembra 2010) sa konalo v Paríži zasadnutie Svetovej rady FIA, kde sa okrem iného preberali aj nové pravidlá pre WRC. Asi najzaujímavejšou schválenou vecou je povinné zavedenie rýchlostnej skúšky, ktorá má byť prenášaná na živo v televízii. Táto rýchlostná skúška sa má odohrávať v posledný deň rally. Tri najrýchlejšie posádky na tejto rýchlostnej skúške získajú bonusové body (tri body za prvé miesto, dva za druhé a jeden bod za tretie miesto).

Od budúcej sezóny bude taktiež zavedený Pohár FIA pre produkčné autá, kde môžu štartovať dvojkolky, ktoré štartujú v PWRC. V každom kole PWRC, tak budú dvojkolky okrem šampionátu PWRC hodnotené aj do Poháru FIA pre produkčné autá, kde budú body udeľované obvyklým spôsobom. (To isté bodovanie ako vo WRC, PWRC a tak ďalej.) Tak isto ako do PWRC, aj do Poháru FIA pre produkčné autá musia posádky vopred nanominovať, ktorých rally sa zúčastnia.

Vladislav Maschl;img-1362-2.jpg

Ďalšou novinkou je, že WRC tímy môžu po štvrtej rally použiť v ostávajúcich deviatich podnikoch iba dva motory na auto.

Veľmi zaujímavou vecou je aj to, že od budúcej sezóny sa menia rozostupy medzi štartujúcimi autami z tradičných dvoch na jednu minútu, čo má podľa FIA viesť k zatraktívneniu rally pre divákov, ale na šotolinových rýchlostných skúškach by to mohlo znamenať problém s neusadeným prachom z predchádzajúceho auta.

Vladislav Maschl;img-1892.jpg

Jazdci a tímy s prioritou 2, ktorí sa zúčastnia dvoch a viacerých po sebe nasledujúcich podnikov WRC automaticky dostanú prioritu 1 do konca šampionátu, čo znamená, že pre ne budú platiť rovnaké pravidlá ako pre jazdcov továrnych tímov.

Vladislav Maschl;img-1172.jpg

Budúci rok bude taktiež zriadená skupina pozostávajúca z expertov, ktorí budú mať za úlohu posúdiť možnosť štartovania GT áut vo WRC a taktiež FIA v spolupráci s promotérom WRC - firmou North One Sport založí akadémiu pre mladých jazdcov.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri