Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Víťazom šialenej jazdy menom VC Malajzie napokon Fernando Alonso

Sunday, 25. 03. 2012 - 14:10, Eva Rihová   

Víťazom šialenej jazdy menom VC Malajzie napokon Fernando Alonso

Fernando Alonso odolal útokom Sergia Péreza, a tak si prišiel pre famózne víťazstvo na tohtoročnej VC Malajzie. Videli sme monúznový dážď, dlhé prerušenie pretekov a neuveriteľný súboj o víťaznú trofej Fernanda Alonsa a Sergia Péreza, ktorý by pred štartom veľkej ceny snáď nikomu na rozum ani len nezišiel. Rodák zo španielskeho Ovieda dnešným triumfom vedie šampionát jazdcov, a to po katastrofálnom začiatku sezóny musia fanúšikovia a samotné Ferrari prijať s veľkým nadšením. Jedna malá chyba zobrala mladému Pérezovi šancu prekonať 2-násobného majstra sveta a dosiahnuť tak, to čo by sme museli nazvať jedným z najprekvapujúcejších víťazstiev v F1, víťazstvom pre tím Sauber.

14031.jpg

14032.jpg

Lewis Hamilton doplnil svojím tretím miestom stupne víťazov, zatiaľ čo tímový kolega Jenson Button po austrálskych oslavách tu v Malajzii čelí viac ako nevydareným pretekom a odnáša si zo Sepangu nulu. Minuloročný víťaz Sebastian Vettel podobne ako Button zlyhal, čo sa týka zisku cenných bodov do tabuľky. Vettel v záverečných fázach veľkej ceny doplatil na väčší počet monopostov a kolidoval s monopostom HRT. Mark Webber naopak preťal cieľ ako štvrtý, ďalší solídny výkon predviedol Kimi Raikkonen, prvé body za 6.miesto vo Williamse si odnáša Bruno Senna.

14030.jpg

McLareny si udržali svoje pozície aj po štarte, Romian Grosjean s Michaelom Schumacherom bojovali o tretiu priečku, čo napokon skončilo kontaktom oboch jazdcov a znamenalo následný prepad jazdeckým poľom. Z incidentu profitovali oba Red Bully, Mark Webber a Sebastian Vettel sa posunuli na 3. resp. 4. miesto pred Fernanda Alonsa. Grosjean svoje účinkovania nadobro zabalil v kole číslo 3, keď skončil zahrabaný v štrkovej zóne. Ďalší rýchly koniec pre Francúza. Už keď sa intenzita dažďa postupne zväčšovala v stajni Sauber siahli po majstrovskom kúsku a povolali Sergia Péreza do boxov na výmenu pneumatík Pirelli do dažďa ( modré označenie), osttaní piloti tak učinili o čosi neskôr, čo posunulo Péreza do dopredných pozícii.

14042.jpg

Situácia s počasím sa rázom zhoršila a preteky prišli do bodu, kedy boli vyhlásené červené vlajky. Monoposty sa za Safety Carom zaradili späť na štartovú rovinku, kde zotrvali takmer hodinu čakaním reštart. V tom momente bolo zaujímavé sledovať Jeana-Erica Vergna. Mladému Francúzovi pred reštarom patrila 7.pozícia, neobyčajné bolo sledovať Naraina Karthikeyana spolu s monopostom HRT na 10.mieste! Indický pilot totiž nastupoval do pretekov už s pneumatikami do dažďa.

195287.jpg

Práve Karthikeyan bol jedným z hlavných účastníkov kolízie s Jensonom Buttonom, ktorý doplatil na väčšie množstvo áut po tom čo sa vracal zo zástavky v boxoch. Brit tak s Indom kolidoval a síce s čerstvými intermediálkami no bez predného spojleru bol odsúdený na ďalšiu zástavku u mechanikov McLarenu. Prezutie pneumatík absolvoval aj Alonso s Pérezom, ktorý zamieril do boxov o jedno kolo neskôr. Španiel v službách Ferrari bol v týchto fáfzach pretekov v čele budujúci si slušný náskok na druhého Mexičana.

195279.jpg

Tu sa začali skutočne ukazovať kvality Péreza jazdiaceho za Sauber. Pérez sa chopil veľkej šance, ktorú mu lotéria s počasim ponúkla a sťahoval v neuveriteľnom rozsahu vedúci náskok Ferrari 2012. Keď rozdiel medzi jazdcami činil menej ako sekundu zašiel Alonso do boxov pre svoju poslednú zastávku. Mexičan tak ako v predchádzajúcom prípade prišiel k mechanikom o okruh neskôr, čo sa potom ukázalo ako nie zrovna najlepšie riešenie, keďže španielsky matador získal skoršou zástavkou cenných 7 sekúnd. Aj to dokázal nadaný mladík v posledných 10tich kolách stiahnuť, no čo prišlo potom môžno nazvať jedine chybou z veľkej túžby po prvom víťazstve v F1 kariére. Pérez bol až príliš široký v jednej zo zákrut, vyšiel mimo trať a hneď bolo 5 sekúnd v prospech 2-násobného šampióna z rokov 2005,2006.

14037.jpg

14038.jpg

Lewis Hamilton nedokázal s čelom držať tempo v premenlivých podmienkach a tak sa musel uspokojiť s končeným tretím miestom. Sebastian Vettel mal blízko k bodom za štvrtú priečku, aj to však len do chvíľ, kým prišlo ku kontaktu jeho RB8 s opäť raza monopostom Naraina Karthikeyana. Nemec bol nútený zájsť k mechanikom po tom čo utrpel defekt ľavej zadnej pneumatiky. Cieľ videl až ako 11ty.

195284.jpg

Body si z horúcej Malajzie odnášajú aj obe Force Indie, Paul di Resta za 7. miesto, Nico Hulkenberg za deviate. Medzi nich sa ešte vkliesnil Jean-Eric Vergne s Toro Rosso. Ďalšie sklamanie pre Mercedes aj počas tohto víkendu. Nádejné pozície na štarte nedokázali Michael Schumacher a Nico Rosberg premietnuť do väčšieho bodového zisku. Schumacher po kolízii v úvode veľkej ceny berie jeden bod za 10.pozícii, Rosberg po extra zastávke v boxoch až 14ty. Podobne ako už v Austrálii aj v Sepangu mal výborné body na dostrel Pastor Mladonado, v tom mu však 2 kolá pred koncom zabránili problémy s motorom. Kým na jednej strane Ferrari oslavuje famózne víťazstvo Fernanda Alonsa, na druhej strane konštatujeme opätovný slabý víkend v podaní Felipeho Massu. Brazílčan sa lúči so Sepangom na 15.mieste.

14041.gif

14039.jpg

Výsledky VC Malajzie 2012:

1. Alonso Ferrari 2h44:51.812
2. Perez Sauber-Ferrari + 2.263
3. Hamilton McLaren-Mercedes + 14.591
4. Webber Red Bull-Renault + 17.688
5. Raikkonen Lotus-Renault + 29.456
6. Senna Williams-Renault + 37.667
7. Di Resta Force India-Mercedes + 44.412
8. Vergne Toro Rosso-Ferrari + 46.985
9. Hulkenberg Force India-Mercedes + 47.892
10. Schumacher Mercedes + 49.996
11. Vettel Red Bull-Renault + 1:15.527
12. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 1:16.800
13. Rosberg Mercedes + 1:18.500
14. Button McLaren-Mercedes + 1:19.700
15. Massa Ferrari + 1:39.300
16. Petrov Caterham-Renault + 1 kolo
17. Glock Marussia-Cosworth + 1 kolo
18. Kovalainen Caterham-Renault + 1 kolo
19. Maldonado Williams-Renault + 2 kolá
20. Pic Marussia-Cosworth + 2 kolá
21. Karthikeyan HRT-Cosworth + 2 kolá
22. De la Rosa HRT-Cosworth + 2 kolá

Preteky nedokončili (v kole číslo) :

Kobayashi Sauber-Ferrari 47
Grosjean Lotus-Renault 4

14043.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri