Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Volkswagen zbrojí, BMW bez zosnulého Colina McRaea

Tuesday, 16. 10. 2007 - 17:43, Andrej Haverda   

Volkswagen zbrojí, BMW bez zosnulého Colina McRaea

Predstavovať Carlosa Sainza fanúšikom motoristického športu by bolo určite nosením dreva do lesa. „El Matadore“ sa po sedemnástich sezónach účinkovania v kolotoči svetových rallye stal legendou, ktorá okrem dvoch majstrovských titulov získala aj tretí najväčší počet (po Francúzovi Sebastienovi Loebovi /33/ a Fínovi Marcusovi Grönholmovi /30/) víťazstiev (26) a najviac bodov (rovných 1 200) vo svetových súťažiach. Okrem štyroch postov vicemajstra sveta sa Sainz vďaka svojej obrovskej vytrvalosti výkonov môže popýšiť aj vynikajúcou bilanciou 97 umiestnení na stupňoch víťazov v jednotlivých podnikoch majstrovstiev sveta! Svoj odchod do motoristického dôchodku ohlásil 45-ročný Sainz na konci sezóny 2004 (v ktorej skončil celkovo na 4. mieste), v tej nasledujúcej ho však tím Citroën opäť povolal na zaskakovanie za trápiaceho sa Françoisa Duvala a Španiel rozhodne nesklamal – v Turecku a Grécku sa blysol 4. a 3. miestom. Lenže rodák z Madridu dnes dobre vie, že jeho doba je preč a preto sa začal obzerať po nových výzvach. Jeho bývalý tímový kolega Colin McRae, ktorý dakarské šialenstvo absolvoval už dvakrát, už pred dvomi rokmi správne usúdil, že Španiel bude v Afrike úspešný. „Carlos pôjde veľmi dobre. V rallye šampionáte sme neraz videli, že je neuveriteľne adaptabilným pretekárom, ktorý sa rýchlo učí a má do poradia čo povedať. Myslím si preto, že rýchly bude aj teraz a nevidím dôvod prečo by nemohol vyhrať pri svojom premiérovom dakarskom štarte,“ vystihol jeho neskoršie účinkovanie majster sveta v rallye z roku 1995. Sainz „Dakar“ napokon nevyhral, ale rozhodne nesklamal. „Žiadna z doterajších rallye a žiadne z doterajších vozidiel sa nedajú porovnať s Dakarom. Vzdialene možno stará Rallye Safari, ktorá sa jazdila päť dní. Ale aj to je niečo úplne iné,“ vraví Carlos na adresu Dakarskej rallye.


Tak ako on (s tradičným navigátorom Michelom Périnom – ktorý, len na okraj, trikrát zvíťazil na Citroëne ZX spoločne s „dakarským Prostom polovice deväťdesiatych rokov“ Pierrom Lartigueom) i Giniel De Villiers s Dirkom von Zitzewitzom a Mark Miller s Ralphom Pitchfordom opäť zabojujú o dakarské vavríny. Osvedčenú trojicu posádok doplní vo štvrtom vozidle trojnásobný nemecký majster v automobilových súťažiach Dieter Depping, ktorý nebude na súťaži zelenáčom – veď značku s dvoma véčkami v znaku pilotoval už pri jej come-backu v roku 2003 – a bude ho navigovať Timo Gottschalk. „Vo Volkswagene Race Touareg som sa cítil veľmi dobre už od prvého testu a v doterajšom priebehu roka som s ním najazdil už množstvo užitočných kilometrov,“ hovorí Dieter Depping. „Mojou prioritou bude dôjsť až do Dakaru, vybojovať čo najlepšie umiestnenie a odviesť vo všetkých ohľadoch maximum pre tím Volkswagen.“


S ďalším Race Touaregom sa predstaví „preslávená“ dvojica z posledného „vydania“ (avšak vo farbách polotovárenskej stajne Lagos) – niekoľkonásobný účastník rallye a víťaz Svetového pohára FIA v cross-country rallye 2003 Carlos Sousa, ktorý sa bude opäť spoliehať na diktát skúseného Andreasa Schulza. V januári cestou do Ataru Carlos v záchvate zúrivosti „vysadil“ uprostred púšte svojho navigátora (zrejme zapracovala ponorková choroba) a vrátil sa poň až takmer o hodinu. Túto story neskôr siedma najrýchlejšia posádka 29. rallye poprela a vysvetlila, že išlo len o „Andreasove mierne stratenie sa v dunách“...


Svoje pekelné automobily bude k Dakaru čo najrýchlejšie hnať aj ďalší nemecký výrobca – BMW. X-raid Team pôvodne podpísal kontrakt s Colinom McRaeom (ktorý mal v zostave stajne nahradiť Juttu Kleinschmidt a doplniť Guerlaina Chicherita i Nassera Al Attiyaha), ale vis major žiaľ rozhodol inak: 15. septembra v popoludňajších hodinách zahynul pri páde svojho súkromného vrtuľníka Eurocopter AS 350 spolu s päťročným synom Johnnym a ďalšími dvoma pasažiermi stroja, ktorý pravdepodobne sám pilotoval. Tridsaťdeväťročný škótsky jazdec zanechal po sebe manželku Alison a osemročnú dcérku Hollie. „Je tragické, keď niekto zomrie takýmto spôsobom, keď by mal mať najnebezpečnejší úsek svojho života za sebou,“ nedokázal skryť zármutok prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Max Mosley.

Automobily X-raid BMW X3 CC vôbec po prvýkrát pôjdu na biodieselový pohon. Piloti sa budú snažiť napraviť tohtoročný neúspech, hoci Katarčan Al Attiyah mal pódiové umiestnenie skutočne na dosah ruky. Pritom išlo o banálnu záležitosť: údajné prekročenie rýchlosti. Lenže ako on, tak i jeho spolujazdec Alain Guehennec si neboli v cieli vedomí priestupku, lebo rýchlosť v inkriminovaných pasážach dôkladne strážili. Bolo to veľké sklamanie s trpkou príchuťou nielen pre nich, ale aj celý tím BMW: „Som presvedčený, že to bola chyba v systéme, pretože som spomalil už pred kontrolovanou zónou,“ vravel smutný Katarčan. „Vedel som predsa, že merajú už sedem metrov za jej hranicou. Pre mňa aj celú stajňu, ktorá odviedla majstrovskú prácu, je to veľké sklamanie. Napriek tomu sme dokázali, že BMW je spoľahlivé, konkurencieschopné. Je to frustrujúce ako sme stratili tretie a potom aj štvrté miesto,“ dodal Al Attiyah.


Českí zástupcovia Zapletal s Janáčekom sa v poslednom ročníku v počiatku preteku blysli vynikajúcim 29. miestom, ale v siedmej „erzete“ ostali v dunách stáť s nefunkčnou spojkou. Po celonočnej a veľmi zložitej oprave (v piesočnej búrke dokázali svoje oranžové Mitsubishi zdvihnúť a prevodovku vymontovať takmer holými rukami!) však boli schopní v pretekoch pokračovať. Do Ataru dorazili v predĺženom časovom limite a hoci klesli až na priebežné 82. miesto, nakoniec skončili  na 54. priečke. Napokon sa stali len druhou českou stajňou, ktorá po Kakrdovom Tuareg Racing Teame súťaž dokončila. Stajňa tentoraz nasadí do súťaže hneď dvojicu „ostrých“ automobilov: s továrenským Mitsubishi L200 Dakar EVO pôjde Mirek Zapletal opäť s Mílom Janáčekom, v ďalšom stroji s tromi diamantmi v znaku (typu Pajero Di-D Dakar) sa objaví Petr Procházka s Vladimírom Nemajerom.

V prípade českých motocyklistov nebudú určite chýbať Dušan Randýsek na Yamahe („Táto rallye je finálna méta pre ľudí, ktorí robia cross country. Absolútne ide o najväčšiu a najťažšiu výzvu,“ tvrdí), David Pabiška (majster ČR v endure z roku 1999 a niekoľkonásobný účastník Šesťdňovej motocyklovej súťaže opäť staví na zn. KTM) a Josef Macháček – ktorý sa podľa vlastných slov „vracia na Dakar, aby si oddýchol od celodenného stresu“ – opäť zvolí Yamahu Quad. Ten keď manželke vlani oznámil, že sa rozhodol znovu postaviť na štart súťaže, išli na ňu mdloby. „Doma je slovo Dakar horšie než spojenie vtáčia chrípka,“ vraví niekdajší endurista, ktorý štartoval aj na niekoľkých Šesťdňových a v minulosti sa venoval taktiež autokrosu – aj preto občas uvažuje, že by si „Dakar“ vyskúšal s buginou. Z 13 quadov na štarte súťaž naposledy dokončilo sedem, triedu (už po štvrtýkrát!!!) napokon ovládol práve 50-ročný Josef Macháček. Na trati si však prežil veľa útrap, či už vyletením mimo cesty ešte v Portugalsku, alebo veľmi nepríjemným zranením v podobe rozleptanej kože na ľavej nohe pod kolenom od benzínu vytekajúceho z prasknutej nádrže. Hnisajúca rana veľmi bolela a zrastajúca sa koža stále praskala. Rad iných súperov by preteky zrejme vzdal, nie však Josef Macháček. „Dakar na štvorkolke som šiel naposledy, to viem stopercentne“ zaprisahával sa v cieli pretekár z Heřmanovho Městce. Ako vidieť, tak ako väčšina „dakaristov“ (ktorí každoročne tvrdia, že ich na tejto súťaži už nikto nikdy neuvidí), aj on nehovoril pravdu... Pripomeňme, že Davida Pabišku odmávli na 42. priečke a Dušan Randýsek šťastie nemal vôbec: zradil ho motocykel, musel nedobrovoľne prenocovať v púšti a v pretekoch nepokračoval. Spomínané trio bude reprezentovať KM Racing Team.

    Na štarte sa posledne objavilo aj 46 žien, zastúpených vo všetkých troch kategóriách. Víťazstvo medzi motocyklistkami bude obhajovať Francúzska Ludivine Puy, Nemka Patricia-Watson Miller s KTM medzi ženami skončila tretia, medzi nich sa s Yamahou vklinila Holanďanka Gesina Pol. V klasifikácii došli ešte Švédka Annie Seel s KTM a Anna-Charlotta Tilliette z Francúzska na Honde.  




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri