Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Unikát za dva milióny € pre jediného záujemcu

Thursday, 15. 03. 2012 - 00:13, Ivan Václavík   

Unikát za dva milióny € pre jediného záujemcu

Lamborghini predstavuje na salóne v Ženeve vo svetovej premiére jediný vyrobený kus kabrioletu Aventador J. Táto štúdia však nie je spriaznená s Avantadorom (pozor na takmer zhodný názov!) - nie je to otvorená verzia Avantadoru LP 700/4 (nástupca modelu Murcielago), ako by sa mohlo laikovi zdať.

lamborghini-avantador-lp-700-4-105.jpg

V skutočnosti je v Ženeve vystavený unikátny koncept so značkou Lamborghini, ktorý pri bočnom pohľade pripomína vozidlo F1. Automobilka ho postavila na odskúšanie technologických riešení.

lamborghini-aventador-j-262.jpg

Odľahčená karoséria Aventadoru J je uchytená na podvozku modelu Lamborghini Avantador LP 700/4 (mal premiéru na salóne v roku 2011) a pohonnou jednotkou je dvanásťvalcový motor s objemom 6,5 litra s monštruóznym výkonom 700 koní.

lamborghini-avantador-lp-700-4-117.jpg

Obrovská sila sa prenáša cez prevodovku ISR na všetky štyri kolesá. Monokok je z uhlíkových vlákien a svojou hmotnosťou je štúdia oveľa ľahšia ako vyrábaný Lamborghini Avantador. Odtučňovaciu kúru podstúpili aj sedadlá. Na ich čalúnenie je použitá - prvýkrát v automobilovom priemysle - látka z uhlíkových vlákien, impregnovaná špeciálnou živicou, ktorá sa prispôsobí každému tvaru a zostáva jemne mäkká.

lamborghini-aventador-j-264.jpg

Šoféra nič nerozptyľuje, tlačidlo Štart má na stredovej konzole, kde je tiež spínač osvetlenia a ovládanie prevodovky. Za hlavami dvoch pasažierov je otvor s priečkou z uhlíkových vlákien, cez ktorú je voľný pohľad na oba rady valcov.

lamborghini-aventador-j-260.jpg

Pod veľkoplošným a nastaviteľným zadným spojlerom na dvoch markantných držiakoch je ukrytá mohutná zadná časť s difúzorom z uhlíkových vlákien a so štyrmi dominantnými, centrálne usporiadanými výfukovými koncovkami.

lamborghini-aventador-j-261.jpg

Nastupuje sa cez výklopné dvere, no Belmondo by sa zrejme neobťažoval s ich otváraním, ale jednoducho by preskočil na sedadlo cez ich hornú časť. Na dverách sú subtílne vonkajšie zrkadlá, v ktorých toho zrejme veľa nevidieť, v strede prístrojového panelu má vodič netradične umiestnené spätné zrkadlo, ktoré však dokáže odolávať náporu vzduchu až do maximálnej rýchlosti Lamborghini Aventador J - 300 km/h.

lamborghini-aventador-j-266.jpg

Prúdenie vzduchu usmerňujú dva deflektory vytvorené namiesto čelného skla.

lamborghini-aventador-j-265.jpg

Hliníkové kolesá majú vzadu priemer 21 palcov (vpredu 20") a sú tvarované tak, aby slúžili ako turbína na odvetranie brzdových kotúčov.

lamborghini-aventador-j-267.jpg

Zostáva zodpovedať ešte dve zásadné otázky: Čo znamená písmeno J v názve štúdie Lamborghini Aventador J a čo sa stane s exkluzívnym exemplárom super-športového kabrioletu.

lamborghini-aventador-j-263.jpg

Odpoveď na otázku číslo 1 je trošku nudná: Písmeno J pochádza z pravidiel medzinárodnej automobilovej federácie FIA, kde sa podľa Prílohy J klasifikuje technické vybavenie pretekárskych áut.

Odpoveď na otázku číslo 2 je zarmucujúca: Lamborghini Aventador J nepresťahujú do múzea, ani sa nedostane do sériovej výroby, ale do garáže jediného motoristického nadšenca, ktorý zaplatí za skutočný unikát 2,1 milióna € - bez dane...

Fotogaléria: Lamborghini Aventador J

Fotogaléria Lamborghini Aventador LP 700-4



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri