Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Sebastian Vettel pokoril belgické Spa a vrátil sa tak na najvyššie pozície

Sunday, 28. 08. 2011 - 18:00, Eva Rihová   

Sebastian Vettel pokoril belgické Spa a vrátil sa tak na najvyššie pozície

Formula 1 má za sebou už aj Veľkú Cenu Belgicka, ktorú jednoznačným spôsobom ovládol suverén tohtoročnej sezóny Sebastian Vettel. Vráťme sa však na začiatok.

Priebežný líder tabuľky Sebastian Vettel si po zhasnutí červených svetiel podžal svoju pole position, avšak skutočne len na krátky moment, pretože už po výjazde z extrémne rýchlej Eau Rouge sledujú belgickí diváci nového vedúceho jazdca, ktorým je Nico Rosberg ! Jazdec Mercedesu sa postaral o neuveriteľný nástup, pričom na štarte mu patrila 5.pozícia. V žiadom prípade sa nedal zahanbiť ani jeho podstatne skúsenejší tímový kolega, ktorým nie je nik iný ako Michael Schumacher. Schumacher po katastrofálnej kvalifikácii, ktorá mu zaistila posledné miesto na štarte, sa už po prvom kole ocitol na výbornom 14.mieste, a tak sa mohol pokúsiť o zisk slušných bodov.

11509.jpg

Kto predviedol rovnako neuveriteľný štart,  treba, ale povedať že v opačnom garde, je Mark Webber, ktorý je už ako tradične nedôrazný pri svojich štartoch. Podobným a ešte o niečo väčším neúspechom začali preteky v Spa pre úspešného kvalifikanta Jaimeho Alguersuariho, ktorý okrem toho, že svojou prednou časťou monopostu počastoval Fernanda Alonsa, ale si aj poškodil zavesenie ľavého predného kolesa. Treba, ale uviesť, že sa v celej chaotickej situácii vzniknutej hneď po štarte, ocitol nevinne. Bohužial pre Alguersuariho bol koniec pretekov na okruhu Spa- Francorchamps. Spúšťačom celej série ťukancov bol napokon uznaný Bruno Senna, ktorý bol zrejme priveľmi premotivovaný. Za kolíziu bol odmenený penalizáciou prejazdom boxov. V prvých kolách bol na tom dobre aj Felipe Massa, ktorý figuroval na priebežnej 3.priečke. Brazílčan však už behom 2 zákrut o svoje vybojované miesto prišiel a klesol hneď o 2 pozície v prospech nabudeného Fernanda Alonsa a Lewisa Hamiltona, ktorý boje medzi pilotmu Scuderie Ferrari takto využil.

11511.jpg

V skorom úvode sa k slovu dostali aj zastávky v boxoch, stalo sa tak napríklad v prípade Marka Webbera, Sebastiana Vettela, či Fernanda Alonsa. Hlavne tím Red Bull a McLaren sa pred pretekmi sťažovali na problémy s mäkkou zmesou pneumatík Pirreli, ktorá podľa informácii vytvárala na svojom povrchu malé pukliny. Nepomohol tomu ani fakt, že rakúska stajňa zvolila pre Spa pomerne agresívne nastavenie predného zavesenia.

11512.jpg

Ako potešujúce bolo sledovať počínanie Nica Rosberga v úvode, tak nadšenie postupne zo strany fanúšikov Mercedesu upadávalo, keď si tento nemecký jazdec nedokázal ubrániť jednú pozíciu za druhou. A že sme mu to nemohli mať za zlé, je skutočne tak, pretože pre mnohých pilotov, ktorí boli práve v situácii, kedy sa museli brániť, prišiel silný súper menom DRS. A keď sa tento systém spojil s dlhou rovinkou Kemmel, bolo viac ako nemožné, čokoľvek spraviť. Práve v tejto časti sa odohrala drtivá väčšina predbiehacích manévrov, a že ich v Belgicku bolo požehnane.

11527.jpg

Veľká cena je vo svojom 13.kole a na trati sa objavuje Safety Car ! Bezpečnostné vozidlo bolo vyslané riaditeľstvom pretekov po tom, čo nepríjemný spôsobom skončil Lewis Hamilton  v bariérach. Brit sa práve na spomínanej rovinke Kemmel snažil o predbiehací manéver na Japonca Kamuia Kobajašiho, Hamilton však neudržal svoj McLaren v ideálnej stope a prišlo ku kontaktu. Incident sa obišiel bez zranení. Situácie využlili mnohí k návšteve svojich mechanikov, podobne učinil už po druhý raz za 14 kôl Sebastian Vettel, ktorý sa stále viac trápil s mäkkou zmesou Pirreli. V pretekoch ďalej nepokračoval Daniel Ricciardo, ktorý odstavil svoj monopost HRT priamo na trati, ani druhé Toro Rosso Sebastiena Buemiho. Buemi skončil kvôli poškodeniu zadného prítlačného krídla. Krátko pred reštartom bolo obsadenie v čele : Alonso, Webber, Vettel.

11522.jpg

11515.jpg

V 16. kole sa opäť naplno pretekalo, so zmenou Vettela, ktorý sa dostal pred tímového kolegu, o okruh neskôr na rovinke Kemmel podľahol úradujúcemu šampiónovi pomocou DRS aj Fernando Alonso. Vettel je tak znova vo vedení.

11529.jpg

Vláčik Pérez, Barrichello, Maldonado, di Resta a Kobajaši zviedli niekoľko zaujímavých mikrosúbojov, z ktorého sa však napokon odčlenil prvý zo skupinky Pérez, pôvodne jazdiaci na 10.mieste. Mexičan obdržal penalizáciu za spôsobenie kolízie s Buemim, ktorý bol nútený odstúpiť z pretekov. Rovnaký osud však neskôr počkal v 30.kole aj na jazdca Sauberu, ktorý podľa všetkého musel skončiť kvôli problémom na aute.

Od 23. kola zahájil Jenson Button svoju excelentnú stíhaciu jazdu!  Prvým cieľom bol oslávenec Michael Schumacher, britský jazdec sa posunul na 7.miesto. Netrvalo dlho a za "obeť " mu padol aj Adrian Sutil na Force Indii. Majstra sveta z roku 2009 nemohol nikto zastaviť. Felipe Massa bol ďalším, Nico Rosberg podobne. Button tak figuroval už na 4.pozícii.

Posledné prezutie pneumatík v boxoch čakali tímy od 30.kola. Zatiaľ čo Vettel prezul na tvrdšiu zmes, Alonso či Button zvolili mäkkú, žlto- označenú zmes pneumatík. Veľká smola s výmenou gúm si počkala na Felipeho Massu. Ten sa u mechanikov objavil v priebehu dvoch kôl hneď dva krát. Dôvodom bol neočakávaný defekt. Poradie po zástavkách na čele: Vettel, Alonso, Webber, Button.

7 kôl do konca a prvá štvorica má k sebe veľmi blízko. Ako prvý sa k ataku na Fernanda Alonsa podujal Austrálčan Mark Webber, ktorý len včera oslávil svoje 35.narodeniny, a tak si chcel dať čo najlepší darček. K útoku prišlo tradične na rovinke za výjazdom z Eau Rouge. Vyzerá to na double Red Bullu. Webber nebol jediný, kto si vyšliapol na lepšie Ferrari. Motivovaný Jenson Button, ktorý počas pretekov v Spa doslova lietal, sa dostal pred Alonsa 2 kolá pred koncom. Zaujal tak posledné miesto na stupňoch víťazov.

11531.jpg

V záverečných kolách sledovalo belgické publikom však ešte jeden exkluzívny súboj- súboj medzi oboma Mercedesmi. Michaela Schumachera na 6.miesta a Nica Rosberga na 5.mieste delili len dve sekundy. Zaujímavým faktom je diametrálne odlišná pozícia na štarte. Zatiaľ čo 7-násobný majster sveta sa nachádzal na posledných miestach tesne po zhasnutí červených svetiel, jeho mladší kolega si brúsil v zákrute La Source zuby na vedúceho Vettela. Tímové boje napokon vyzneli lepšie pre oslávenca 20 rokov od debutu v F1, Michaela Schumachera, Rosberg musel prejsť na šetrenie paliva. Rekordman Spa sa tešil z 5.miesta. Double červených býkov sa potvrdzuje, v rakúskej stajni majú skutočný dôvod na radosť.

11517.jpg

Už o 2 týždne nás čaká posledná európska zastávka- Veľká Cena Talianska na okruhu v Monze.

Výsledky Veľkej Ceny Belgicka 2011:

1. Vettel Red Bull-Renault 1h26.44.893
2. Webber Red Bull-Renault + 3.741
3. Button McLaren-Mercedes + 9.669
4. Alonso Ferrari + 13.022
5. Schumacher Mercedes + 47.464
6. Rosberg Mercedes + 48.674
7. Sutil Force India-Mercedes + 59.713
8. Massa Ferrari + 1m06.076
9. Petrov Renault + 1m11.917
10. Maldonado Williams-Cosworth + 1m17.615
11. Di Resta Force India-Mercedes + 1m23.994
12. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1m31.976
13. Senna Renault + 1m32.985
14. Trulli Lotus-Renault + 1 kolo
15. Kovalainen Lotus-Renault + 1
16. Barrichello Williams-Cosworth + 1
17. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 1
18. Glock Virgin-Cosworth + 1
19. Liuzzi HRT-Cosworth + 1

11523.jpg

 

Nedokončili (v kole):

Perez Sauber-Ferrari 27
Ricciardo HRT-Cosworth 13
Hamilton McLaren-Mercedes 12
Buemi Toro Rosso-Ferrari 6
Alguersuari Toro Rosso-Ferrari 1

Tabuľka šampionátu:

1. Vettel 259
2. Webber 167
3. Alonso 157
4. Button 149
5. Hamilton 146
6. Massa 74
7. Rosberg 56
8. Schumacher 42
9. Petrov 34
10. Heidfeld 34
11. Kobayashi 27
12. Sutil 24
13. Buemi 12
14. Alguersuari 10
15. Di Resta 8
16. Perez 8
17. Barrichello 4
18. Maldonado 1



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri