Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

VC Veľkej Británie priniesla prvé víťazstvo pre Fernanda Alonsa

Sunday, 10. 07. 2011 - 19:47, Alexa Szafianová   

VC Veľkej Británie priniesla prvé víťazstvo pre Fernanda Alonsa

Sivé mraky neopustili trať ani počas dnešného dňa a pred pretekmi z nich aj spŕchlo. Niektoré časti trate boli ako tak suché, ale ako zahrievacie kolo ukázalo, niekde bolo vody viac než dosť. Piloti sa preto rozhodli štartovať na intermediálnych pneumatikách.

Všetkých 24 monopostov bolo pripravených na štart. Ako náhle vyhasli červené svetlá začala sa VC Veľkej Británie. Sebastian Vettel okamžite predbehol svojho tímového kolegu Marka Webbera a zaujal vedúcu pozíciu. Austrálčan si musel dávať veľký pozor na Fernanda Alonsa, ktorý atakoval jeho druhú pozíciu. Nakoniec si však Webber udržal svoju pozíciu. Počas štartu získal jednu pozíciu i Jenson Button, ktorý predbehol Felipe Massu, štartujúceho na štvrtej priečke. Počas prvých dvoch kolách postúpil Lewis Hamilton z 10. priečky až na piatu.

10906-en-espnf1.jpg

V ďalšom priebehu pretekov sa vyčasilo a trať pomaličky schla. Už hneď v prvých desiatich kolách sme mohli byť svedkami niekoľkých pekných súbojov. Ako prvý do boxov zamieril Michael Schumacher, ktorý v súboji s Kamui Kobayashim prišiel o predné krídlo, a keď už bol v boxoch, tak ako prvému mu obuli i pneumatiky do sucha. Neskôr za  zapríčinenie kolízie dostal Michael Schumacher penalizáciu 10-sekúnd Stop & Go.

10917-en-espnf1.jpg

V nasledujúcich kolách si prišli prezuť pneumatiky i Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel, či Lewis Hamilton, ktorý sa dostal pred Felipe Massu. Výjazd Kamui Kobayashiho z boxov bol príliš nebezpečný, a tak tiež dostal penalizáciu 10 sekúnd Stop & Go. V 15. kole Lewis Hamilton predbehol na treťom mieste krúžiaceho Fernanda Alonsa. Španiel však o 9 kôl neskôr získal svoju pozíciu späť.

10922-en-espn.jpg

Prvá chyba počas výmeny pneumatík sa stala mechanikom Force Indie, ktorí nemali pripravené nové pneumatiky pre Paula di Restu. Di Resta stratil cenné sekundy. Neskôr došlo k menšej kolízii medzi menovaným a Sebastienom Buemim. Paul di Resta prišiel o predné krídlo, kým pilot stajne Toro Rosso dostal defekt, čím sa preteky pre neho skončili.

10910-en-espn.jpg

Druhá chyba v boxoch sa stala počas výmeny pneumatík Sebastiana Vettela. Mechanici mali problém s uchytením ľavej zadnej pneumatiky, a tak Vettel prišiel o vedúcu pozíciu a prepadol sa až na tretie miesto za Lewisa Hamiltona. V tom čase bol v boxoch aj Fernando Alonso, ktorý týmto pádom získal prvé miesto.

10909-en-espn-f1-vet-ham.jpg

Úradujúci majster sveta sa pustil do naháňačky Lewisa Hamiltona. Dostal sa k nemu blízko, ale predbehnúť ho nedokázal, a tak sa radšej vrátil do boxov po novú sadu pneumatík. Na to ihneď reagoval i Lewis Hamilton, ktorý sa však na trať vrátil až sa Vettela. Do boxov potom zavítali i Mark Webber, Fernando AlonsoJenson Button. Mechanik McLarenu nestihol uchytiť Buttonovu pravú prednú pneumatiku, a tak bol Brit nútený zastaviť svoj monopost mimo trate.

10925-en-espnf1.jpg

Desať kôl pred koncom pretekov dostal Lewis Hamilton informáciu, že musí šetriť s palivom inak nedobehne do cieľa. Šancu dostať sa na stupeň víťazov pocítil Mark Webber, ktorý začal vyvíjať nátlak na spomínaného Brita. V 46. kole sa Webberovi podarilo predbehnúť Hamiltona čím získal tretiu pozíciu.

10921-en-espnf1.jpg

180847-gpupdate.jpg

Do konca pretekov sa vedúca pozícia nezmenila. Víťaznú šnúru Sebastiana Vettela tentokrát prelomil Fernando Alonso na Ferrari. Na stupeň víťazov však vystúpili i obaja piloti Red Bullu v poradí Sebastian VettelMark Webber.  Súboj o štvrté miesto prebiehal až do poslednej sekundy medzi Felipe MassomLewisom Hamiltonom. Nakoniec si však Hamilton dokázal udržať svoju pozíciu.

10911-en-espn.jpg

Výsledky VC Veľkej Británie:

1. F. Alonso Ferrari 1h28m41.196s

2. S. Vettel Red Bull-Renault  + 16.5s

3. M. Webber Red Bull Renault  + 16.9s

4. L. Hamilton McLaren-Mercedes  + 28.9s

5. F. Massa Ferrari  + 29s

6. N. Rosberg Mercedes  + 60.6s

7. S. Perez Sauber-Ferrari  + 65.5s

8. N. Heidfeld Renault  + 75.5s

9. M. Schumacher Mercedes  + 77.9s

10. J. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari  + 79.1s

11. A. Sutil Force India-Mercedes  + 79.7s

12. V. Petrov Renault  + 80.6s

13. R. Barrichello Williams-Cosworth  + 1 kolo

14. P. Maldonado Williams-Cosworth  + 1

15. P. di Resta Force India-Mercedes  + 1

16. T. Glock Virgin-Cosworth  + 2

17. J. D'Ambrosio Virgin-Cosworth  + 2

18. T. Liuzzi HRT-Cosworth  + 2

19. D. Ricciardo HRT-Cosworth  + 3

Preteky nedokončili: H. Kovalainen ( Lotus-Renault), J. Trulli (Lotus-Renault), K. Kobayashi (Sauber-Ferrari), S. Buemi (Toro Rosso-Ferrari), J. Button (McLaren-Mercedes)

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri