Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

X-Raid s novými posilami

Wednesday, 01. 07. 2009 - 00:13, Michal Kostka   

X-Raid s novými posilamiRady jazdcov tímu X-Raid sa rozrástli o ďalšie známe mená. Po tom čo sa Mitsubishi stiahlo zo scény, zostali bez angažmánu hneď štyria dakarský víťazi. Sven Quandt má v tejto chvíli pod palcom už dvoch z nich.

Nani Roma (víťaz z r.2004, KTM) sa po prvý raz predstavil za volantom BMW X3 CC na práve skončenej Rali Transiberico, kde vyhral dve rýchlostné skúšky. Technické problémy ho síce poslali až na úplný koniec výsledkovej listiny, hlavným zámerom však bolo zžiť sa s vozidlom a s novým navigátorom, čo sa podarilo. Vedľa Romu sa posadil Michel Perin, ktorý sa na Dakare tešil z víťazstva tri razy (1994-96, pilot Pierre Lartigue, Citroen ZX) a donedávna navigoval Carlosa Sainza. Dvojica by mala štartovať aj na blížiacej sa Baja Espana a Roma sa nepochybne bude snažiť na domácej pôde pridať ďalšie, už šieste víťazstvo do svojej zbierky (1995, 1997, 1999, 2002, KTM + 2005, Mitsubishi).



S treburským tímom najnovšie podpísal zmluvu rekordér v počte dakarských triumfov, deväťnásobný víťaz Stephane Peterhansel (1991-93, 1995, 1997-98, Yamaha + 2004-05, 2007, Mitsubishi). Štyridsaťtri ročný Francúz opäť vytvorí súťažnú dvojicu s krajanom Jean-Paul Cottretom. Ich cieľom bude bojovať o víťazstvo na ďalšom Dakare. Baja Espana sa javí ako správna príležitosť na Peterhanselov bavorácky debut, veď je to súťaž na ktorej sa fenomenálny Francúz tešil z víťazstva doteraz len jediný krát (2007, Mitsubishi).



Už v minulosti bol platným členom nemeckého tímu ďalší z dakarských šampiónov ekipy Mitsubishi, víťaz z roku 2006 Luc Alphand. Ešte v roku 2003 vybojoval za volantom BMW X5 pre X-Raid prvé etapové víťazstvo na Dakare. Zároveň to bolo po prvý raz, čo etapový triumf získalo dieselom poháňané vozidlo. V tom istom roku rozšíril zbierku úspechov X-Raidu o dve celkové víťazstvá na Baja Deutschland a Baja Espana. V Španielsku sa mal objaviť aj tento rok, nebude to však za volantom BMW a ani iného vozidla. Počas víkendu utrpel na pretekoch terénnych motocyklov vážne zranenie chrbtice. Operácii sa „Lucho“ podrobil v pondelok, jeho zdravotný stav je podľa lekárov uspokojivý. Na nohy sa však dlhšiu dobu nepostaví.



Z X-Raidu sa čo do počtu jazdcov stáva pomaly ale isto najväčší tím na súčasnej cross country scéne. Nejde však len o kvantitu, ale aj o kvalitu jazdcov. Guerlain Chicherit, deviaty celkovo na Dakare 2009 a aktuálny víťaz Svetového pohára, je dlhodobou investíciou Svena Quandta, ktorá začína prinášať svoje ovocie. Leonid Novickij, ôsmy na poslednom Dakare, si v tomto roku vybral riadnu dávku smoly. Najprv ho na Abu Dhabi Desert Challenge vyradila choroba, o mesiac neskôr na Rallye de Tunisie vo vysokej rýchlosti havaroval v predposlednej etape súťaže a z bojov o víťazstvo putoval rovno do nemocnice. Argentínčan Orlando Terranova ukázal svoju rýchlosť už na tohtoročnom domácom Dakare (havaroval v 10. etape), najmä však na Tuniskej rally, ktorú vyhral. Najnovšími posilami, ktoré majú zabodovať hlavne na Dakare sú Nani Roma a Stephane Peterhansel.



Okrem jazdcov „na plný úväzok“ sa v tomto roku v tíme jednorázovo objavili aj Peter van Merksteijn a René Kuipers. Ďalšie tri „x-trojky“ sa pravidelne preháňajú po portugalských tratiach. Tímoví kolegovia Bernardo de Moniz Maia a Filipe Campos momentálne okupujú druhú, resp. tretiu priečku portugalského šampionátu, na piatom mieste sa nachádza tretie vozidlo podporované X-Raidom, pilotované trojnásobným portugalským šampiónom Miguelom Barbosom.






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri