Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Transsibírska rally v spätnom zrkadle: Veľké dobrodružstvo - cieľ nedosiahnutý

Sunday, 03. 08. 2008 - 12:59, Michal Kostka   

Transsibírska rally v spätnom zrkadle: Veľké dobrodružstvo - cieľ nedosiahnutýTeraz nadišiel čas pozrieť sa do spätného zrkadla: organizácia Transsibírskej rally 2008 bola omnoho lepšia ako minulý rok. Špeciálne skúšky boli na programe dňa od samého začiatku. Súťaž tak gradovala zo dňa na deň. Etapy v Rusku mi pripomenuli svetový šampionát v rally. Boli rôznorodé a každá bola výzvou. Akonáhle sme sa dostali do Mongolska, museli sme využiť všetky naše maratónske schopnosti. Aj tieto dlhé etapy boli skvele vybrané.



Tých viac ako 7000 kilometrov strávených v aute s Andi Schulzom bolo prvotriednym zážitkom. Je to profesionál skrz naskrz. A má obrovský zmysel pre humor. Vďaka Andi, niekedy si to musíme zopakovať.

Tiež by som rád poďakoval ľuďom z Porsche, ktorí nás sprevádzali a pomáhali nám počas tých dvoch týždňov. Predovšetkým musím poďakovať mechanikom, ktorí toho veľa nenaspali a predsa vždy odviedli perfektnú prácu - a vždy s úsmevom. Je vidno, že Porsche má skúsenosti s vytrvalostnými pretekmi. Títo chlapci majú riadnu výdrž! A ešte jedno ďakujem za možnosť súťažiť s Cayenne S Transsyberia.



Som spokojný s tretím miestom? Poviem to takto: každý pretekár chce vyhrať. Tento rok sme však viac dosiahnuť nemohli. Mali sme silnú a skúsenú konkurenciu. Víťaz Christian Lavieille má obrovské skúsenosti z Dakaru, vyhral Pharaos Rally v rokoch 2006 a 2007. Jeho navigátor, Francois Borsotto, má za sebou sedem účastí na Dakare s jazdcami ako napríklad Jean-Louis Schlesser. Strieborný Pau Soler bol na minuloročnej Transsibírskej rally piaty a zvíťazil v kategórii motocyklov na Baja Qatar. Pracovnou náplňou jeho navigátorky Laii Peinado je vývoj roadbookov.

Ak by bola súťaž len o rýchlosti, tak by sme vyhrali. Šťastena nás však v rozhodujúcich momentoch nechala v kaši. Hneď v prvej etape sa údaje v roadbooku nezhodovali so skutočnosťou. Všetci blúdili lesom, nevediac kam ísť. My sme sa rozhodli vrátiť sa na posledný správny checkpoint a skúsiť to znovu. Skončili sme však v bahne... ostatní mali viac šťastia a vlastne náhodou sa dostali na správnu cestu. Náš útok v predposlednej etape bol zas zastavený vadným alternátorom. Aj taký je však motoršport. Myslím, že tretie miesto je dobré, s Mongolskom však máme nevyrovnané účty.



Rozhodnutie organizátorov penalizovať tri tímy - medzi nimi aj nás - bolo zvláštne. Po šiestej etape nám udelili časovú penalizáciu za neskorý štart do piatej etapy, hoci sme ho stihli v povolenom časovom limite. Deň predtým organizátori dokonca Andimu schválili túto taktiku. Čo už, nabudúce to bude lepšie.

Aby som to všetko zhrnul: veľmi rád by som sa aj na budúci rok vrátil medzi tých, ktorí z Červeného námestia vyrazia na východ.

V polovici augusta navštívim domáce podujatie WRC v Nemecku, po ňom ma čaká 30-hodinový let na Nový Zéland. Nie je to výlet, ktorý by som teraz nevyhnutne potreboval, bude to však vzrušujúca rally a Nový Zéland je skutočne nádherný.



Potom zamierim na západ aby som sa stretol s kolegami s All German Motorsport tímu. Piateho a šiesteho septembra nás čaká štart na súťaži Terrible’s Primm 300 americkej off-road série SCORE. Minulý rok som odjazdil prvú časť, po ktorej sme boi prví v našej triede. Druhú časť mal na starosti Matthias Kahle, musel však zvoľniť a tak sme skončili v triede štvrtí. Už sa neviem dočkať, kedy sa opäť usadím do nášho 640 koňového monštra!

V polovici augusta budem späť s ďalšími novinkami.
Armin Schwarz





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri