Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Trojica si brúsi zuby na majstrovský titul

Tuesday, 04. 10. 2011 - 14:22, Daniel Mandzi   

Trojica si brúsi zuby na majstrovský titul

Na tratiach tohtoročného 37. ročníka Rally Košice, ktorého výsledky sa započítavajú do DMACK Tyres Rally 2011 majstrovstiev Slovenska, Slovenského Rally pohára i Platinum majstrovstiev Poľska, spoznáme nových či staronových majstrov v spomínaných šampionátoch. Podobne ako vlani aj teraz je súťaž zaradená aj do seriálu Zóny strednej Európy - FIA CEZ Rally Trophy.

Tibor Szabosi;t2c1863.jpg

Dvojetapová súťaž s viac ako 151 kilometrami rýchlostných skúšok rozdá posádkam body za oba dni zvlášť, pričom víťaz absolútnej kvalifikácie získa 30 bodov a pri dobrej konštelácii hviezd si môže pripísať aj 60 bodov. V hodnotení jednotlivých tried môže najúspešnejšia posádka mať na svojom konte o 40 bodov viac. Pri pohľade do priebežného poradia je jasné, že až na pár tried sa v ďalších bude rozhodovať o medailových priečkach. Po Rally Košice sa už nič nezmení v triede 8, kde si predstihu vyjazdil majstrovský titul tandem Peter Jurečka - Matej Beťko. Víťazom triedy F3 je dvojica Marek Žeňuch - Vojtech Bačinský a trieda F4 sa stala korisťou Jozefa Béreša st. s Vojtechom Klímom. Karty sú otvorené v zostávajúcich ôsmich kategóriach, pričom najväčšia pozornosť sa upriami na absolútne poradie DMACK Tyres Rally 2011 mimo hodnotenia skupiny F a historických vozidiel.

Tibor Szabosi;t2c1865.jpg

Rally Košice teda ponúka zaujímavú zápletku v boji o absolútneho víťaza a majstra Slovenska pre tento rok. V hre je trojica jazdcov, medzi ktorými  sú veľké bodové rozdiely, ale ak zoberieme do úvahy kritérium, že do celkového hodnotenia sa z deviatich bodovaných súťažných dní bude započítavať sedem najlepších výsledkov, tak to zase nie až tak veľa. Aj preto celkové body trojice jazdcov z čela  - Jozef Béreš jr. (155 bodov), Grzegorz Grzyb (135) a Jaroslav Melichárek (120) ešte nič nezaručujú a pri danej výkonnosti majú všetci rovnaké vyhliadky prehovoriť do konečného umiestnenia.

Tibor Szabosi;t2c1762.jpg

Spomínali sme, že v hre je ešte 60 bodov a možných kombinácii viac ako dosť. Pre ľahšie počty predpokladajme, že sa títo jazdci umiestnia v prvej päťke absolútneho poradia MSR v oboch dňoch. Nezabúdajme, že akékoľvek bodové výsledky za oba dni sa do tabuľky prirátajú Grzybovi aj Melichárkovi, ktorí už dvakrát nebodovali, Béreš jr. zatiaľ nebodoval len raz, teda v prípade potreby by sa mu škrtalo aj 19 bodov za 4 miesto z Lubeníka, a teda v upravenom momentálnom poradí by mal len o 1 bod viac ako Grzyb, ale na druhú stranu v prípade odstúpenia v niektorom z dní má už bodovú náhradu, na čo sa obaja jeho súperi spoľahnúť nemôžu a musia sa snažiť bodovať po oba dni. Ak by Grzyb spolu s Melichárkom po jednom súťažnom dni nedokončili, Bérešovi jr. by k obhájeniu titulu stačilo jedno 9. miesto.

Tibor Szabosi;co8c5065-1.jpg

Ako to môže dopadnúť v boji o majstrovský titul

a) Jozef Béreš jr. bude majstrom ak

- raz vyhrá a raz dôjde minimálne druhý, potom umiestnenie súperov ho nemusí zaujímať. Pri horšom výsledku už ale nemá všetko vo svojich rukách a bude rozhodovať umiestnenie súperov

- premenené na drobné sa dá povedať, že Béreš jr. potrebuje za oba dni získať minimálne rovnaký počet bodov ako Grzyb, pričom ale nesmie Melichárek získať o 17 bodov viac. Musíme ešte pripomenúť, že v prípade Bérešovho horšieho výsledku ako 4. miesto (19 bodov) sa mu bude pre tieto potreby rátať 19 bodov, ktoré už má.

Tibor Szabosi;co8c9726-2.jpg

b) Grzegorz Grzyb bude majstrom ak

- v súčte oboch dní získa viac bodov ako Béreš jr., pričom Melichárek nesmie získať o 16 bodov viac ako on.

c) Jaroslav Melichárek bude majstrom ak

- získa 17 resp. 16 bodov na svojich súperov. Možno to vyzerá, že jeho šance sú minimálne, avšak ak vyhrá po oba dni (v sezóne už raz vyhral a raz bol k tomu veľmi blízko) a Grzyb sa umiestni na 2. a 4. alebo po oba dni 3. mieste a Béreš jr. by dosiahol maximálne raz 3. miesto, titul by bol jeho.

Tibor Szabosi;t2c2446.jpg

Záverečný diel tohtoročnej slovenskej sezóny v dňoch 13. - 15. októbra sľubuje dramatický boj o sekundy na náročných asfaltových rýchlostných skúškach a dvojdňové merania síl iste ponúkne divákom pekný športový zážitok.

Na záver dodajme, že slávnostný štart a predstavenie posádok sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra v centre mesta, keď štartová rampa je umiestnená na Hlavnej ulici v pešej zóne pred Immaculatou o 17.00 h.

Tlačové stredisko DMACK Tyres Rally 2011 a Rally Košice



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri