Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Trans Orientale 2008: Jaroslav Katriňák druhú etapu vyhral a priebežne vedie

Saturday, 14. 06. 2008 - 12:18, Andrej Haverda   

Trans Orientale 2008: Jaroslav Katriňák druhú etapu vyhral a priebežne vedie

Druhá etapa mala byť podľa riaditeľa preteku Reného Metgea nezabudnuteľnou a jazdci na ňu podľa jeho slov „nemali do smrti zabudnúť“. „Erzetu“ Rogačevo – Petrovsky o celkovej dĺžke 736 km tvorila 92 kilometrová rýchlostná skúška.


                                                                                                      

Výborný výsledok v nej dosiahol slovenský motocyklista Jaroslav Katriňák, ktorý sa prvým etapovým víťazstvom súčasne prebojoval do čela priebežného poradia. „Jazdilo sa mi veľmi dobre,“ povedal v cieli jazdec Slovnaft Environ Servis Moto Teamu. „Trať bola skalnatá, ale rýchlostnú skúšku sme jazdili v pieskovom tankodróme. Keďže predo mnou nikto nešiel, musel som viac pozornosti venovať navigácii. V druhej časti som spadol, čím som stratil značný časový náskok.“
                                                                                                  

Nór Pal Anders Ullevalseter tak klesol za nášho reprezentanta na druhú priečku, i keď len s päťsekundovým mankom. Doposiaľ tretí Talian Fabrizio Mugnaioli sa musel uspokojiť až s priebežnou deviatou priečkou. Na pomyslený bronzový stupienok postúpil Rus Alexey Kolomytsyn s firemnou KTM 690 Rally. Veľmi dobre si počínajú zatiaľ aj českí pretekári: Dušan Randýsek sa udržal v elite na piatej priečke, Josef Macháček so štvorkolkou Yamaha postúpil o šesť miest dopredu a je šestnásty. V súťaži zatiaľ pokračuje aj Nemka Patricia Watsonová-Millerová-Schecková (KTM EXC 525), ktorá si udržala 45. miesto.
                                                                                                      

„Nie je to žiadna krasojazda,“ vyjadril sa ešte pred štartom Josef Macháček. „Zo zeleného Ruska sa vrhneme na nekonečné serpentiny v horách a skončíme v Čine. Vôbec netuším, čo nás môže na ceste stretnúť. Podmienky sú ešte ťažšie než na Dakare. Hlavne kvôli navigácii. Jednoducho nás čaká horor. Lenže ideme do toho práve preto, že je to tak náročné,“ podotkol.
                                                                                                    

Ku zmene na čele kategórie automobilov, na rozdiel od motocyklistov, nedošlo. Na vedúcej pozícii aj po tejto etape ostalo španielsko - belgické duo Jose Louis Monterde - Jean-Marie Lurquin (Schlesser buggy), ktoré má na druhého Nemca Matthiasa Kahleho s buginou Honda holandského tímu Fast & Speed k dobru trinásť sekúnd. Ku zmene však došlo na tretej pozícii. Na tej bol až doteraz bývalý vynikajúci účastník majstrovstiev sveta v rallye François Delecour (buggy Gache). Neodolal však útoku svojho krajana Nicolasa Gibona s Bowlerom Wildcat, ktorý zaujal práve bronzový stupienok. Frédéric Vivier so zaujímavou BAT buggy je na šiestej pozícii. Posun vpred zaznamenal Američan Ronn Bailey (Jimco/Chevrolet), ktorý postúpil z trinástej na ôsmu priečku.
                                                                                                 

Zmena na prvej priečke je aj v kamiónoch. Na ňu sa prebojovala holandská posádka vedená Hansom Staceym (MAN). Za ním sa zarovnali dva ruské kamióny Kamaz s trojicami Čagin - Nikolajev - Savostin a Kabirov – Beljaev – Mokejev. Doteraz prvému Holanďanovi Gerardusovi De Rooyovi (Iveco/Ginaf) sa včera nedarilo a je až piaty. Vzostup zaznamenali aj Hugo Duisters na ginafe (z piatej na štvrtú priečku) i Ilgizar Mardejev na kamaze (skok z deviatej na siedme). Ruský pretekár Yakov Mekthiev, idúci s továrenským „špeciálom“ MAN TGA 18.530 FAC, sa v priebehu jedinej etapy posunul o šesť priečok a je dvadsiaty tretí.
                                                                                                  

Českí pretekári si strážia svoje pozície: Martin Macík s Josefom Kalinom a Jaroslavom Valterom s takmer už historickým truckom LIAZ 111.154 sú stále jedenásti (strácajú síce na vedúcu posádku takmer už dve a štvrť hodiny, verme však že ich chvíľa ešte len príde); Miroslav Zapletal s Miloslavom Janáčekom a Martinom Mikulenčákom so „špeciálom“ MAN TGA ostávajú devätnásti. Dôležité však je, že v súťaži pokračujú. Tá dnes smeruje z mesta Petrovsky do Yelabouga.

foto: motoride.sk, archív autora


Poradie po 2. etape:

Motocykle:
1. Jaroslav Katriňák (SR/KTM) 1h 15´ 43
2. Pal Anders Ullevalseter (NOR/KTM) 1h 15´ 49
3. Alexey Kolomytsyn (RUS/KTM) 1h 17´ 03

5. Dušan Randýsek (CZE/KTM) 1h 20´ 28
17. Josef Macháček (CZE/Yamaha) 1h 32´ 13


Automobily:
1. Vigoroux – Winocq (F/Chevrolet) 0h 45´ 24
2. Kahle – Schuenemann (D/Honda buggy) 0h 48´ 03
3. Monterde – Lurquin (F/Schlesser buggy) 0h 48´ 28

Kamióny:
1. Čagin – Savostin – Nikolajev (RUS/Kamaz) 0h 49´ 03
2. Stacey – Gotlib – Der Kinderen (NL/MAN) 0h 49´ 17
3. Kabirov – Beljaev – Mokejev (RUS/Kamaz) 0h 51´ 47

16. Macík – Kalina – Valtr (CZE/LIAZ) 1h 05´ 47
20. Zapletal – Janáček – Mikulenčák (CZE/MAN) 1h 10´ 06








Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri