Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Zážitkový rok Martina Koiša

Wednesday, 18. 09. 2013 - 09:54, Martin Trenkler   

Zážitkový rok Martina Koiša

Skúsený pretekár a šampión do vrchu Martin Koiš uzavrel sezónu 2013 pódiovým umiestnením na 39. Rally Košice. „Tento rok som si lepšie nezajazdil, ako na Rally Košice a budem sa z tohto zážitku tešiť ešte celú zimu," povedal známy pretekár.

39. Rally Košice bola pre Martina a Andreja Sisku len druhým tohtoročným podujatím rally, keď začiatkom júna absolvovali Rally Tribeč, rovnako s Fordom Fiesta R2. „Naša Fiesta je skôr pohárové auto. S deficitom nejakých 30 koní nie je rovnocenným súperom pre Citroën C2 R2, ktorý používa naša konkurencia," povedal Martin.

Tibor Szabosi;gh7p0329autosportfoto.jpg

Napriek tomu začala sobotňajšia etapa výborne: „V sobotu sme na moje prekvapenie vyhrali prvú rýchlostnú skúšku, a to s neuveriteľným náskokom 39 sekúnd. Sám som bol z toho mierne v pozitívnom šoku," povedal Martin a pokračoval: „Takto úspešne sme absolvovali aj druhú skúšku, i keď na tej poslednej sme od skúsenejšieho Táboriho dostali nejakú desatinku. Na to, že sedlám rally auto dvakrát do roka, som bol s našimi výsledkami maximálne spokojný. Urobiť takéto časy na náročných tratiach bolo skvelé," zakončil bánovský pretekár rozprávanie o úspešnej sobote.

Nie všetko však pokračovalo podľa plánov... „V nedeľu sa nám nepodarilo nadviazať na sobotňajšie úspechy. Chýbajú mi aj skúsenosti s niektorým typom tratí. Na Ružíne sme dostali defekt a stratil som pol minúty. Môj náskok zo soboty sa začal zmenšovať. Na predposlednej rýchlostnej skúške sme išli všetci v jednej sekunde, no na tej poslednej som za Táborim nestíhal. Skončili sme druhí, so stratou 2,9 s, v súčte časov za oba dni," skonštatoval sympatický pretekár a dodal: „Tento rok som si lepšie nezajazdil, ako na Rally Košice a budem sa z tohto zážitku tešiť ešte celú zimu."

Tibor Szabosi;gh7p1884autosportfoto.jpg

Oddychová sezóna
Koišovci sa po zisku minuloročného titulu absolútneho majstra SR rozhodli tentoraz zmierniť tempo a užívať si každé podujatie zvlášť. Martin Koiš: „Tento rok sme si vzali tak trochu „voľno," no o to viac sme sa tešili z každej jazdy. Mnohí si mysleli, že utekáme pred konkurenciou, no výsledky hovoria o inom - počas celého roka sme viedli vyrovnané súboje a získali sme 5 víťazstiev, 2 druhé miestá a žiaľ sme si pripísali na konto aj dve nuly. Celkovo sme absolvovali 9 pretekov. Navyše sme zachovali dohodnutý kalendár, vynechali sme len Ostrú Lúku a zahraničné preteky, čo sú pre našich sponzorov takpovediac nepodstatné podujatia. Absolvovali sme tiež Rally Tríbeč a Rally Košice," povedal spokojný Martin.

Tibor Szabosi;gh7p4432.jpg

Rok zbytočných intríg
Bola to však aj sezóna plná demotivujúcich intríg. Uprostred roka odišiel z bojiska jeden konkurent. Namiesto normálneho dôvodu padali obvinenia na technických komisárov a niektorých súperov, že na tom majú svoj podiel viny. „Celá táto zaležitosť mi ubrala radosť z pretekov do vrchu. Bol to holý nezmysel. Predpisy sú presne dané a vozidlá sa podľa toho aj zaraďujú; je nesprávne, aby sa slepo hľadal vinník, pričom je chyba niekde inde. Je mi to skutočne ľúto, že jedna tlačová správa, postavená na nekompletných informáciach, vrhá tieň na celý kopcový seriál," skonštatoval Martin.

Nový začiatok
„Uvidíme, čo prinesie zima, no na budúci rok by sme radi absolvovali opäť všetky preteky do vrchu a zabojovali o prvenstvo. Otázna je stále skladba kalendára; kopcová komisia by rada obmedzila preteky v zahraničí, skôr by sa kalendár postavil na domácich podujatiach. V takomto prípade by bol kopcový seriál zaujímavejší pre slovenského diváka. Aj pre súťažiacich to bude určite jednoduchšie," dodal majster Koiš na záver.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;gh7p4812.jpg

Jozef Pisch;1t1u7905-4.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri