Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Uvidíme zmenu pravidiel v prípade štartovacieho poradia?

Saturday, 23. 04. 2011 - 09:57, Katarína Ďurecová   

Uvidíme zmenu pravidiel v prípade štartovacieho poradia?

Po Rally Jordan sa opäť začalo diskutovať o zmene pravidiel v prípade štartovacieho poradia, aby jazdci jazdili stále naplno a na posledných rýchlostných skúškach netaktizovali. Hovorí sa dokonca o zmenách, ktoré by mohli platiť už od najbližšieho podujatia - Rally Sardínie.

Až do sezóny 2008 platilo pravidlo, podľa ktorého si prvých 15 posádok po prvom dni vymenilo svoje poradie a do druhej etape teda 15-ty jazdec štartoval ako prvý a tak ďalej, čo spomaľovanie na konci posledných rýchlostných skúšok dňa eliminovalo.

Willy Weyens;d1-ogier-117.jpg

„Už od štartu sme vedeli, že Mikko a Seb (Loeb) nemôžu túto rally vyhrať. Výsledok sa dal očakávať: Ogier a Latvala budú bojovať o víťazstvo. Pokiaľ sa pravidlá nezmenia, tak nezistíme, kto je najrýchlejším jazdcom, pretože podmienky nebudú pre všetkých rovnaké", vyjadril sa po skončení Rally Jordan Olivier Quesnel z Citroenu.

Hector Segovia;dsc1665.jpg

Ako je to už obvyklé, Ford sa s Citroenom väčšinou moc nezhodne a tak nikoho neprekvapí, že Malcolm Wilson má na celú vec iný názor: „Pozrite sa na ten súboj, ktorý sa odohral v Jordánsku. Pozrite sa na všetky rally tejto sezóny - päť jazdcov, ktorí mali šancu vyhrať vo Švédsku a najtesnejší výsledok vôbec v Jordánsku, to všetko sa udialo kvôli týmto pravidlám. Momentálne máme možnosť v našom športe sledovať neuveriteľne vzrušujúce veci a ak by sme sa vrátili späť k obráteniu poradia, tak by sa výsledky stali celkom predvídateľné."

Ford;20940.jpg

K celej veci sa vyjadril aj Petter Solberg, ktorý navrhuje jednoduchý systém - losovanie čísel z klobúka: „Momentálne je to proste nuda. Toto nie je to, prečo jazdíme rally. Chcem ísť naplno od štartu až do cieľa a nechcem rozmýšľať o tom, kedy spomaliť. Toto je šport, v ktorom sa predpokladá, že každý pôjde čo najrýchlejšie sa to dá. Podľa mňa by sa to dalo vyriešiť, ak by sme si ťahali čísla z klobúka. Bolo by tam 15 čísel a 15 jazdcov by si ťahalo po jednom. To je tá najférovejšia možnosť, nie? Teda, niekedy budete mať smolu a vytiahnete si číslo 1, ale to sa vám predsa nebude stávať neustále. Myslím, že táto myšlienka by mohla vyhovovať i ostaným jazdcom. Mali by sme to robiť večer pred každou etapou. Takto pôjdeme celú rally naplno a nikto sa nebude môcť sťažovať. Nemusíme meniť poradie top 15, proste si iba vylosujeme čísla - je to cesta ako upustiť od týchto hlúpych taktických hier a vrátiť sa naspäť k športu", hovorí Solberg.

Monica Parisotto;solberg-mills_2.jpg

Ako to teda bude v najbližšej budúcnosti? Ponechajú sa súčasné pravidlá, prejde sa k systému z pred roku 2008 a top 15 jazdcov si po prvej etape vymení poradie, alebo si jazdi budú losovať poradie, v ktorom vyštartujú na trať?



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri