Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Trasa juhoamerického Dakaru tentoraz v znamení piesku

Wednesday, 25. 11. 2009 - 23:00, Andrej Haverda   

Trasa juhoamerického Dakaru tentoraz v znamení piesku

Novoročný štart v Buenos Aires zahája oslavy dvojstého výročia od založenia obidvoch hostiteľských štátov. Súťažiaci sa najskôr ešte na Nový rok priblížia Cordobe presunom do 317 km vzdialeného Colónu. Aj z neho čaká druhý deň ešte tristokilometrový presun na štart prvej špeciálky, ktorá sa pôjde po argentínskych pampách. Motocyklisti majú trasu oddelenú od ostatných kategórií. Druhá etapa predznamenáva jeden zo sprievodných javov 32. ročníka Dakaru: osvedčené úseky sa vracajú a pôjdu sa v opačnom smere. Platí to práve pre krásnu úvodnú špeciálku v horách Sierra Cordoba, známu z rýchlostných skúšok Rallye Argentína.
                                                                                                    

Od tretej etapy začne piesočné šialenstvo. Etapa do Fiambaly obsahuje totiž dvestokilometrovú špeciálku až v samom závere. Avšak pozor, ide o vernú kópiu minuloročného (resp. ešte tohtoročného) šialenstva v bielych dunách a kvantách mimoriadne jemného piesku. Technickú špeciálku išiel napríklad Aleš Loprais (Loprais Tatra Team) plných sedem hodín priemerom 30 km/h! Už štvrtý deň sa súťaž prehupne cez Andy do Chile, kde si pretekári „strihnú“ prvú špeciálku v púšti Atacama. Pôjde, podľa prvých zákresov, o špeciálku, ktorá mala byť v rovnakej etape na programe už pri Dakare 2009, avšak bola zrušená oficiálne pre zlé počasie (akokoľvek bolo toho dňa slnečno). Tým začne šesťdenné zápolenie v púšti Atacama, plné gigantických dunových hôr aj zradných ciest. Etapa do Antofagasty privedie celé štartové pole ku dňu voľna, avšak dunové šialenstvo bude pokračovať „loop“ úsekom do Iquique na brehoch Pacifiku a späť (a následne opäť do Copiapo). Aj etapa do La Sereny bude predovšetkým obsahovať piesočnú pasáž v Atacame, zostalá tretina sa pôjde po kamenitých cestách.

Po presune späť do Argentíny čaká už preriedené štartové pole ešte niekoľko špeciálok, spočiatku plných „feš-feša“ (mimoriadne jemného piesku), predovšetkým dunoviska pri San Rafael môže ešte mnohé rozhodnúť (v januári dokázalo potrápiť celý rad favoritov).
                                                                                                

„Celkový súčet špeciálnych kilometrov je pre Dakar 2010 o niečo nižší, avšak usporiadatelia sľubujú veľkú koncentrovanosť v náročnosti. Veríme, že organizačne bude blížiaci sa 32. ročník lepšie klapať. A už v tretej etape, po bielych pieskoch pri Fiambala, možno očakávať hodinové rozstupy. Vôbec koncentrácia piesku a dún je enormná, práve tieto úseky vždy vytvárajú veľké rozstupy medzi jednotlivými účastníkmi,“ komentuje trať Aleš Loprais.

Celkovo možno uvítať absenciu Patagónie na mape súťaže. Hlboké piesočné koľaje, veľké oblaky prachu a nemožnosť predbiehania neznamenali pre rallye dakarského typu s veľkým počtom účastníkov ideálne podhubie. Široké priestory atacamskej púšte dajú všetkým možnosť obsadiť si svoje miesto.

Zdroj: Loprais Tatra Team





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri