Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Tradícia striekania šampanského na oslavu víťazstva má 45 rokov!

Monday, 18. 06. 2012 - 12:04, T. Szabosi   

Tradícia striekania šampanského na oslavu víťazstva má 45 rokov!

81 ročný jazdec a konštruktér Dan Gurney stojaci za projektom experimentálneho Nissan DeltaWing-u, ktorý štartoval vo včerajšej 24 Hours Le Mans, je "vynálezcom" striekania šampanského na stupňoch víťazov.

 

1280px-gurneydan1965.jpg

Bývalý továrenský jazdec Ferrari, Porsche a Fordu totiž v roku 1967 vyhral spolu s A. J. Foyt -om 24 Hours Le Mans na aute Ford GT40 Mark IV s motorom Ford 7.0L V8. Dan spontánne zatriasol fľašu Moët & Chandon a šampanské nastriekal na každého vo svojom okolí. Sprchu dostali aj Henry Ford II a Carroll Shelby s manželkami a pár novinárov, ktorí predpovedali neúspech americkej posádke.

4334945842-49755df3d6-b.jpg

Jeden z postriekaných bol aj fotograf Flip Schülke (Life Magazine), ktorý podpísanú fľašu vlastnil celé desaťročia, kým sa dostala späť k Danovi do Californie. Ten ju dodnes opatruje vo vitríne spolu s fotografiou zo stupňov víťazov 24 Hour Le Mans 1967, na ktorých sa založila tradícia striekania šampanského na oslavu víťazstva.

champagne-bottle.jpg

Tento obrad s fľašou bol pre Dana dobrým znamením. Týždeň po víťazstve v Le Mans, Dan Gurney doviedol jeho Eagle k víťazstvu v Grand Prix Belgicka 1967.

champagne2.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri