Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

V Baku vyhral znova Rosberg

Sunday, 19. 06. 2016 - 20:19, Ľuboš Kašický   

V Baku vyhral znova Rosberg

Po dvoch víťazstvách Hamiltona sa vrátil do sedla Rosberg, ktorý v Baku zvíťazil vo veľkom štýle.

No hoci Rosbergovo víťazstvo vyzerá na prvý pohľad jednoducho, tak všetko mohlo byť inak. Všetci sme zaregistrovali stratu výkonu Lewisa Hamiltona, ktorý si nedokázal na volante zmeniť režim a tím mu podľa nových pravidiel nesmel poskytnúť radu. Zúfalý Angličan sa viacej ako desať kôl trápil, hysterčil a dokonca uvažoval že odstúpi z pretekov. Nakoniec sa jeho operačný systém sám umúdril a Hamilton preteky dokončil na piatom mieste.

r2-1.jpg

Po pretekoch sa však Mercedes priznal, že rovnaký problém mal aj Nico Rosberg, no ten ho dokázal zvládnuť (a nepotreboval robiť okolo toho divadlo). Aj tento fakt dodáva dnešnému víťazstvu lídra priebežného poradia na hodnote. Rosberg totiž nielenže vyjazdil včera pole position, ale dnes zajazdil najrýchlejšie kolo a preteky vyhral spôsobom štart - cieľ! Toto sa v F1 často nestáva a je to mimoriadne cenené. Nico to navyše dokázal už druhýkrát v tejto sezóne! (Btw, iba osem pretekárov v celej histórii F1 vyjazdilo viacej ako dva Grand Chelemy.)

r5-6.jpg

Dlhá rovinka, ktorá všetkým naháňala obavy nakoniec nebola až takým strašiakom. Trochu čudný charakter okruhu však ponúkol príležitosti na predbiehanie a tak sa podľa výkonnosti zoradili vpredu tí najlepší. Dokonca aj Hamilton, ktorý štartoval z desiateho miesta po nevydarenej kvalifikácii (a technickými problémami) sa prepracoval dopredu.

08-azerbaijan-race1-1k-en.png

Navyše to, čo sa dalo predpokladať, naplnil v sobotu Valtteri Bottas, ktorý podľa záznamov tímu Williams na konci 2,2 km dlhej rovinky dosiahol rýchlosť 378 km/h, čím stanovil nový rýchlostný rekord formuly jeden! (Oficiálny záznam FIA hovorí 366,1 km/h na meracom bode, no Bottas pokračoval ďalej a zrýchlil až na nový rekord.) V pretekoch sa však ukázalo, že rýchlosť samotná nie je všetko a williamsy skončili iba na šiestom (Bottas) a desiatom mieste (Massa).

r6.jpg

Jediným kto s Rosbergom dokázal ako tak držať tempo bol Vettel na Ferrari. V úvode ho síce ľahko predbehol Ricciardo s RedBullom, ale oboch „červených býčkov" zle nastavili a mimoriadne rýchlo sa im opotrebovali pneumatiky. To znamenalo, že Austrálčan aj Holanďan (Verstappen) museli neplánovane na druhú zastávku, kde napokon obuli dnes najtvrdšie medium gumy (okrem nich už iba Grosjean a Wehrlein). Vettel tak nemusel strácať čas súbojom s Ricciardom a hnal sa rovno za Rosbergom. Ale neúspešne. Nico jazdil neustále o kus rýchlejšie a podozrievam ho, že iba vedome kontroloval vývoj situácie. Rozdiel medzi oboma bol napokon v cieli 17 sekúnd.

pir-podium.jpg

Prekvapivo tretí skončil Sergio Perez na Force India, ktorý potvrdil, že tento tím vie stavať autá na rýchle trate a dokonale využiť silné motory Mercedes. V poslednom kole si Sergio dokonca vyšliapol na Räikkonenovo Ferrari a pripravil Fína o pódium. Kimi navyše soptil za penalizáciu, ktorú dostal (prešiel cez bielu čiaru oddeľujúcu nájazd do depa) a potom ho ešte zdržiavali pomalšie autá. Aj tak si však Räikkonen v priebežnom hodnotení polepšil a vrátil sa na štvrté miesto.

r-results-3.jpg

O dva týždne šampionát pokračuje u našich susedov v Rakúsku. Z Bratislavy pod Spielberg nie je až tak ďaleko a tak tam určite stretneme aj slovenských fanúšikov.

Výsledky 23.GP Európy 2016 - Baku:
1. Rosberg (mercedes), 2. Vettel (ferrari), 3. Perez (force india-mercedes), 4. Raikkonen (ferrari), 5. Hamilton (mercedes), 6. Bottas (williams-mercedes), 7. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 8. Hulkenberg (force india-mercedes), 9. Verstappen (redbull-TAG heuer), 10. Massa (williams-mercedes), ...

Stav MS (08/21):
Piloti: Rosberg 141, Hamilton 117, Vettel 106, Räikkonen 81, Ricciardo 78, Verstappen 54, Bottas 52, Perez 39, Massa 38, Kvyat 22, Grosjean 22, Hulkenberg 20, Alonso 18, Sainz 18, Magnussen 6, Button 5, Vandoorne 1 bod.,
Tímy: Mercedes 258, Ferrari 177, Red Bull 138, Williams 90, Force India 61, Toro Rosso 32, McLaren 24, Haas 22, Renault 6 bodov.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri