Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné

Willi Opitz: Vinár z Formuly 1

Friday, 21. 02. 2014 - 20:40, Martin Trenkler   

Willi Opitz: Vinár z Formuly 1

Willi Opitz nie je ani na Slovensku tak celkom neznámy pojem. Aj v našej krajine totiž rastie úroveň pitia kvalitného vína. Od čias, kedy vrchol slovenského vinárstva predstavovala Zámocká sviečka s kolou, ubehla nejaká doba. Odkiaľ by ste teda Williho Opitza mohli poznať?

031-mg-9548.jpg

„Z Opitza nie je opica!" - hovorí hrdo, s nadsádzkou a po slovensky známy rakúsky vinár - polyglot Willi Opitz. Kto ho raz navštívi, odchádza z jeho neďalekého vinárstva v obci Illimitz (len 70 km/45 min. autom z Bratislavy) plný nadšenia a zážitkov, ako z dobrého filmu v kine. Opitz nie je len o víne. Jeho osobnosť a prirodzená schopnosť spriateliť sa so zákazníkmi a brať ich ako členov rodiny je očarujúca.

opitz-01.jpg

Oblasť Neusiedlerského jazera a obec Illmitz sú známe územia so silnou vinárskou tradíciou. Pre Slováka je navyše výhodná dostupnosť a zároveň krása tohto regiónu. No a dvere malého vinárstva Willi Opitz Winery sú celoročne otvorené všetkým zvedavcom a fanúšikom dobrého vína a dobrej nálady. Navyše keď absolvujete „malú" ochutnávku asi 12 druhov vín v spojení s vybraným jedlom, môžete prejsť zo sympatickej vínnej pivnice po schodoch do penziónu a spoločenskú únavu odložiť do pohodlnej postele. Veď aj ráno je deň... Práve túto skúsenosť ponúkneme v jednom z ďalších článkov všetkým čitateľom portálu autosportfoto - ako súťažnú cenu. Ale o tom až potom...

8fcb0668.jpg

Navštíviť vináreň Williho Opitza je zážitkovou turistikou. Blízkosť majestátneho Neusiedlerského jazera s letnými operetami a člnkovaním umocňuje toto jemne romantické prostredie. Willi je doslova marketingový mág. Stačí pár slov, pár múdrych nápadov a jeho životných súseností, aby vás presvedčil o svojej vinárskej genialite. Čo sa vín týka - stačí si vybrať. Môj absolútny favorit z bielych vín je voňavučký, no suchý Muskat Ottonel, alebo Červený tramín - neskorý zber. Výborný je tiež polosladký, no fantasticky vyvážený Kiebitz, či legendárny, suchý Silver Lake - oficiálne víno tímu McLaren-Mercedes od roku 1995. Z červených vín je pre mňa neprekonateľný červený Silver Lake, ale aj najťažšia odroda na pestovanie - skvelý Pinot Noir. Opitz sa vo svete preslávil aj svojimi unikátnymi dezertnými vínami - od ľadového zberu po tzv. „Schilfwein," čiže „slamové vína" - technika, ktorú vymyslel on sám ešte koncom 80. rokov minulého storočia. Práve tieto vína zdobí množstvo medzinárodných ocenení. No k úspechom tohto vinára a ako sa dostal k prezidentovi Clintonovi, či k šéfovi McLarenu Ronovi Dennisovi, sa dočítate v ďalšom zo série článkov, približujúcich sympatické vinárstvo Willi Opitz Winery.

Martin Trenkler/RPM

mg-2439.jpg

mg-2469.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri